918
Αλέξις Σάντσες, Φαν Ντάικ, και Κοουτίνιο. Τρία από τα μεγαλύτερα «μπαμ» των χειμερινών μεταγραφών | Twitter

Μεταγραφές: Στα όρια της κοινωνικής πρόκλησης

Sportscaster Sportscaster 2 Φεβρουαρίου 2018, 13:30
Αλέξις Σάντσες, Φαν Ντάικ, και Κοουτίνιο. Τρία από τα μεγαλύτερα «μπαμ» των χειμερινών μεταγραφών
|Twitter

Μεταγραφές: Στα όρια της κοινωνικής πρόκλησης

Sportscaster Sportscaster 2 Φεβρουαρίου 2018, 13:30

Ενα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση της FIFA ότι ο τζίρος των μεταγραφών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο (ημερολογιακό) 2017 έφτασε τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ -αύξηση 32,7% σε σχέση με το 2016-, ακόμη ένα ρεκόρ έρχεται να καταδείξει την ευμάρεια του ποδοσφαίρου, σε πείσμα των χαλεπών καιρών: στις 31 μέρες του Ιανουαρίου (2018) οι σύλλογοι σε όλο τον κόσμο δαπάνησαν για νέους παίκτες τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ στο χειμερινό παζάρι. Μόνο στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης ο λογαριασμός έφτασε τα 917.000.000 ευρώ.

Πάνω από τα μισά -περίπου 500 εκατ. ευρώ- τα ξόδεψε η Premier League, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 257 εκατ. ευρώ που κρατούσε από τον Ιανουάριο του 2011. Το περασμένο καλοκαίρι οι αγγλικοί σύλλογοι είχαν επενδύσει σε μεταγραφές 1,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι για την τρέχουσα σεζόν (2017-2018) ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα των Big-5 (Ισπανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας), ακόμη κι αν αθροίσουν τις δαπάνες τους, τους Αγγλους δεν τους φτάνουν.

2018-01-08T172648Z_1124574568_RC177A127D10_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-FCB-COUTINHO
Ο Κοουτίνιο με την φανέλα της Μπάρτσα

Κι όμως, δύο από τους τρεις πιο «σπάταλους» συλλόγους του Ιανουαρίου είναι ισπανικοί: η Μπαρτσελόνα απέκτησε (από τη Λίβερπουλ) τον Φιλίπε Κοουτίνιο έναντι 160 εκατ. ευρώ (μαζί με τα μπόνους), ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης πλήρωσε 66 εκατ. ευρώ για να πάρει πίσω τον Ντιέγκο Κόστα από την Τσέλσι, στην οποία τον είχε πουλήσει (το καλοκαίρι του 2014) για 38 εκατ. ευρώ. Η μετακίνηση του Κοουτίνιο δεν είναι μόνον η ακριβότερη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου που έληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης, αλλά και η δεύτερη πιο δαπανηρή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, εφόσον η αγορά του Εμπαπέ (υποτίθεται ότι) δεν έχει ολοκληρωθεί από την Παρί Σεν Ζερμέν.

2018-01-27T203301Z_639634748_RC191072EE80_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-LIV-WBA
Ο φαν Ντάικ πήγε από την Σαουθάμπτον στην Λίβερπουλ

Το νέο «φρούτο» στις μεταγραφές είναι τα τερατώδη ποσά που δίνονται, πλέον, και για αμυντικούς. Η Λίβερπουλ… το τερμάτισε. Απέκτησε τον ολλανδό στόπερ, Βίρτζιλ φαν Ντάικ, καταβάλλοντας στη Σαουθάμπτον σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ – τα περισσότερα που δαπανήθηκαν στα χρονικά του αθλήματος για έναν μπακ. Ας όψεται η… καψούρα του Γιούργκεν Κλοπ για τον συγκεκριμένο παίκτη, τον οποίο ζητούσε επιμόνως από το περασμένο καλοκαίρι. Αυτόν, και κανέναν άλλον! Αλλά, και η Σίτι δεν πήγε πίσω. Ο (επίσης στόπερ), Εμερίκ Λαπόρτ, της Αθλέτικ Μπιλμπάο, της κόστισε 65 εκατ. ευρώ. Στις δύο σεζόν που εργάζεται στο Μάντσεστερ, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει δαπανήσει για κεντρικούς και πλάγιους μπακ περίπου 300 εκατ. ευρώ, στο σύνολο. Μέχρι στιγμής, οι επιλογές του τον δικαιώνουν.

