670
Η Αλβάρεθ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της | El Pais

Πρέπει να γίνεσαι μάνα στα 62;

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 15:01
Η Αλβάρεθ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της
|El Pais

Πρέπει να γίνεσαι μάνα στα 62;

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 15:01

«Πάντα ήθελα να γίνω ξανά μητέρα, αλλά οι πιο πολλοί ειδικοί έλεγαν “όχι”», έλεγε η Λίνα Αλβάρεθ, από τη Γαλικία της Ισπανίας, η οποία απέκτησε το τρίτο παιδί της στα 62 όταν η Φύση έλεγε «όχι» η επιστήμη είπε το «ναι». Ναι όμως σε τι; Στην επιθυμία μιας γυναίκας που αρνείται να εγκαταλείψει τη μάχη. Σωστό. Αλλά και ναι στο μεγάλωμα ενός παιδιού που όταν θα είναι στην εφηβία του, η μητέρα του θα πλησιάζει ενδεχομένως το τέλος της ζωής της. Διλήμματα ενός νέου θαυμαστού αλλά και πιο παράξενου κόσμου…

Η νέα μητέρα, που πήγε κιόλας στο σπίτι της με την κόρη της, αισθάνεται «εξωπραγματικά» μετά τον τοκετό σε κλινική στην πόλη Λούγο. Οπως ανέφερε η El Pais, η 62χρονη μητέρα έχει καταφέρει και να θηλάσει!

«Δεν θα μπορούσα να είμαι καλύτερα, είμαι πολύ ευγνώμων στη ζωή για αυτό το πολύτιμο πλασματάκι», είπε για τρίτο παιδί της, γεγονός, που κατά την ίδια, της έχει φέρει πολλά δάκρυα χαράς. Εξίσου χαρούμενος αισθάνεται και ο γιατρός της, γράφει η Telegraph.

Το μωρό γεννήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, πρόωρο κατά δύο εβδομάδες και ζύγιζε 3.375 γραμμάρια. Η Αλβάρεθ μπήκε στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με υψηλή πίεση, ο τοκετός όμως πήγε καλά. Φυσικά έγινε με καισαρική τομή. Η μικρή λέγεται και αυτή Λίνα, όπως η μητέρα της.

https://www.youtube.com/watch?v=7KZSxzCE8Z8

Η γυναίκα από τη Γαλικία είχε γίνει πρώτη φορά μάνα πριν από 28 χρόνια. Γέννησε τον Εξίκιο που είναι εκ γενετής ανάπηρος μετά από ιατρικό σφάλμα κατά την εγκυμοσύνη. Με τον Εξίκιο η Αλβάρεθ έζησε έναν εφιάλτη. Οταν ακόμα ήταν έγκυος σε αυτόν υποβλήθηκε σε αμνιοπαρακέντηση, διαδικασία ρουτίνας σε γυναίκες άνω των 35 για να διαπιστωθεί αν το παιδί έχει προδιάθεση να γεννηθεί με σύνδρομο Ντάουν. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός τρύπησε μια αρτηρία στον εγκέφαλο του παιδιού. Ετσι γεννήθηκε ανάπηρο. Ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα που κράτησε τέσσερα χρόνια. Στη διάρκειά του τη χώρισε ο άνδρας της. «Δεν μπορούσε να αντέξει τις συνεχείς επισκέψεις στα νοσοκομεία για τον Εξίκιο» είπε.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αλβάρεθ δοκίμασε να πάρει ρεβάνς από τη μοίρα. Στα 52 της έκανε εξωσωματική και γέννησε τον Σαμουέλ που σήμερα είναι 10 ετών. Αλλά το τρίτο παιδί προκάλεσε αίσθηση. Η Αλβάρεθ έκανε γνωστή την κατάστασή της όταν ήταν οκτώ μηνών έγκυος. Τότε είχε διχάσει την Γαλικία και την Ισπανία. Είναι ηθικό να γίνει μητέρα σε αυτήν την ηλικία; Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει τις γνωστές απόψεις της, οι κοινωνικοί λειτουργοί προβληματίζονται για το πώς θα μεγαλώσει το κοριτσάκι με μια μαμά που όταν θα πηγαίνει δημοτικό εκείνη θα πλησιάζει τα 70. Στην Ισπανία υπάρχουν νόμοι που περιορίζουν την ηλικιακή διαφορά ανάμεσα στον γονέα και στο παιδί στα 45 χρόνια, όταν όμως αφορά σε περιπτώσεις υιοθεσίας. Οπως σημείωσε η El Pais τόσα χρόνια η Φύση και η επιστήμη έθεταν από μόνες τους τα όρια για τις γυναίκες. Οχι πια όμως. Η ίδια η Αλβάρεθ ωστόσο τονίζει ότι υπάρχει μια «άτυπη συμφωνία» μεταξύ των γυναικολόγων να μη δέχονται περιπτώσεις γυναικών πάνω από 50.

Η εγκυμοσύνη, δέκα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, έγινε εφικτή με εξωσωματική και χάρη στην παρακολούθηση γιατρού στη Μαδρίτη όταν πολλές κλινικές αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην επέμβαση λόγω της ηλικίας της Αλβάρεθ. Το κόστος της όλης διαδικασίας, είπε η Αλβάρεθ, δεν ξεπέρασε τις 3.000 ευρώ. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του γιατρού. Απλά είπε ότι τον βρήκε στην πρωτεύουσα.

«Ενας γυναικολόγος δέχτηκε να με βοηθήσει αν οι εξετάσεις ήταν θετικές. Ηταν θετικές, και με βοήθησε με την εμφύτευση», υπογράμμισε. «Οι πιθανότητες για τη γονιμοποίηση ήταν μόνο 6%», είπε η ίδια.

Η Αλβάρεθ απέρριπτε μάλιστα το επιχείρημα όσων την επικρίνουν για την απόφασή της να γίνει μητέρα σε αυτήν την ηλικία: «Οταν θα είναι 30, εγώ θα είμαι 92 και εξάλλου το προσδόκιμο για τις γυναίκες ανεβαίνει συνεχώς». Στην Ισπανία η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής είναι για τις γυναίκες τα 85,5 χρόνια, από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Το μήνυμα αυτής της γυναίκας είναι απλό: όσες γυναίκες θέλουν να γίνουν μητέρες να αναζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες στο Internet για κλινικές που μπορούν να τις βοηθήσουν. «Η Φύση αφήνει τις γυναίκες χωρίς ωάρια, αλλά το κορμί τους είναι πάντα έτοιμο για κύηση» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...