To Wired για τη νέα θεότητα των μηχανών / Το Quartzy για τα φιλιά της πρώην Πρώτης Κόρης των Ηνωμένων Πολιτειών / Ο Guardian για την νέα γαστριμαργική απόλαυση των νεόπλουτων της Κίνας / Και η Corriere della Sera...
  • Wired

    Μια Eκκλησία για τους πιστούς της τεχνητής νοημοσύνης

    Υπάρχει κανείς που να λατρεύει την τεχνητή νοημοσύνη τόσο πολύ ώστε να φτάσει στο σημείο να ιδρύσει μια Εκκλησία για τη λατρεία των μηχανών; Υπάρχει. Ονομάζεται Αντονι Λεβαντόβσκι και εργάζεται στη Σίλικον Βάλεϊ ενώ πρόσφατα βρέθηκε στον πυρήνα μιας νομικής διαμάχης ανάμεσα στην Google και την Uber, με την πρώτη να τον κατηγορεί ότι υπέκλεψε εμπορικά μυστικά και τα πρόσφερε στη δεύτερη.

    Ο άνθρωπος αυτός, αποκαλύπτει το Wired, ίδρυσε μια θρησκευτικού τύπου οργάνωση το όνομά της οποίας είναι «Way to the Future». Κύριος στόχος των μελών της εκκλησίας που δείχνει τον «Δρόμο προς το Μέλλον» είναι «η δημιουργία και η ανάδειξη μιας θεότητας με σημείο αναφοράς την τεχνητή νοημοσύνη, που να μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της κοινωνίας». Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στις φορολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρουσιάζουν τον Λεβαντόβσκι ως «ηγέτη» αυτής της νέας θρησκείας αλλά και ως «διευθύνοντα σύμβουλο» της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2015. Εως σήμερα, ωστόσο, ο θεμελιωτής της θρησκείας των μηχανών προτίμησε να μην προσφέρει πληροφορίες για το αντικείμενο της λατρείας του.

    Πάντως ο Αντονι Λεβαντόβσκι έχει ξεκινήσει ήδη να αναζητά τα απαραίτητα κονδύλια για τη «δημιουργία μιας θεϊκής τεχνητής νοημοσύνης». Ταυτόχρονα επιδιώκει «την ανάπτυξη επαγγελματικών δεσμών με τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας, δημιουργώντας μια κοινότητα που θα διευρύνεται, αρχικά μεταξύ των επαγγελματιών της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και των απλών ανθρώπων που ενδιαφέρονται στη λατρεία μιας θεότητας που θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη».

    Αλλά η γένεση μιας νέας θρησκείας των μηχανών δεν θα πρέπει να προκαλεί πλέον τρομερή εντύπωση. Τουλάχιστον στη Σίλικον Βάλεϊ κυκλοφορεί ήδη ο όρος «singularity» που υποδεικνύει εκείνη τη στιγμή, στο απώτερο μέλλον, που οι μηχανές θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους, και έχοντας καταλήξει να είναι εξαιρετικά ικανότερες από εμάς, θα αναπτύξουν μια νέα μορφή νοημοσύνης.

    Το αν αυτή η νέα θεότητα και οι οπαδοί της θα υπηρετούν το Κακό ή το Καλό είναι άγνωστο. Αλλά θα συνάδει σίγουρα με το πνεύμα της εποχής. Οπως υπενθύμισε πρόσφατα ο Guardian «οι νέες τεχνολογίες και οι επιστημονικές ανακαλύψεις, ανέκαθεν, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, σμίλευαν την ανθρώπινη πίστη και αντικαθιστούσαν τις παλιές θεότητες». Οπως κάποτε οι άνθρωποι λάτρευαν τις τέσσερις εποχές, αύριο θα λατρεύουν τις μηχανές.

    Φωτό: Παλαιά εικόνα, νέα εποχή Πηγή: Shutterstock
  • Quartzy

    Το φιλί της Μάλια Ομπάμα με έναν λευκό και οι μεικτοί γάμοι

    Ενας λευκός Βρετανός ηλικίας 19 ετών αναδείχτηκε ακούσια σε πρωταγωνιστή των τελευταίων φοιτητικών περιπετειών της Μάλια Ομπάμα, της μεγαλύτερης κόρης του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, που ξεκίνησε φέτος, έπειτα από οχτώ χρόνια εγκλεισμού της στον Λευκό Οίκο, να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

    Η Μάλια, επίσης 19 ετών, απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ράγκμπι να καπνίζει και να φιλιέται στο στόμα με τον Ρόρι Φαρκούαρσον. Δεδομένης της ιδιαίτερα μικρής ηλικίας τους, η Μάλια και ο Ρόρι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι για πάντα μαζί. Αλλά ο δεσμός τους – αναφέρει το Quartzy – «μας υπενθυμίζει ότι μόνον το 30% των Αφροαμερικανών ήταν παντρεμένο το 2015, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές του ιδρύματος Pew». Και, κυρίως «πως μόνον το 12% των Αφροαμερικανίδων δεν παντρεύεται Αφροαμερικανούς». Όσον αφορά τους λόγους της τάσης αυτής – επισημαίνει ο συντάκτης  – είναι «ανησυχητικοί και θλιβεροί».

