219
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε παλαιότερη ομιλία του | Menelaos Myrillas / SOOC

Γιάννης Στουρνάρας: «Μονόδρομος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2017, 22:52
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε παλαιότερη ομιλία του
|Menelaos Myrillas / SOOC

Γιάννης Στουρνάρας: «Μονόδρομος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2017, 22:52

Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης -μέσω ενός συμβιβασμού για την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης- και των θεσμών και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αβεβαιότητα συνεχίζεται και οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να υποχωρούν τους πρώτους μήνες του 2017.

«Βασική προϋπόθεση, πλέον, για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 είναι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Επεσήμανε, επίσης, ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που πέρασαν τη δοκιμασία μνημονίων αλλά εξήλθαν επιτυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σε αυτά και σε καθεστώς οικονομικής στασιμότητας. «Ο κύριος λόγος, αλλά όχι ο μοναδικός, για αυτήν την ασυμμετρία, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης να υιοθετήσουμε εγκαίρως τις απαραίτητες αλλαγές», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε ολοκληρώσει περίπου το 90% των απαραίτητων προσαρμογών, δηλαδή βρισκόμαστε κοντά στο τέλος, αλλά το διάστημα που πέρασε για να γίνει αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο: επτά χρόνια, πέντε κυβερνήσεις, επτά υπουργοί Οικονομικών.  Στο διάστημα αυτό το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%».

Ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε ότι το 2014 ήταν η μόνη χρονιά από το 2008 μέχρι σήμερα που καταγράφηκε θετικός, αλλά μικρός, ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...