1064
Ο Μπουφόν είναι ο αδικημένος της Ιστορίας. Ο Ρονάλντο ο συνήθης θριαμβευτής... | CreativeProtagon

Με τον Μπουφόν, ή με τον Ρονάλντο;

Sportscaster Sportscaster 3 Ιουνίου 2017, 15:22
Ο Μπουφόν είναι ο αδικημένος της Ιστορίας. Ο Ρονάλντο ο συνήθης θριαμβευτής...
|CreativeProtagon

Με τον Μπουφόν, ή με τον Ρονάλντο;

Sportscaster Sportscaster 3 Ιουνίου 2017, 15:22

«Forza, Juve!». Ο κεντρικός τίτλος του σημερινού (σαββατιάτικου) πρωτοσέλιδου της καταλανικής Sport ήρθε να επιβεβαιώσει το αυτονόητο: δεν είναι ολόκληρη η Ισπανία στο πλευρό της Ρεάλ Μαδρίτης. Κάθε άλλο. Στη Νάπολη, την πρωτεύουσα του ιταλικού Νότου, δεν βλέπουν την ώρα να «κηδέψουν» τη μισητή Γιουβέντους – και ετοιμάζουν εορταστικές εκδηλώσεις για την ποθούμενη ήττα της στον τελικό του Κάρντιφ. Οι «haters» του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι με τον Μπουφόν. Ολοι εμείς οι υπόλοιποι, οι πολλοί, που δεν έχουμε ιδιαίτερες συμπάθειες ή αντιπάθειες, ποιον θα υποστηρίζουμε απόψε; Τη «Βασίλισσα» ή τη «Γηραιά Κυρία»; Τον «CR7», τον πιο χαρισματικό σκόρερ του καιρού μας, ή τον «Τζίτζι», τον κορυφαίο σύγχρονο τερματοφύλακα;

Μία σύντομη περιήγηση στους αθλητικούς ιστότοπους και στα social media, μία πρόχειρη σφυγμομέτρηση μεταξύ φίλων και γνωστών, δείχνει πως η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου των «ουδετέρων» θέλει να δει τον εμβληματικό αρχηγό της Γιουβέντους, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, να σηκώνει -επιτέλους- το τρόπαιο του Champions League στην τρίτη και, ίσως, τελευταία του προσπάθεια. Στον τελικό του 2003, στο «Ολντ Τράφορντ», το έχασε από τη Μίλαν. Το 2015, στο Βερολίνο, από την Μπαρτσελόνα. Ιδίως ο τελικός του Μάντσεστερ (2003), που κρίθηκε στα πέναλτι, τον έχει σημαδέψει. Τον θεωρεί τη μεγαλύτερη απογοήτευση της καριέρας του, όπως εξομολογήθηκε στο Sky Sports πριν από χρόνια.

Ο «Τζίτζι» κλείνει το μάτι στην Ιστορία; Ηρθε η ώρα τους; Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου πριν από τον τελικό (Reuters/ Pool Pic/  UEFA)
Ο «Τζίτζι» κλείνει το μάτι στην Ιστορία; Ηρθε η ώρα τους; Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου πριν από τον τελικό (Reuters/ Pool Pic/ UEFA)

Είναι το Νο 1 της κορυφαίας ενδεκάδας που δεν ευτύχησε να σηκώσει ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, δίπλα στους Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Ρονάλντο (τον Βραζιλιάνο), Ερίκ Καντονά, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ντιέγκο Μαραντόνα, Πάβελ Νέντβεντ, Πατρίκ Βιεϊρά, Λόταρ Ματέους, Μπόμπι Μουρ και Φάμπιο Καναβάρο. Στα 39 του, ο ιταλός πορτιέρο θέλει αυτό το Champions League απεγνωσμένα. Στα 22 χρόνια της ένδοξης καριέρας του έχει κατακτήσει ένα σωρό Πρωταθλήματα με τη Γιουβέντους, Κύπελλο UEFA με την Πάρμα, Παγκόσμιο Κύπελλο με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» (2006), όμως η Μεγάλη Κούπα του έμεινε απωθημένο.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, εφέτος έκανε την καλύτερή του σεζόν, αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές κράτησε ανέπαφη την εστία του. Η Μονακό έγινε η πρώτη ομάδα (στο Champions League) που κατάφερε να του βάλει γκολ έπειτα από 690 λεπτά – με τον Εμπαπέ στον επαναληπτικό ημιτελικό. Στα 12 παιχνίδια της τρέχουσας διοργάνωσης, δηλαδή σε πάνω από 1.100 αγωνιστικά λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις, δέχτηκε μόνον τρία τέρματα – σε αυτό το επίπεδο, όπου το παραμικρό λάθος τιμωρείται. Χάρη (και) στον Μπουφόν, η Γιουβέντους έφτασε στον αποψινό τελικό ως η μοναδική αήττητη ομάδα – κι αν κατακτήσει το τρόπαιο, θα γίνει μόλις η έβδομη που θα το πάρει χωρίς να έχει χάσει ούτε ένα ματς, και η πρώτη μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008.

Σε 107 αγώνες του στο Champions League, αυτός ο εξαιρετικός τερματοφύλακας έχει κρατήσει τους αντίπαλους στο «μηδέν» σχεδόν στους μισούς (47). Αν η Γιουβέντους νικήσει απόψε, ο Μπουφόν θα γίνει ο γηραιότερος τροπαιούχος, σε ηλικία 39 ετών και 126 ημερών. Αραγε, θα του το… επιτρέψει ο Κριστιάνο; Ο πορτογάλος σούπερ-σταρ της Ρεάλ, του έχει βάλει πέντε γκολ σε τέσσερα ματς, έπειτα από 13 σουτ και έξι τελικές προσπάθειες στον στόχο. Ο ίδιος ο «Τζίτζι» έχει ομολογήσει, το 2014, ότι ο Ρονάλντο είναι εκείνος που φοβάται να αντιμετωπίσει περισσότερο από κάθε άλλον.

