798
Το μουσείο φινλανδικής τέχνης «Amos Rex» δημιουργήθηκε κάτω από μια πλατεία του Ελσίνκι που κάποτε ήταν σταθμός λεωφορείων |

Μνημεία ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 15 Ιανουαρίου 2018, 19:28
Το μουσείο φινλανδικής τέχνης «Amos Rex» δημιουργήθηκε κάτω από μια πλατεία του Ελσίνκι που κάποτε ήταν σταθμός λεωφορείων
|

Μνημεία ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 15 Ιανουαρίου 2018, 19:28

 

Kew Gardens,
Βασιλικός Βοτανικός Κήπος του Λονδίνου, Αγγλία

5 Temperate House- Kew by Donald Insall-1290

Κλειστό για πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε πλήρη αποκατάσταση, το Temperate House στους Kew Gardens του Λονδίνου, ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό κτίριο βικτοριανού στυλ από σίδερο και γυαλί, θα υποδεχτεί και πάλι το κοινό στις 5 Μαΐου.

Είναι έργο του Ντέσιμους Μπάρτον, εγκαινιάστηκε το 1863 και μαζί με το παλαιότερο Palm House του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου Kew του Λονδίνου υπήρξε σημαντική πηγή αρχιτεκτονικής και μηχανικής έμπνευσης για νέες μορφές και τύπους κτιρίων του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων σιδηροδρομικοί σταθμοί, ακόμη και εμπορικά κέντρα.

Το διατηρητέο κτίριο διαλύθηκε και συναρμολογήθηκε ξανά, εγκαταστάθηκαν νέα συστήματα θέρμανσης και αποστράγγισης, έγινε μερική αναδιοργάνωση του χώρου και άλλες βελτιώσεις που είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να δει κανείς.

Το ανακαινισμένο Temperate House, με τη συλλογή του από 10.000 φυτά από όλο τον κόσμο, υπόσχεται ότι θα είναι καλύτερο και από καινούργιο. Οι επίπονες και σχολαστικές εργασίες για την αποκατάστασή του έγιναν από την Donald Insall Associate, μια επιχείρηση με μεγάλη εμπειρία που εδώ και 60 χρόνια δίνει νέα ζωή σε ιστορικά κτίρια.

Οι νέοι σταθμοί της Elisabeth line,
Λονδίνο, Αγγλία

6 Bond-Street-station-proposed-ticket-hall-on-Hanover-Square_Elisabeth line-1290

Η πολυαναμενόμενη δωδέκατη γραμμή του μετρό Elizabeth Line, που συνδέει την βρετανική πρωτεύουσα με τα περίχωρά της, είναι η πρώτη γραμμή που ανοίγει στο Λονδίνο μετά από 40 χρόνια -η Jubilee Line ήταν η τελευταία που άρχισε να λειτουργεί το 1979. Λειτουργώντας, αρχικά, σε τρία συνδεδεμένα τμήματα μεταξύ Ρέντινγκ, Αμπι Γουντ και Σένφιλντ, η Elizabeth Line θα εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο.

Ενα χρόνο αργότερα, θα είναι σε πλήρη λειτουργία και οι επιβάτες θα ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν τρένα. Εχει μήκος 118 χλμ, θα ξεκινά από το Ρέντινγκ και το Χίθροου, θα διατρέχει το Κεντρικό Λονδίνο μέσω διπλών υπόγειων σηράγγων μήκους 21 χιλιομέτρων και θα καταλήγει στο Σένφιλντ και στο Αμπι Γουντ. Η κατασκευή του έργου άρχισε το 2009.

Από τη γραμμή θα διέρχονται 24 τρένα την ώρα (ένα κάθε δυόμισι λεπτά) και θα κάνουν στάσεις σε 40 σημεία. Σε 30 από αυτά υπάρχουν ήδη σταθμοί του μετρό ή του σιδηροδρόμου, ενώ δέκα καινούργιοι σταθμοί πάνω και κάτω από το έδαφος (Πάντινγκτον, Μποντ Στριτ, Τότεναμ Κορτ Ρόουντ, Φάρινγκτον, Λίβερπουλ Στριτ, Γουάιτσαπελ, Κανάρι Γουόρφ, Κάστομ Χάουζ, Γούλιτς και Αμπι Γουντ) σχεδιάστηκαν από σπουδαίους βρετανούς αρχιτέκτονες.

