750
Αστυνομικός ψάχνει για στοιχεία, σε ένα δωμάτιο-επιτομή του κιτς | CARABINIERI ROMA

Η νύφη που οδήγησε στην εξάρθρωση μιας ρομά μαφιόζικης οικογένειας στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 17:44
Αστυνομικός ψάχνει για στοιχεία, σε ένα δωμάτιο-επιτομή του κιτς
|CARABINIERI ROMA

Η νύφη που οδήγησε στην εξάρθρωση μιας ρομά μαφιόζικης οικογένειας στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 17:44

Οι ιταλική αστυνομία, την Τετάρτη, έκανε φύλλο και φτερό τα σπίτια 31 μαφιόζων της οργάνωσης Καζαμόνικα και συνέλαβε περισσότερα από τριάντα άτομα, τα οποία κατηγορούνται για μια σειρά κακουργημάτων. Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, μεσολαβεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία…

Τον Αύγουστο του 2015, σάλο είχε προκαλέσει στην Ιταλία η κηδεία του μαφιόζου Βιτόριο Καζαμόνικα.

Ο 65χρονος άνδρας ήταν ισχυρό μέλος οικογενείας η οποία από τότε εμπλεκόταν σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, χρηματικών εκβιασμών, διακίνησης ναρκωτικών και τοκογλυφίας.

Η κηδεία του 65χρονου, που έγινε στην εκκλησία «San Giovanni Bosco», στα περίχωρα της Ρώμης, θύμιζε σκηνή από τις διάσημες ταινίες «Νονός». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής ακουγόταν και το soundtrack των εν λόγω ταινιών. Στην είσοδο της εκκλησίας τοιχοκολλήθηκαν αφίσες με τον αποθανόντα μαφιόζο ντυμένο με άσπρα ρούχα και τη φράση «είσαι ο νέος βασιλιάς της Ρώμης, τώρα πρέπει να κατακτήσεις τον ουρανό».

Το φέρετρο μεταφέρθηκε στον ναό με μία εντυπωσιακή, πολυτελή άμαξα με άλογα, ενώ την ώρα που έμπαινε στην εκκλησία ένα ελικόπτερο πετούσε ροδοπέταλα και τριαντάφυλλα στον γύρω χώρο. Λίγο αργότερα, οι θαυμαστές του υποστήριζαν ότι ο αποθανών Βιτόριο θα πρέπει να παρομοιάζεται με τον… Πάπα. Βέβαια, η βασική διαφορά τους είναι ότι αυτός ο μαφιόζος είχε τον τρόπο να στέλνει πολύ περισσότερο κόσμο, πιο γρήγορα σε σχέση με τον Ποντίφικα, κοντά στον Θεό…

Ο Καζαμόνικα ήταν ο «Νονός» μιας οικογένειας ιταλών αθίγγανων από το Αμπρούτσο -μια περιοχή που βρίσκεται, περίπου, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της ιταλικής πρωτεύουσας- που εγκαταστάθηκαν στη Ρώμη κατά τη δεκαετία του εβδομήντα. Η δυναστεία τους ξεκίνησε με την εμπορία αλόγων για να καταλήξει σε σωρεία παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων όπως εκβιασμοί, εμπόριο σκληρών ναρκωτικών που διοχετεύονται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, εμπόριο πολυτελών αυτοκινήτων, τοκογλυφία, αρχαιοκαπηλία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ευθύνονται για χρηματικούς εκβιασμούς σε βάρος μεγάλου αριθμού εμπόρων.

Οι Καζαμόνικα διαθέτουν, περίπου, τριάντα βίλες που χτίστηκαν αυθαίρετα στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά από αυτή την κηδεία υπερπαραγωγή, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, η Αστυνομία της Ιταλίας «ξεσκόνισε» τα σπίτια των 31 μελών της πανίσχυρης μαφιόζικης οργάνωσης τα οποία -11 γυναίκες και 22 άνδρες-  συνελήφθησαν την Τετάρτη σε μια σειρά εφόδων σε διάφορα μέρη της ιταλικής επικράτειας. Για να γίνουν οι συλλήψεις, όμως, οι Ρομά προπηλάκισαν τους αστυνομικούς αλλά και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το θέμα.

