704
O Τέρι Τζόουνς στο «Monty Python Live» το καλοκαίρι του 2014 | Photo by Dave J Hogan/Getty Images

Η τελευταία λέξη του Τέρι Τζόουνς ήταν… «ησυχάστε!»

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2016, 18:41
O Τέρι Τζόουνς στο «Monty Python Live» το καλοκαίρι του 2014
|Photo by Dave J Hogan/Getty Images

Η τελευταία λέξη του Τέρι Τζόουνς ήταν… «ησυχάστε!»

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2016, 18:41

Ενώθηκαν το 1960, άρχισαν να δουλεύουν για την τηλεόραση του BBC γράφοντας και παίζοντας και το 1969 συνεργάστηκαν για το «Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον», μια παραγωγή βασισμένη σε σατιρικά σκετς, που ολοκληρώθηκε το 1974 και έγραψε ιστορία. Με θεότρελο, άσεμνο χιούμορ και σάτιρα μέχρι τελικής πτώσεως, η βρετανική ομάδα των Μόντι Πάιθον ήταν για την κωμωδία «ό,τι οι Beatles για τη μουσική».

Τον Ιούλιο του 2014 έκλεισαν τον κύκλο τους με 10 παραστάσεις στην περίφημη «Αρένα 02» του Λονδίνου. Δίχως τον Γκρέιαμ Τσάπμαν, ο οποίος είχε «φύγει» από καρκίνο το 1989, τα πέντε μέλη – ο Τζον Κλιζ, ο Τέρι Γκίλιαμ, ο Τέρι Τζόουνς, ο Ερικ Αϊντλ και ο Μάικλ Πάλιν – έστησαν ένα θριαμβευτικό reunion και στις 20 εκείνου του μήνα έδωσαν την «τελευταία-τελευταία», όπως οι ίδιοι δήλωσαν, παράσταση της ζωής τους. Εκεί παίχτηκαν κάποια από τα πιο γνωστά τους σκετς από το «Το Ιπτάμενο Τσίρκο» και τα έργα «Και τώρα για κάτι εντελώς διαφορετικό» και «Το νόημα της ζωής».

Το νόημα της ζωής… Αντισυμβατικοί και προβοκάτορες οι Μόντι Πάιθον έμοιαζαν να το γνώριζαν καλά. Και τώρα συσπειρώνονται γύρω από τον αγαπημένο τους Τέρι Τζόουνς, που ζει τον εφιάλτη μιας απίστευτα σκληρής ασθένειας, μια μορφή άνοιας που του στερεί κατ’ αρχάς τη δυνατότητα να μιλήσει.

«Ο Τέρι Τζ. είναι κολλητός μου φίλος και συνεργάτης πάνω από 50 χρόνια», είπε ο Μάικλ Πάλιν σε μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook, όταν έγινε γνωστή η ασθένεια του 74χρονου Τζόουνς στα τέλη του Σεπτεμβρίου. «Αυτή η εξέλιξη, να μην μπορεί να μιλήσει πρέπει να είναι το πιο φρικτό πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον για τον οποίο οι λέξεις, οι ιδέες, τα επιχειρήματα, τα αστεία και τα ανέκδοτα ήταν το νόημα της ζωής του».

14440754_952322611559979_3118322042812128281_n

Το νόημα της ζωής… Ο Πάλιν δημοσίευσε και μια φωτογραφία του με τον φιλαράκο του. «Οχι ότι ο Τέρι τέθηκε εκτός κυκλοφορίας. Περνά τον χρόνο του με την οικογένειά του και πριν από δύο ημέρες συναντηθήκαμε για το γεύμα μας στην τοπική παμπ. Ο Χάουαρντ Τζόνσον, ένας αμερικανός φίλος, ήταν στην πόλη και τράβηξε τη φωτογραφία. Ο Τέρι δεν μιλά πολύ, αλλά γελά, αναγνωρίζει, αντιδρά. Είναι πάντα όμορφο να τον βλέπω», σημείωσε.

Η ειρωνεία της ζωής… Τα άσχημα νέα για την υγεία του Τζόουνς μαθεύτηκαν παράλληλα με την ανακοίνωση της βράβευσής του από τη βρετανική ακαδημία BAFTA, που αποφάσισε να τον τιμήσει για τα 50 χρόνια του έργου του, ως ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Στην τελετή των BAFTA, που στήθηκε στο Κάρντιφ στην Ουαλία την περασμένη Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ο Πάλιν ήταν που τον προλόγισε και μίλησε για τη σπουδαία καριέρα του Τζόουνς. «Η ζωή με τον Τέρι ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Το πρώτο μας σκετς ήταν όταν υποδηθήκαμε δύο αστυνομικούς στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Από εκεί και έπειτα γίναμε αχώριστοι».

«Δυναμικός και ακούραστος εργασιομανής, κατάφερνε να μας κρατά όλους σε εγρήγορση. Τρομερά παραγωγικός και παράλληλα ένας υπέροχος φίλος», ήταν μερικά από τα λόγια του Πάλιν.

Στην τελετή των BAFTA ο Τζόουνς εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της ασθένειάς του. Ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον γιο του, Μπιλ, και αμέσως καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Η μόνη φράση που κατάφερε να εκφέρει ήταν «ησυχάστε!» και ο γιος του συνέχισε για λογαριασμό του λέγοντας πως (το βραβείο) «είναι μεγάλη τιμή».

Και σύντομα λύγισε ενώ μιλούσε: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι μεγάλες, όμως είμαστε περήφανοι για εκείνον. Σας ευχαριστώ».

BbDSjSGCcAAbJDE
Δεκέμβριος 2013: Πούλησε στο e-bay υπογεγραμμένα παπούτσια του, για να στηρίξει τη φιλανθρωπική οργάνωση Small Steps Project (Twitter/PythonJones)

Ο Πάλιν, ερωτηθείς για το αν έχει φτάσει το τέλος των Πάιθον, απάντησε καταφατικά. «Νομίζω πως έπρεπε να πέσει αυλαία μετά από τις τελευταίες 10 παραστάσεις (του 2014). Δεν μπορώ να πω πως όλα τα μέλη της ομάδας χάρηκαν με αυτή την εξέλιξη, αλλά νομίζω πως καταλαβαίνουν. Δεν υπήρχαν διαφωνίες».

Κάνουν ακόμα παρέα με τον Τζόουνς; «Ναι, ακόμα καθόμαστε με τις παντόφλες μας καπνίζοντας πίπα και διηγούμαστε ιστορίες. Δεν είμαστε και πολύ συναισθηματική παρέα, αλλά νομίζω υπάρχει ένας σπάνιος δεσμός μεταξύ μας. Θεέ μου, είμαστε οι μόνοι που υπήρξαμε οι Πάιθον, κανείς άλλος δεν θα μπορέσει να το βιώσει ποτέ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...