Ο «CR7» κατεβαίνει από το αεροπλάνο στο Κάρντιφ. Μοιάζει με μοντέλο περισσότερο, είναι ο συνήθης θριαμβευτής (Reuters/ Pool Pic/ UEFA)
Ο «CR7» κατεβαίνει από το αεροπλάνο στο Κάρντιφ. Μοιάζει με μοντέλο περισσότερο, είναι ο συνήθης θριαμβευτής (Reuters/ Pool Pic/ UEFA)

Καλά κάνει και τον φοβάται. Μέσα στη σεζόν ο «CR7» έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό γκολ στα χρονικά του Champions League: 103 (και 33 ασίστ) σε 139 αγώνες – αριθμός σχεδόν εξωπραγματικός, αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι οι παίκτες της Γιουβέντους μαζί έχουν σκοράρει 259 φορές στη διοργάνωση. Εφέτος έχει πετύχει 10 (από τα συνολικά 32) τέρματα της Ρεάλ σε 12 ματς. Εβαλε πέντε γκολ στα δύο παιχνίδια με την Μπάγερν, και έγινε ο πρώτος παίκτης ever που πετυχαίνει «χατ-τρικ» σε διαδοχικούς νοκ-άουτ αγώνες του Champions League, με το ασύλληπτο ποσοστό ευστοχίας 38% μετά τη φάση των Ομίλων. Αν σκοράρει απόψε, θα γίνει ο πρώτος που το κάνει σε τρεις τελικούς (2008, 2014, 2017).

Το πιο ανησυχητικό, για τον Μπουφόν, είναι πως ο Ρονάλντο βρίσκεται σε δαιμονισμένη φόρμα αυτή την εποχή, χάρη στα υποχρεωτικά «ρεπό» που του έδινε, εφέτος, ο Ζιντάν, προκειμένου να τον κρατήσει «φρέσκο» μέχρι το τέλος της σεζόν. Ετσι, αν και στη φάση των Ομίλων σκόραρε μόνο δύο φορές (επίδοση απίστευτη για τον Κριστιάνο), στα τέσσερα τελευταία νοκ-άουτ παιχνίδια έβαλε οκτώ γκολ: δύο στο Μόναχο, κι άλλα έξι στο «Μπερναμπέου» κόντρα στην Μπάγερν και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Που σημαίνει ότι «έβρισκε δίχτυα» κάθε 66 λεπτά. Στο περυσινό Champions League, που ο Πορτογάλος απαιτούσε να παίζει παντού και πάντα, είχε πετύχει μόλις επτά σε ολόκληρη τη σεζόν.

Οποιος από τους δύο σηκώσει την Κούπα, αυτομάτως θα γίνει το φαβορί για τη «Χρυσή Μπάλα». Εάν οι «Μπιανκονέρι» κάνουν το «treble» (Champions League, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ιταλίας), ο Μπουφόν θα γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας που θα κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς μετά τον ρώσο μύθο, Λεβ Γιασίν, το 1963. Ο Ιταλός είχε μπει στην τελική τριάδα το 2006, όμως έχασε το αγαλματίδιο από τον συμπατριώτη του, Φάμπιο Καναβάρο. Εάν η Ρεάλ πάρει και το Ευρωκύπελλο, μετά το Πρωτάθλημα Ισπανίας, ο Κριστιάνο είναι απίθανο να χάσει την πέμπτη «Χρυσή Μπάλα» της καριέρας του, με την οποία θα ισοφαρίσει στα βραβεία τον Λιονέλ Μέσι.

Απ' όλα τα καλά έχει ο... μπαξές-καροτσάκι σούπερ μάρκετ έξω από το γήπεδο που θα διεξαχθεί ο τελικός στο Κάρντιφ (Reuters/ Rebecca Naden)
Απ’ όλα τα καλά έχει ο… μπαξές-καροτσάκι σούπερ μάρκετ έξω από το γήπεδο που θα διεξαχθεί ο τελικός στο Κάρντιφ (Reuters/ Rebecca Naden)

Βεβαίως, στο «Principality Stadium» -ένα γήπεδο 80.000 θέσεων στο Κάρντιφ των 350.000 κατοίκων!- δεν θα παίξουν, απόψε (21:45), ο Ρονάλντο εναντίον του Μπουφόν, αλλά η «Βασίλισσα» των 11 Πρωταθλητριών – Champions League εναντίον της «Γηραιάς Κυρίας», που θέλει να ξορκίσει την «κατάρα» των τεσσάρων χαμένων τελικών. Αλλά, η προσωποποίηση αυτού του τελικού είναι, μάλλον, αναπόφευκτη. Το απίθανο σερί της Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει σκοράρει και στα 64 τελευταία της παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχει τη μορφή του αρχισκόρερ της Κριστιάνο. Η απροσπέλαστη αμυντική γραμμή της Γιουβέντους, που δεν δέχεται γκολ… ούτε με αίτηση, εκείνη του «κέρβερου» Μπουφόν. Κι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε, με ποιον θα είμαστε. Με τον συνήθη θριαμβευτή, ή με τον αδικημένο της Ιστορίας;

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...