Στην τεράστια επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν 250 καραμπινιέροι, συνελήφθη και ένας από τους φερόμενους ως ηγέτες της οργάνωσης, ο Τζουζέπε Καζαμόνικα.

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία δείχνουν τους άνδρες της να ψάχνουν ενδελεχώς τα πολύτιμα έπιπλα που υπάρχουν στις κατοικίες των μαφιόζων σε Ρώμη, Ρέτζο Καλάμπρια και Κοσέντζα. Ετσι κι αλλιώς πρόκειται για πολυτελείς βίλες οι οποίες διαθέτουν δωμάτια που στους τοίχους τους έχουν χρυσό, αγάλματα και, γενικότερα, έργα Τέχνης.

Πώς έφτασαν μέχρι εκεί; Επειδή ένα μέλος της οικογένειας, η Ντέμπορα Τσερόνι, που δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την υπόλοιπη οικογένεια -και ενώ ο σύζυγός της, Μασιμιλιάνο, ανήκε στην ανώτερη βαθμίδα ιεραρχίας της μαφίας, αφού ήταν αδερφός του εκλιπόντος Βιτόριο- τους έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Η 34χρονη έγινε πληροφοριοδότης της Αστυνομίας, η οποία την έχει βάλει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, για να εκδικηθεί την «απομόνωσή» της από τη φαμίλια, αλλά και για να μειωθεί η ποινή του αδελφού της ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για εμπορία κοκαΐνης. Μάλιστα, η ίδια ανέλαβε και χρέη μεταφραστή, αφού οι περισσότεροι στην οικογένεια δεν μιλούν Ιταλικά, παρά μόνο τη γλώσσα των Ρομά. Και αν και όλοι αναρωτιόμαστε τον λόγο για τον οποίο δεν την «αγκάλιασε» ποτέ αυτή η οικογένεια, αυτό δεν έγινε γνωστό.

Το βέβαιο είναι ότι οι αστυνομικοί, μέχρι να φτάσουν εκεί, ανακάλυψαν τις διαδρομές της κοκαΐνης στη Ρώμη μεταξύ διαφορετικών οικογενειών της μαφίας, ενώ η έρευνά τους έφτιαξε έναν τεράστιο φάκελο με τα έργα και τις ημέρες της «Καζαμόνικα», με ξέπλυμα χρήματος, απειλές, τοκογλυφία. Μάλιστα, ένα από τα θύματά τους, που δεν κατονομάστηκε, είναι ένας ιταλός κωμικός ο οποίος έδωσε πάνω από 600.000 ευρώ για να εξοφλήσει ένα δάνειο ύψους… 10.000 ευρώ που είχε πάρει από τους ρομά μαφιόζους.

Πολλές από τις δραστηριότητές τους έγιναν γνωστές κι από την Ντέμπορα, η οποία τους τόνισε ότι αυτή η οικογένεια ενσταλάζει παντού, σε όλους, την τρομοκρατία, αλλά κανείς δεν δίνει ποτέ στοιχεία εναντίον της.

Με τις έως τώρα έρευνες κατασχέθηκαν 50.000 ευρώ, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, αυτοκίνητα και δεκάδες πολυτελή ρολόγια. Υπολογίζεται ότι, παρά τις αθρόες συλλήψεις, έξι από αυτούς έχουν καταφέρει να διαφύγουν – όλοι μέλη τής Καζαμόνικα. Ολοι τους, πάντως, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δημιουργία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών και τοκογλυφία. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα από τις έρευνες η Αστυνομία, θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και για ανυπέρβλητη κακογουστιά και να καταδικαστούν άμεσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...