356
Πολίτες αφήνουν λουλούδια έξω από το Γουεστμίνστερ. Το Λονδίνο δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ | REUTERS/Darren Staples

Ο τρομοκράτης του Λονδίνου πήρε το μυστικό μαζί του σε 82 δευτερόλεπτα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 13:01
Πολίτες αφήνουν λουλούδια έξω από το Γουεστμίνστερ. Το Λονδίνο δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ
|REUTERS/Darren Staples

Ο τρομοκράτης του Λονδίνου πήρε το μυστικό μαζί του σε 82 δευτερόλεπτα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 13:01

Παρά τα ρεπορτάζ για συνεργούς και ευρύτερη συνωμοσία, επισήμως η Σκότλαντ Γιαρντ επιμένει ότι ο Χαλίντ Μασούντ, έδρασε μόνος. Είναι η εκδοχή του «μοναχικού λύκου», το σενάριο του τρομοκράτη που δρα μόνος και παίρνει μαζί στον τάφο του το μυστικό για τα κίνητρα της επίθεσης. Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η ερμηνεία της διπλής επίθεσης της περασμένης Τετάρτης στην καρδιά του Λονδίνου είναι αυτή του ενός ανθρώπου που έδρασε χωρίς συνεργούς, που το έκανε για λόγους που δεν θα μάθουμε ποτέ και που ο θάνατός του προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια.

Αυτό στο οποίο στέκονται οι Αρχές είναι ότι ο Μασούντ έδρασε αστραπιαία, προκαλώντας μεγάλο κακό, προτού εξουδετερωθεί και σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο: όλη η επίθεση εκτυλίχθηκε μέσα σε μόλις 82 δευτερόλεπτα! Σε αυτόν τον χρόνο παρέσυρε δεκάδες πεζούς, σκοτώνοντας τρεις από αυτούς, και όρμησε προς την είσοδο του κοινοβουλίου, όπου μαχαίρωσε θανάσιμα έναν αστυνομικό.

Συγκεκριμένα, στις 14:40:08 της Τετάρτης το αυτοκίνητο του 52χρονου Μασούντ, Βρετανού που είχε ασπαστεί το ισλάμ, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο της γέφυρας πριν συνεχίσει, 30 δευτερόλεπτα αργότερα, προς την είσοδο του Κοινοβουλίου. Ως τις 14:41:30 είχε βγει από το αυτοκίνητο και είχε ακινητοποιηθεί με πυροβολισμούς από αστυνομικούς της φρουράς του κτιρίου.

Αυτό ανακοίνωσε η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία το Σάββατο σχετικά με την πορεία των ερευνών.

«Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην κατανοήσουμε ποτέ γιατί το έκανε αυτό. Η εξήγηση μπορεί να πέθανε μαζί του», παραδέχτηκε ακόμη ο Νιλ Μπασού, αναπληρωτής βοηθός Επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, μιλώντας σχετικά με τα κίνητρα του δράστη, που παραμένουν ζητούμενο των ερευνών, έστω και αν έδρασε μόνος.

2017-03-24T154657Z_1922859089_RC199D065250_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY-ISLAMICSTATE
Φωτογραφία του δράστη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές (Reuters)

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαπιστώσουμε αν ο Μασούντ ήταν ένας μοναχικός λύκος που εμπνεύστηκε από προπαγάνδα τρομοκρατών, ή αν άλλοι τον ενθάρρυναν, τον υποστήριξαν, ή του έδωσαν εντολές», υπογράμμισε.

Προσέθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που να υποδηλώνουν ότι είχαν σχεδιαστεί και άλλες επιθέσεις, μολονότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Μετά τις επιδρομές σε κατοικίες σε αρκετές περιοχές της Βρετανίας έπειτα από την επίθεση, οι Αρχές συνέλαβαν 11 ανθρώπους, αλλά μόνο ένας εξ αυτών τελούσε υπό κράτηση χθες Σάββατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...