Οι αποβάθρες του νέου δικτύου έχουν μήκος 250 μέτρα για να μπορούν να φιλοξενούν τα νέα τρένα μήκους 200 μ.της Crossrail, τα οποία θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 1.500 επιβάτες.

MuRéNa,
αρχαιολογικό μουσείο της Ναρμπόν, Γαλλία

7 MuRéNa- Musée Régional de la Narbonne Antique-1290

Η πόλη Ναρμπόν, στη νότια Γαλλία, ήταν ρωμαϊκή αποικία που ιδρύθηκε το 118 π.Χ. και αργότερα ο Ιούλιος Καίσαρ εγκατέστησε εδώ βετεράνους της 10ης λεγεώνας του. Τα πλοία έφευγαν από το λιμάνι της Ναρμπόν για τη Ρώμη και για τις χερσαίες μεταφορές χρησιμοποιούσαν την Δομιτία Οδό που συνέδεε την Ιταλία με την Ισπανία.

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι η Ναρμπόν είναι τόσο πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα από τους Ρωμαϊκούς Χρόνους ώστε απαιτήθηκε η δημιουργία ενός νέου μουσείου που είναι αφιερωμένο στη συντήρηση και την προβολή χιλιάδων αντικειμένων. Το μουσείο, γνωστό ως MuRéNa, είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου «Foster and Partners», δημιουργήθηκε στο χώρο ενός ρωμαϊκού οχυρού και αναμένεται να ανοίξει το 2018. Πρόκειται για ένα χαμηλό κτίριο με σκεπή από σκυρόδεμα και μεγάλες μαρκίζες που το προστατεύουν από τον δυνατό ήλιο της Μεσογείου.

Το εσωτερικό του χωρίζεται από ένα μακρύ τοίχο όπου εκτίθενται χίλια ταφικά μνημεία, με κενά ανάμεσά τους, έτσι ώστε μέσα από αυτά οι επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν τους χώρους συντήρησης που υπάρχουν στην άλλη πλευρά. Στοές οδηγούν στον κήπο του μουσείου όπου έχει κατασκευαστεί ένα αμφιθέατρο για υπαίθριες εκδηλώσεις.

Πολιτιστικό Κέντρο BLOX,
Κοπεγχάγη, Δανία

8 BLOX - Copenhagen by OMA-1290

«Ο σχεδιασμός του BLOX είναι μια γραμμική απεικόνιση των αρχών του δανικού μοντερνισμού: μνημειακότητα, απλότητα και ευγένεια», δήλωσε στο BBC ο Ρεμ Κουλχάας, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και επικεφαλής του ολλανδικού γραφείου  μητροπολιτικής αρχιτεκτονικής OMA.

Απαντώντας, ίσως, στο συνεχιζόμενο κύμα κτιρίων με άγρια και παράξενα σχήματα που κτίζονται σε όλο τον κόσμο, το ΟΜΑ σχεδίασε το νέο Κέντρο Δανικής Αρχιτεκτονικής με τη μορφή μιας αλληλουχίας κύβων από γυαλί και ατσάλι. Και ό,τι στερείται το κτίριο (εσκεμμένα) από την πλευρά της αισθητικής το κερδίζει χάρη στους τρόπους με τους οποίους πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Τοποθετημένο στο παλιό λιμάνι της Κοπεγχάγης, το BLOX θα στεγάζει διαμερίσματα, καφετέριες, αίθουσες συνεδριάσεων και γραφεία, όλα από τον ευρύτερο χώρο της αρχιτεκτονικής και του ντιζάιν. Πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο συνάντησης πολιτών, γεγονός που ενισχύεται από την σκεπαστή στοά η οποία περνά μέσα από το κτίριο στο επίπεδο του πεζοδρομίου, δημιουργώντας έναν διάδρομο προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες που συνδέει το κέντρο της πόλης με το λιμάνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...