222
O Μίχαελ Χάνεκε στις Κάννες το 2017 | EPA/SEBASTIEN NOGIER

Μίχαελ Χάνεκε: «Μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών το #MeToo»

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 14:30
O Μίχαελ Χάνεκε στις Κάννες το 2017
|EPA/SEBASTIEN NOGIER

Μίχαελ Χάνεκε: «Μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών το #MeToo»

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 14:30

Μέρος ενός «πουριτανισμού που χρωματίζεται από μίσος για τους άνδρες» θεωρεί το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo ο αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε.

Μιλά ακόμη για ένα κυνήγι μαγισσών το οποίο «πρέπει να αφήσουμε στον Μεσαίωνα».

Ο αυστριακός σκηνοθέτης, που έχει κερδίσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες (για την «Λευκή Κορδέλα» και την «Αγάπη»), ένωσε την φωνή του με όσους ανησυχούν για τις προεκτάσεις του κινήματος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier.

«Ως καλλιτέχνες αρχίζουμε να έχουμε φόβο γιατί αντιμετωπίζουμε αυτή την σταυροφορία κατά κάθε μορφής ερωτισμού», επισημαίνει.

Ο Χάνεκε ξεκαθάρισε ότι κάθε μορφή εξαναγκασμού και βίας πρέπει να τιμωρείται, ωστόσο «αυτή την υστερική προκαταβολική κρίση την βρίσκω απόλυτα αηδιαστική. Δεν θέλω να ξέρω πόσες από αυτές τις κατηγορίες που σχετίζονται με περιστατικά πριν από 20-30 χρόνια είναι κυρίως δηλώσεις που λίγο έχουν να κάνουν με σεξουαλικές επιθέσεις».

Υποστήριξε ακόμη ότι ταινίες όπως η «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» του  Ιάπωνα Ναγκίσα Οσίμα δεν θα μπορούσαν να γυριστούν στις ημέρες μας. Η ταινία έκανε αίσθηση το 1976 όταν προβλήθηκε για τις τολμηρές ερωτικές σκηνές της. Σήμερα, είπε ο Χάνεκε, μια τέτοια ταινία δεν θα γυριζόταν γιατί «οι χρηματοδότες των ταινιών δεν  θα το επέτρεπαν».

«Οι ηθοποιοί για τους οποίους υπάρχουν υποψίες “κόβονται” από ταινίες και σειρές. Για να μην χαθεί το κοινό. Που ζούμε, στον νέο Μεσαίωνα;», δήλωσε σε μια προφανή αναφορά  σε περιπτώσεις όπως του Κέβιν Σπείσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...