    Καταρχάς, «οι Αφροαμερικανίδες συναποτελούν την φυλετική ομάδα τα μέλη της οποίας είναι τα λιγότερο επιθυμητά από τους άνδρες όλων των φυλών, όπως αποκαλύπτει και η έρευνα της ιστοσελίδας γνωριμιών Ok Cupid». Ενδεικτική είναι η περίπτωση της διάσημης αφροαμερικανίδας τενίστριας Σερένα Ουίλιαμς. Όταν αποκάλυψε, πέρυσι τον χειμώνα, τον αρραβώνα της με τον Αλέξις Οχάνιαν, τον λευκό συνιδρυτή του Reddit και σύζυγό της πλέον με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, «παρότι είναι αγαπητή, πλούσια και επιτυχημένη, για πολλούς ανθρώπους οι επιτυχίες της τενίστριας πέρασαν σε δεύτερο επίπεδο αναφορικά με την επιλογή της και τη σχέση της με ένα λευκό άνδρα».

    Οπως επισήμανε στο παρελθόν ο αφροαμερικανός Μάικλ Έρικ Ντάισον, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Georgetown, ένας βασικός λόγος της μηντιακής επιτυχίας μερικών Αφροαμερικανών σε σχέση με άλλους, ειδικά στον κόσμο του αθλητισμού, είναι «ότι η επιδερμίδα τους είναι πιο ανοιχτή από την επιδερμίδα άλλων. Άλλωστε, οι διαφορετικές αποχρώσεις της επιδερμίδας των μαύρων αποτελούν πρόβλημα για τους Αφροαμερικανούς από τότε που ζουν στην Αμερική».

    Φωτό: Ας ελπίσουμε ότι θα διαψεύσουν τις έρευνες. Πηγή: Daily Mail
  • The Guardian

    Eλλείψεις/ Η μανία των Κινέζων για το εκλεκτό jamón ibérico

    Τα κακά μαντάτα για τους Ιταλούς τα αποκάλυψαν πρώτα οι οικονομικοί συντάκτες της Corriere della Sera τον περασμένο Ιούνιο. Το Pata negra των Ισπανών κατέκτησε τη Χώρα του Δράκου, αποκαθηλώνοντας τo Prosciuto Crudo της Πάρμα και του Σαν Ντανιέλε από τις πρώτες θέσεις της λίστας με τα αγαθά πολυτελείας με την υψηλότερη ζήτηση στις κινεζικές αγορές. Τώρα, όμως, αναφέρει ο Guardian, οι Ισπανοί καλούνται να αντιμετωπίσουν μια αναπάντεχη αρνητική συνέπεια της επιτυχίας τους. Η λαχτάρα των πολλών εκατομμυρίων νεόπλουτων Κινέζων για μερικές φέτες jamón ibérico (αλλά και για γαλλικό κρασί, ρωσικό χαβιάρι και ιταλική τρούφα) είχε ως αποτέλεσμα την ξαφνική άνοδο των τιμών και τη δραστική μείωση των αποθεμάτων.

    Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ζαμπόν της Ισπανίας μετά τη Γαλλία. Και αυτό οφείλεται κυρίως «στην πρόσφατη άρση των περιορισμών όσον αφορά τις εισαγωγές στην Κίνα», γεγονός που επέτρεψε στα εκλεκτά ισπανικά προϊόντα «να βρουν τη θέση που τους αρμόζει στην αγορά, διπλά στο χαβιάρι και την τρούφα», προσδιόρισε σε συνέντευξή του στην El País ο επικεφαλής εξαγωγών της διάσημης μάρκας ζαμπόν Cinco Jotas.

