401
H Aνγκελα Μέρκελ απαντά σε ερωτήσεις στη θερινή συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Fabrizio Bensch

Μέρκελ: Καμία συμφωνία με Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 17:51
H Aνγκελα Μέρκελ απαντά σε ερωτήσεις στη θερινή συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Μέρκελ: Καμία συμφωνία με Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 17:51

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η Ανγκελα Μέρκελ διέψευσε τα περί συμψηφισμού μεταξύ της επαναπροώθησης προσφύγων/μεταναστών με τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδος.

Αφορμή για την διάψευση αυτή αποτέλεσε ερώτηση που τέθηκε στην καγκελάριο στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου για σενάρια που έφεραν Βερολίνο και την Αθήνα να έχουν συμφωνήσει για την παράταση της ισχύος του χαμηλού συντελεστή στα νησιά με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων.

Στην απάντησή της η γερμανίδα καγκελάριος ήταν απόλυτη: «Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί με  τον κ. Τσίπρα, ότι δεν θα συνδέσουμε επουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυό μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό και κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων».

Κληθείσα εξάλλου να τοποθετηθεί για μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να επισημάνει ότι η συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων δεν τελειώνει την ίδια ημέρα, ενώ για τη συμφωνία για το χρέος, μίλησε για έναν «καλό συμβιβασμό».

«Από τη μία πλευρά ναι, το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά με αυτό η Ελλάδα δεν είναι ακόμη, ας πούμε, πάλι στην κατάσταση του ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα πρόγραμμα. Αλλά πιστεύω -και έχω μιλήσει για αυτό με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα- ότι είναι μία σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, αλλά η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την ημέρα και για αυτό πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Άρα», σημείωσε, «βλέπω περισσότερο μία απόδειξη εμπιστοσύνης ότι δίνουμε στην Ελλάδα για δεκαετίες επιπλέον χρόνο, προκειμένου να βγει από μία δύσκολη κατάσταση».

«Πρέπει να φέρουμε δύο πράγματα σε μία ισορροπία. Από τη μία πλευρά το πόσο θα περιμένουμε μέχρι να έχουν αποπληρωθεί κάποια συγκεκριμένα χρήματα βοήθειας και από την άλλη πλευρά γιατί πρέπει να συνεχίσουμε για αυτό, για κάποιο χρονικό διάστημα, να διατυπώνουμε τις προσδοκίες, όπως π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα… γιατί -όπως προειδοποίησε- αν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι δυνατό να μειώσει το ύψος του χρέους».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...