205
Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο | REUTERS/Aaron P. Bernstein

Μετά το τέλος του Μνημονίου έρχεται το «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2018, 10:29
Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο
|REUTERS/Aaron P. Bernstein

Μετά το τέλος του Μνημονίου έρχεται το «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2018, 10:29

Τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της Κομισιόν για την περίοδο μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει η ισχύς του μνημονίου, φανερώνει η απολογιστική επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος στη Σόφια.

Η Κομισιόν προσανατολίζεται προς ένα «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» για την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό τι θα περιλαμβάνει αυτό. Πάντως και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε παραδεχτεί ότι θα υπάρχει αυξημένος αριθμός εποπτικών επισκέψεων από τους εταίρους.

Βάσει των κοινοτικών κανόνων, μία χώρα, όπως και η Ελλάδα, παραμένει υπό εποπτεία μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων στήριξης που έχει λάβει.

Ο Μάριο Σεντένο σημειώνει ότι το Eurogroup έλαβε υπόψη την πρόταση της Κομισιόν για ενισχυμένη εποπτεία.

Ακόμη επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών αποστολών πριν το Eurogroup στις 24 Μαΐου. Στο σύντομο διάστημα που απομένει ως τότε η Αθήνα πρέπει να κλείσει δεκάδες προαπαιτούμενα μέτρα καθώς ελάχιστα έχουν ολοκληρωθεί.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού, οπότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο της μεταμνημονιακής περιόδου είναι στο Eurogroup του Ιουνίου.

Ο Μάριο Σεντένο επισημαίνει ότι το Eurogroup έλαβε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει «διάδοχη συμφωνία», δηλαδή προληπτική γραμμή στήριξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...