582
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο (κέντρο) και αριστερά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας | ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS

Μητσοτάκης: «Το μνημείο της Αμφίπολης είναι μακεδονικό»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 13:24
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο (κέντρο) και αριστερά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας
|ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS

Μητσοτάκης: «Το μνημείο της Αμφίπολης είναι μακεδονικό»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 13:24

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, στον Τύμβο Καστά, βρέθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δεσμευτεί ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις διαδικασίες ανασκαφής αλλά «μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα».

«Θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι, δυστυχώς, η ανασκαφή αυτή της Αμφίπολης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να συμβαίνει, όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», τόνισε ο ίδιος. «Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα. Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Και, βέβαια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας: τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

218972
Ξενάγηση στο μνημείο όπου συνεχίζονται τα έργα ανασκαφής (ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS)

Τόνισε ότι το μνημείο αναδείχθηκε χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

«Είναι μακεδονικό το μνημείο; Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού, άλλα λέει το μεσημέρι άλλα λέει το βράδυ», ρώτησε ένας από τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επιμονή που είχαν επιδείξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι το μνημείο είναι μεταγενέστερο της χρονολόγησης που έδινε η υπεύθυνη των ανασκαφών, δηλαδή ρωμαϊκό και όχι μακεδονικό αλλά και στην αμηχανία που επέδειξε σχετικά με το ζήτημα πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Η ίδια, στην τελευταία της επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, σχολίασε ότι «το μνημείο είναι μακεδονικό, όχι ρωμαϊκό». Αργότερα όμως ανακοίνωσε ότι «θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την (έφορο αρχαιοτήτων του νομού Σερρών) Κατερίνα Περιστέρη». 

218973
Ο κ. Μητσοτάκης συνομιλεί με την υπεύθυνη των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη (ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIMENEWS)

«Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, κατά συνέπεια -δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι αρχαιολόγος, αλλά όλοι οι ειδικοί λένε το ίδιο πράγμα – δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, καμία αμφιβολία ότι το μνημείο αυτό είναι μακεδονικό», απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης. «Αλλά ξέρετε, η δική μας δουλειά δεν είναι να υποκαθιστούμε τη δουλειά των αρχαιολόγων, των ιστορικών, των ειδικών. Εμείς πρέπει να διευκολύνουμε όλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και από εκεί και πέρα, υποχρέωσή μας είναι να καταστήσουμε αυτό το μνημείο επισκέψιμο, το συντομότερο δυνατόν, προστατεύοντας φυσικά πάντα τον αρχαιολογικό χώρο», πρόσθεσε.

218980
Ομαδική σέλφι του Κυριάκου Μητσοτάκη (στο κέντρο) με κατοίκους του χωριού Μεσολακκιά Σερρών (ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS)

Δεν έλειψε όμως η κριτική προς την κυβέρνηση. «Λυπάμαι που θα το πω, τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα μπροστά. Και πιστεύω με την αρωγή της Περιφέρειας και με την εξασφάλιση των πρώτων σημαντικών κονδυλίων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανασκαφής, αυτό θα γίνει πράξη», είπε

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού είχε παραγγείλει την εκπόνηση μελέτης για τη χρονολόγηση του μνημείου το καλοκαίρι του 2015, χωρίς να το γνωρίζει η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη. Οι αρχαιολόγοι που τη συνέταξαν είχαν αποφανθεί πως το μνημείο είναι μεταγενέστερο της χρονολόγησης που έδινε η ανασκαφέας, δηλαδή ρωμαϊκό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...