384
Ο Τραμπ σε δηλώσεις στα ΜΜΕ την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Carlos Barria

Στο φορολογικό καταφεύγει ο Τραμπ μετά το φιάσκο με το Obamacare

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 10:49
Ο Τραμπ σε δηλώσεις στα ΜΜΕ την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Carlos Barria

Στο φορολογικό καταφεύγει ο Τραμπ μετά το φιάσκο με το Obamacare

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 10:49

Ηταν μια ήττα. Η απόσυρση άρον άρον του νομοσχεδίου που θα αντικαθιστούσε το «επάρατο» για τους Ρεπουμπλικανούς Obamacare, επειδή δεν εξασφάλιζε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταγράφηκε ως το πρώτο μεγάλο πολιτικό φιάσκο της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι τώρα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να προσπεράσει την αποτυχία με ένα άλλο colpo grosso: τις αλλαγές στην φορολογία, μια υπόθεση που χτυπά στην ψυχή του αμερικανού εργαζόμενου.

Ισως έτσι ο πρόεδρος καταφέρει να αλλάξει την ατζέντα, λένε οι αναλυτές. Διότι η αποτυχία ήταν αδιαμφισβήτητη. Ηρθε για τον Τραμπ μέσα από το ίδιο του το κόμμα, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα (Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία) αλλά φάνηκε ότι θα υπήρχαν δεκάδες αντάρτες που θα καταψήφιζαν την αντικατάσταση του Obamacare Aν και ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε να προσπαθήσει ξανά σε καταλληλότερο χρόνο, μεσοπρόθεσμα δεν φαίνεται να έχει κάποια τέτοια ευκαιρία.

Τώρα αναζητείται κάτι για να δώσει ένα τόνο νίκης -ή έστω μεταρρυθμίσεων- όσο πλησιάζουν οι περίφημες 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας Τραμπ και αντί για μείζονες αλλαγές συσσωρεύονται ήττες (όπως με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα) και σκάνδαλα.

Επόμενος στόχος της προεδρίας είναι λοιπόν ένα πεδίο στο οποίο είχε δώσει έμφαση και προεκλογικά, αυτό της φορολογικής πολιτικής, με μείωση των φόρων, ειδικά για τα υψηλότερα εισοδήματα – μια κλασική συνταγή των Ρεπουμπλικάνων.

«Θα έλεγα ότι θα μάλλον θα αρχίσουμε πολύ, πολύ δυνατά με μεγάλες περικοπές φόρων και φορολογική μεταρρύθμιση», είχε πει ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Πάντα μου άρεσε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπάρχει ένα κενό για το πώς και πού που θα χρηματοδοτηθούν οι περικοπές, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός τις ήθελε να χρηματοδοτούνται από τις περικοπές στην υγεία. Με αυτές τις περικοπές εκτός προγράμματος, οι αλλαγές στο φορολογικό κινδυνεύουν να επιβαρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν, το φορολογικό είναι «πολύ πιο απλό» ζήτημα από το σύστημα υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολη διαδικασία. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σον Σπάισερ παραδέχτηκε ότι οι αλλαγές είναι φιλόδοξες, αλλά πρόσθεσε ότι η προεδρία θα επιμείνει σε αυτές.

Σχεδιάζουν μάλιστα στον Λευκό Οίκο να έχουν ολοκληρώσει καλώς εχόντων των πραγμάτων τη διαδικασία της ψήφισης ως τον Αύγουστο. Με τη σειρά του αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετό πολιτικό «μασάζ στους βουλευτές και τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, γιατί δεν έχουν όλη την ίδια γραμμή για το πόσο βαθιά πρέπει -ή μπορούν- να φτάσουν οι αλλαγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...