296
Mαύρος όλος ο κόλπος από το μαζούτ του «Αγία Ζώνη» | ΙΝΤΙΜΕnews

Mεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 15:34
Mαύρος όλος ο κόλπος από το μαζούτ του «Αγία Ζώνη»
|ΙΝΤΙΜΕnews

Mεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 15:34

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες στις ακτές της Σαλαμίνας, από την Κονοσούρα έως τα Σελήνια, μετά την εκτεταμένη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, στον Σαρωνικό, τα ξημερώματα της Κυριακής. Το πλοίο ήταν έμφορτο με 2.570 τόνους καύσιμα.

az1
Το πλοίο που βυθίστηκε / FOS PETROLEUM S.A.

Η ρύπανση από πίσα και πετρελαιοειδή εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρων και ειδικά στις ακτές των Σεληνίων η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, το πρωί στη διαδρομή του φέρρυ Παλούκια-Πέραμα η θάλασσα ήταν γεμάτη πετρέλαιο.

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση απορρύπανσης, σύμφωνα ωστόσο με τη δημοτική αρχή θα απαιτηθεί χρόνος για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέθεσε την απορρύπανση στις αντιρυπαντικές εταιρείες Πολυχρονόπουλου και Σπανόπουλου, ενώ από την πλευρά του ο δήμος ανακοίνωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες για αποζημιώσεις και πλήρη απόδοση ευθυνών της οικολογικής καταστροφής. 

Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο πλοίο συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα από ιδιώτες δύτες προκειμένου στη συνέχεια ιδιωτικό συνεργείο να προχωρήσει σε απάντληση καυσίμων.

239404
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι δύτες στο σημείο του ναυαγίου/ ΙΝΤΙΜΕnews

Με βάση τις εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών του Λμενικού Σώματος, η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Τα αίτια της βύθισης του δεξαμενόπλοιου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες  -οι οποίες αναμένεται να διερευνηθούν και από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά- κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

Οι φωτογραφίες από τον τόπο της καταστροφής είναι συγκλονιστικές:

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...