    Έπειτα, όμως από μήνες τεράστιων παραγγελιών από την Κίνα, στην Ισπανία εξαντλούνται τα αποθέματα του Hamon Iberico με την είδηση να απασχολεί πολλά ΜΜΕ του εξωτερικό, όπως το Der Spiegel  και το Clarin. Αλλά ήταν οι New York Times  που προέβλεψαν πρώτοι, και μάλιστα πριν από μια διετία, ότι η κατάληξη θα ήταν αυτή καθώς «το ισπανικό ζαμπόν δεν μπορεί να ωριμάσει αρκετά γρήγορα (απαιτούνται από 36 έως 48 μήνες) ώστε να καλύψει τη ζήτηση στις κινεζικές αγορές». Τη ζημιά την πληρώνουν, οπότε, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και ειδικά οι Ισπανοί με τις τιμές να αυξάνονται έως και περισσότερο από 10 τοις εκατό. Σήμερα ένα μπούτι jamón ibérico κοστίζει από 150 έως και 600 ευρώ.

    Επιθυμώντας να καλύψουν τη ζήτηση οι Κινέζοι άρχισαν να εισάγουν κατεψυγμένο ακατέργαστο κρέας από χοίρους της Ιβηρικής, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη διαδικασία της ωρίμανσης. Αλλά όπως συνέβη και με το prosciutto των Ιταλών, το τελικό προϊόν δεν είναι της ίδιας ποιότητας. Ιδιαίτερα αλμυρό, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

    Φωτό: Προσοχή στις απομιμήσεις. Πηγή: Shutterstock
  • Il Corriere della Sera

    Sam, το πρώτο ρομπότ πολιτικός που ικανοποιεί τους πάντες

    Σήμερα η πολιτική έχει ολοένα και περισσότερο ανάγκη από νέους υποψήφιους ικανούς να κινητοποιήσουν και να ενθουσιάσουν τους ψηφοφόρους για μια διαδικασία που είναι ολοένα και λιγότερο δημοφιλής όπως η συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά δεν αποκλείεται στις επόμενες γενικές εκλογές του 2020 στη Νέα Ζηλανδία να σημειωθεί μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά το εν λόγω φαινόμενο: να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ένας εικονικός πολιτικός σε θέση να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει τις ανάγκες και τις επιδιώξεις όλων των ψηφοφόρων αλλά και να τις σεβαστεί στην περίπτωση που κερδίσει την εξουσία.

    Ο μελλοντικός εν δυνάμει πρωθυπουργός των Νεοζηλανδών ακούει στο ανδρικό όνομα Σαμ αλλά μιλάει και αναφέρεται στον εαυτό του ωσάν να είναι γυναίκα. Ο Σαμ θεωρείται μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Στην πραγματικότητα, μας πληροφορεί η Corriere della Sera, ο Σαμ είναι απλά ένα chatbot, ένα λογισμικό, δηλαδή που αξιοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης προσομοιώνει έναν υποτιθέμενο διάλογο ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα ρομπότ.

    Προς το παρόν ο Σαμ δεν προΐσταται σε πολιτικές συγκεντρώσεις αλλά συνομιλεί με τους εν δυνάμει υποστηρικτές του μέσω του Facebook, όπου μοιράζει απλόχερα προεκλογικές υποσχέσεις του τύπου «η μνήμη μου είναι απεριόριστη, οπότε δεν θα ξεχάσω ποτέ, ούτε θα αγνοήσω, αυτό που θα μου πεις. Σε αντίθεση με έναν άνθρωπο, εγώ παίρνω τις αποφάσεις μου, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση όλων, δίχως προκαταλήψεις. Ενδεχομένως να μην συμφωνούμε σε κάποια πράγματα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα για τη θέση σου, ούτως ώστε να μπορέσω να σε εκπροσωπήσω καλύτερα».

    Πατέρας του Σαμ είναι ο Νεοζηλανδός Νικ Γκέριτσεν, ένας ιδιαίτερος επιχειρηματίας ο οποίος αφότου σπούδασε νομική και εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος, ακόμα και της κυβέρνησης, προέβη σε επιτυχείς επιχειρηματικές κινήσεις στους κλάδους των λογισμικών και του ραδιοφώνου, για να αφιερώσει στη συνέχεια τις δυνάμεις του στην οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναμενόμενα, το εικονικό του τέκνο συμμερίζεται τις ίδιες με εκείνον απόψεις ενώ είναι αδιαμφισβήτητο πως χρειάζεται να μάθει ακόμα πολλά. Ερωτώμενος, για παράδειγμα, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ή για τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ο Σαμ θα απαντήσει «δεν διαθέτω επαρκείς πληροφορίες για το ζήτημα». Τουλάχιστον είναι ειλικρινής.

    Φωτό: Αυτό είναι το επόμενο βήμα και μάλλον δεν θα αργήσει πολύ. Πηγή: Shutterstock



text
  • Θρύλος, Ολυμπιακός, Τζολάκης!


    19 Απριλίου 2024, 00:54