228
H γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν για κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 18:43
H γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν για κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 18:43

Σε συμφωνία για τη σύσταση κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, αδιευκρίνιστου μεγέθους, κατέληξαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσαν η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέσεμπεργκ.

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως ο νέος προϋπολογισμός θα έχει πρωτίστως επενδυτικό χαρακτήρα όμως θα αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της σύγκλισης ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ το 2021, αν και ακόμα υπάρχουν πολλές αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες για τη μορφή και τις δυνατότητες που θα έχει.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν επίσης την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Προσφυγικό, την στιγμή που η κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση με αίτημα να μην επιτρέπει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα-μέλος.

Στην επερχόμενη Σύνοδο η κυρία Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για τη σύναψη διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο, θέση που φάνηκε να υποστηρίζει ο κ. Μακρόν, λέγοντας πως βλέπει θετικά διμερείς ή πολυμερείς διευθετήσεις.

Η καγκελάριος επισήμανε πως πέραν της εσωτερικής διαχείρισης των ροών πρέπει να θωρακιστούν και τα εξωτερικά σύνορα και να ενισχυθεί η υπηρεσία Frontex.

Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν επίσης στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ώστε να γίνει το χρηματοδοτικό «ανάχωμα» που θα επιτρέπει την υποστήριξη και εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...