Ο μεγάλος του αντίπαλος, Ζοσέ Μουρίνιο, πόνταρε σε μεσοεπιθετικό. Στο πρόσωπο του Αλέξις Σάντσες, της Αρσεναλ, που τον ήθελε και ο Γκουαρντιόλα, είδε τον παίκτη που (του χρόνου) μπορεί να φέρει στο «Ολντ Τράφορντ» τον πρώτο τίτλο Πρωταθλήματος της μετα-Φέργκιουσον εποχής. Εδωσε στους Λονδρέζους τον Χένρικ Μχιταριάν, και στον Χιλιανό (εκτός από το πριμ υπογραφής των 25 εκατομμυρίων), ένα συμβόλαιο που τον καθιστά -στα 29 του- τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στα χρονικά της Premier League, με πάνω από 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

2018-01-26T203308Z_58934837_RC1D92A10D90_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-YEO-MUN
Ο Αλέξις Σάντσες έφυγε από την Αρσεναλ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μέχρι και ο «τσιγκούνης» Αρσέν Βενγκέρ έβαλε το χέρι στην τσέπη. Ο Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, τον οποίο αγόρασε από την Μπορούσια του Ντόρτμουντ, αποτελεί την πιο δαπανηρή μεταγραφή που έκανε ποτέ η Αρσεναλ. Είναι εκπληκτικό, το γεγονός ότι ο αλσατός τεχνικός δέχτηκε να πληρώσει 64 εκατομμύρια ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή 28 ετών. Αυτή η εντυπωσιακή παρέκκλιση από την πάγια επιχειρηματική του λογική για το ποδόσφαιρο οφείλεται, προφανώς, στο ότι η ομάδα του κινδυνεύει σοβαρά να χάσει τη συμμετοχή της στο Champions League για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

DU3ZdF-XkAA-RFj
Ο Ομπαμεγιάνγκ είναι πλέον παίκτης της Αρσεναλ

Ναι, ο τίτλος στην Αγγλία έχει, ήδη, κριθεί, όμως οι top σύλλογοι του Νησιού έχουν δύο πολύ σοβαρούς λόγους, ώστε να εξακολουθούν να ξοδεύουν πολλά για την ενίσχυσή τους καταμεσής της σεζόν. Ο πρώτος είναι ότι πέντε από αυτούς (Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Αρσεναλ) διαγκωνίζονται για τρία εισιτήρια που οδηγούν στα «αστέρια» της επόμενης σεζόν. Και ο δεύτερος, ότι θέλουν να εξαντλήσουν όλες τους τις πιθανότητες για την κατάκτηση, εφέτος, είτε του Champions είτε του Europa League.

Τέσσερις από τους καλύτερους πελάτες των μεταγραφών απείχαν από το παζάρι, αυτόν τον Ιανουάριο. Η Μπάγερν Μονάχου έκρινε ότι δεν της χρειάζεται παρά μόνον ο Σάντρο Βάγκνερ, ο επιθετικός της Χοφενχάιμ που της κόστισε μόλις 13 εκατ. ευρώ. Η Παρί «έδωσε ρέστα» το περασμένο καλοκαίρι. Η Ρεάλ -σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο- σχεδιάζει για το ερχόμενο καλοκαίρι ένα «λίφτινγκ» που θα της κοστίσει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Η Κίνα κάνει κράτει, έπειτα από τις υπερβολές των τελευταίων ετών. Το πιο ακριβό της «ψώνιο» ήταν ο κονγκολέζος επιθετικός, Σεντρίκ Μπακαμπού, που μετακινήθηκε από τη Βιγιαρεάλ στην Μπενζίνγκ Γκουοάν έναντι 40.000.000 ευρώ, για να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος αφρικανός ποδοσφαιριστής.

Αρχισαν, όμως, να ξοδεύουν πολλά οι Αμερικανοί. Για την παρθενική της συμμετοχή της στο MLS, η Ατλάντα Γιουνάιτεντ κατέβαλε στην Ιντεπεντιέντε 12,5 εκατ. ευρώ για έναν 18χρονο αργεντινό μεσοεπιθετικό. Οι επενδύσεις των πλούσιων συλλόγων σε πολύ νεαρούς παίκτες είναι ακόμη μια τάση της εποχής. Πριν από μερικές μέρες η Μονακό έδωσε στην Τζένοα 25 εκατ. ευρώ για έναν 16χρονο Ιταλό που θεωρείται σπουδαίο ταλέντο.

Σύμφωνα με την έκθεση της FIFA (Global Transfer Market Report), το 67,4% της αξίας του συνόλου των μεταγραφών του 2017 (των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή) πληρώθηκε από μόλις 50 συλλόγους 13 χωρών. Οι κατέχοντες μας παίρνουν τα «καλύτερα παιδιά». Χάρη και στην πολύτιμη συμβολή των ατζέντηδων, οι οποίοι από το 2013 διπλασίασαν τα ετήσια κέρδη τους (από 218,4 σε 447 εκατ. δολάρια). Κανένα ταλέντο, οπουδήποτε στον Κόσμο, δεν μπορεί, πια, να τους κρυφτεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...