624
Σκηνές που έχει εγκαταστήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στη Μόρια βουτηγμένες στο χιόνι... | Twitter

Κομισιόν κατά Μαξίμου: Για την κατάσταση στη Μόρια ευθύνεται η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 16:51
Σκηνές που έχει εγκαταστήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στη Μόρια βουτηγμένες στο χιόνι...
|Twitter

Κομισιόν κατά Μαξίμου: Για την κατάσταση στη Μόρια ευθύνεται η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 16:51

Από το απόγευμα της Κυριακής απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο. Είναι ένα από τα… μέτρα που φέρονται να λαμβάνουν οι τοπικές αρχές για την «αντιμετώπιση» (ή για την απόκρυψη) της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο παγωμένο από τις σφοδρές χιονοπτώσεις κέντρο διαμονής προσφύγων τις τελευταίες ημέρες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες και η είσοδος δημοσιογράφων στον καταυλισμό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «συνειδητό ψέμα» και προσθέτοντας ότι το πρωί της Δευτέρας η ΕΡΤ έκανε εκτενές ρεπορτάζ εντός της δομής της Μόριας. Οπως και να’ χει, με ή χωρίς απαγόρευση, οι συγκλονιστικές εικόνες είχαν ήδη κυκλοφορήσει και είχαν ήδη φτάσει εκεί που έπρεπε.

Η Κομισιόν, δια στόματος της εκπροσώπου Νατάσα Μπερτό άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την «ανεπαρκή» διαχείριση της διαμονής προσφύγων, διασαφηνίζοντας ότι «διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών». Επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή αρχή είναι διατεθειμένη να ενισχύσει την κυβέρνηση οικονομικά και τεχνικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα hot spot των νησιών είναι πάρα πολύ άσχημη -ενώ πριν από λίγες μέρες υπογράμμιζε ότι «κανένας πρόσφυγας δεν είναι πλέον στο κρύο»- και ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κυβερνητικό. Αλλά επέρριψε ευθύνες και στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι με την προπαγάνδα της και τον λαϊκισμό στον οποίο έχει υποκύψει, επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, με αποτέλεσμα να αργούν οι διαδικασίες. Ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι από τον Μάρτιο και μετά θα αρχίσει η αποσυμφόρηση των νησιών.

Ηδη, από το Σαββατοκύριακο, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια οι οργανώσεις και εθελοντές που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Κατήγγειλαν ότι οι σκηνές, καλοκαιρινές ή χειμερινές, δεν αρκούν για να προστατεύσουν τους αιτούντες άσυλο από το πολικό ψύχος που επικρατεί στο νησί. Στον καταυλισμό οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό ενώ μοναδικές πηγές θερμότητας είναι δύο μεγάλες σκηνές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και οι υπαίθριες φωτιές που ανάβουν. Οι επιπτώσεις στους οργανισμούς των ανθρώπων που ζουν σε καμπς ενώ το θερμόμετρο δείχνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες φάνηκαν από την Κυριακή καθώς πολλοί πρόσφυγες κατέφευγαν στους γιατρούς με πόνους στους μύες και στα κόκαλα.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας χτύπησε το νησί νέο κύμα κακοκαιρίας, με έντονη χιονόπτωση, με αποτέλεσμα να γίνει διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές του νησιού και να δημιουργηθούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, γεγονός το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχών στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μόρια.

Πάντως την ίδια ημέρα, Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι λαμβάνει μέτρα για την προστασία προσφύγων από τη σφοδρή κακοκαιρία. «Ελήφθησαν μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά με εσωτερικές αναδιατάξεις του πληθυσμού», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο της κυβέρνησης δυσχεραίνεται λόγω τοπικών αντιδράσεων και όχι λόγω της κακοκαιρίας.

«Εγιναν αντίστοιχες προσπάθειες και στα νησιά, όπου και εκεί ο περισσότερος κόσμος, με εσωτερικές αναδιατάξεις του προσφυγικού πληθυσμού καλύφθηκε. Παρόλα αυτά, έμειναν κάτω από 1.000 άνθρωποι, οι οποίοι παρέμειναν σε σκηνές με θερμαντικά σώματα. Ταλαιπωρείται ο κόσμος περισσότερο εκεί, είναι δύο ημέρες ακόμα. Προσπαθούμε να μετακινηθεί ο κόσμος σε καταλύματα, σε ξενοδοχεία, αλλά η πληροφορία που έχω εγώ είναι ότι υπήρξαν αντιδράσεις τοπικές», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «αν έχεις 10.000 ανθρώπους και κατόρθωσες κάπως να βολέψεις 9.000 και σου μείνανε 1.000 στις σκηνές, όσο και να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις σκηνές με επιπλέον καλύμματα και θερμαντικά σώματα, το πρόβλημα παραμένει, αλλά πάντα προσπαθείς. Προσπαθείς για δέκα, θα καταφέρεις τα οκτώ…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...