338
Μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες και πολίτες κατέκλυσε την πλατεία Ταξίμ στην Πόλη. Σκοπός ήταν να διαδηλώσουν άπαντες υπέρ της δημοκρατίας | Reuters

Μεγάλη συγκέντρωση στην Τουρκία υπέρ της δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2016, 22:50
Μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες και πολίτες κατέκλυσε την πλατεία Ταξίμ στην Πόλη. Σκοπός ήταν να διαδηλώσουν άπαντες υπέρ της δημοκρατίας
|Reuters

Μεγάλη συγκέντρωση στην Τουρκία υπέρ της δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2016, 22:50

Περίπου 10.000 Τούρκοι μαζεύτηκαν στην πλατεία Ταξίμ σε μια από τις πλέον μαζικές συγκεντρώσεις τα τελευταία χρόνια στη γείτονα χώρα για να φωνάξουν υπέρ της δημοκρατίας και κατά των προσπαθειών κατάλυσής της.

Σε μια σπάνια περίπτωση ενότητας για τα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας, τη συγκέντρωση συνδιοργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν. Κουνώντας τις κόκκινες σημαίες της χώρας ή κρατώντας πλακάτ, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν: «Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία», ενώ ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτζάρογλου έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας, όμως, επισήμανε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του αυταρχισμού. Σε αυτό συμφώνησαν αρκετοί συγκεντρωμένοι που κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει: «Οχι στο πραξικόπημα, όχι στη δικτατορία». Φυσικά, δεν έλειψαν οι κλασικές φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ από τη συγκέντρωση.

Όπως αναφέρει και το BBC, παρά τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, η συμμετοχή όλων ήταν καθολική, ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Ο Κιλιντζάρογλου επισήμανε ότι το «κοινοβούλιο άντεξε με περηφάνεια, το ίδιο έκανε η Τουρκία, ο πρωθυπουργός και ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους. Η δημοκρατία νίκησε. Ωστόσο, το κράτος δεν γίνεται να κυβερνάται με προκαταλήψεις, θυμό, μνησικακία. Αυτοί που ευθύνονται για το πραξικόπημα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το νόμο και με την κατανόηση ότι όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες του δικαίου».

Είναι χαρακτηριστικό και σπάνιο το γεγονός ότι η τουρκική τηλεόραση κάλυψε σε ζωντανή σύνδεση τη συγκέντρωση. Πάντως, την ίδια στιγμή η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για ακράδαντα στοιχεία που δείχνουν ότι οι κρατούμενοι πραξικοπηματίες υφίστανται βασανιστήρια στις φυλακές, ενώ οι κατηγορίες για λογής κτηνωδίες προκαλούν φόβους για περαιτέρω σκλήρυνση του καθεστώτος Ερντογάν με την αστυνομία να έχει αναλάβει το «έργο» της φυσικής εξόντωσης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει πως υπάρχουν αρκετοί κατηγορούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να έρθουν σε επαφή με τους δικηγόρους τους ή, σε άλλες περιπτώσεις, δεν έχουν πρόσβαση στη δικογραφία.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν με… μεθοδικότητα και δίχως δημοκρατική αιδώ συνεχίζει να ξηλώνει στρατιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και όποιον άλλον θεωρεί ότι είναι εχθρός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...