304
Ο Ασάνζ μιλά σε δημοσιογράφους από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2016 | REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Μήνυση κατά του Τζούλιαν Ασάνζ ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 08:13
Ο Ασάνζ μιλά σε δημοσιογράφους από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2016
|REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Μήνυση κατά του Τζούλιαν Ασάνζ ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 08:13

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει επίσημα μήνυση εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks, όπως ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται ανώνυμες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η μήνυση θα αφορά τη διαρροή διαβαθμισμένων ομοσπονδιακών εγγράφων το 2010 και την πρόσφατη δημοσίευση μυστικών αρχείων της CIA.

Για την διαρροή του 2010 είχε καταδικαστεί η πρώην στρατιώτης πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία πρόκειται να αποφυλακιστεί τον Μάιο μετά τη χάρη που της απένειμε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν τη λήξη της θητείας του.

Τον περασμένο Μάρτιο το Wikileaks δημοσίευσε πάνω από 8.700 διαβαθμισμένα έγγραφα της CIA τα οποία αποκάλυπταν τις τεχνικές κλοπής δεδομένων που χρησιμοποιούσε η υπηρεσία, και τα οποία εκμεταλλεύονταν σημαντικά τρωτά σημεία στα λειτουργικά της συστήματα.

Η έρευνα του υπουργείο Δικαιοσύνης κατά του Ασάνζ είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2010 και αφορούσε πιθανά εγκλήματα που μπορεί να έχει διαπράξει, ενώ έκτοτε παρέμεινε ανοιχτή.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φαίνεται πάντως να ξέχασαν ποτέ την υπόθεση και –αν μη τι άλλο σε επίπεδο δηλώσεων– την επανέφεραν στην επικαιρότητα κατά καιρούς. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο νέος επικεφαλής της CIA Μάικ Πόμπεο είχε αποκαλέσει το Wikileaks «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών» και τον Ασάνζ «απατεώνα».

Ωστόσο, υπενθυμίζει το BBC, πέρυσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο υποψήφιος τότε Ντόναλντ Τραμπ είχε επαινέσει το έργο του Wikileaks, το οποίο είχε δώσει στη δημοσιότητα εσωτερικά email του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόκειται για μια διαρροή στην οποία στελέχη των Δημοκρατικών είχαν χρεώσει το «τσαλάκωμα» της εικόνας της που συνεισέφερε στην εκλογική ήττα της υποψήφιας.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον φόβο ότι θα σταλεί στη Σουηδία, όπου του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού.

Αρνείται σταθερά κάθε κατηγορία εναντίον του, ισχυριζόμενος ότι είναι κατασκευασμένες από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να απελαθεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...