546
Λουλούδια στην είσοδο του κλαμπ | REUTERS/Huseyin Aldemir

Με τη Συρία συνδέουν τον μακελάρη της Πόλης – Συλλήψεις και προσαγωγές στη Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2017, 11:29
Λουλούδια στην είσοδο του κλαμπ | REUTERS/Huseyin Aldemir

Με τη Συρία συνδέουν τον μακελάρη της Πόλης – Συλλήψεις και προσαγωγές στη Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2017, 11:29

Η ταυτότητα του δράστη της φονικής επίθεσης στο κλαμπ «Ρέινα» είναι πλέον γνωστή δηλώνουν, χωρίς να προχωρήσουν σε περισσότερες λεπτομέρειες, οι τουρκικές αρχές, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες νέες συλλήψεις.

Σε αυτόν τον ισχυρισμό προέβη την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες.

Για «σύλληψη πέντε υπόπτων με διασυνδέσεις με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος», που έχουν σχέση με την αιματηρή επίθεση , κάνει λόγο το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Οι συλλήψεις έγιναν στη Σμύρνη.

Οπως μετέδωσαν άλλα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, οι Αρχές προχώρησαν στη Σμύρνη σε δεκάδες προσαγωγές υπόπτων (για 27 άτομα υπό κράτηση μιλά το Doğan) με την κατηγορία των διασυνδέσεων με το Ισλαμικό Κράτος και την επίθεση στο κλαμπ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, όπως γράφει η Hurriyet, είναι τρεις οικογένειες ξένων πολιτών οι οποίες σχετίζονται με τον δράστη της επίθεσης. Τον ενδιαφέρον των Αρχών έχει στραφεί στην περιοχή του Ικονίου όπου κατοικούσε ο δράστης μαζί με την οικογένειά του.

Χθες Τρίτη είχε γίνει γνωστό ότι έγιναν 14 συλλήψεις για την υπόθεση, ενώ το τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι συνελήφθησαν δύο ξένοι στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Οι κινήσεις του δράστη

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για την δράση και την παρουσία του δράστη της επίθεσης στο «Ρέινα».

Η Hurriyet γράφει ότι ο δράστης της επίθεσης είχε έλθει από τη Συρία και ότι σχετιζόταν με το Ισλαμικό Κράτος.

tourka ipoptos
Ο φερόμενος ως δράστης με τα δύο παιδιά του

Δεν είναι σαφές πότε ήλθε στην Τουρκία, αλλά φαίνεται να ήταν στο Ικόνιο, στα κεντρικά της χώρας, τουλάχιστον πέρυσι στις 22 Νοεμβρίου. Εκεί ζούσε με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του έχοντας νοικιάσει ένα σπίτι.

Τα μέλη της οικογένειας του είναι υπό κράτηση, η γυναίκα του δήλωνε πάντως ότι έμαθε την επίθεση από την τηλεόραση. «Δεν γνώριζα ότι ο άνδρας μου ήταν μαχητής του ISIS, πόσο μάλλον και συμπαθών», είπε στις Αρχές.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ο τρομοκράτης πέρασε νόμιμα τα σύνορα μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά ώστε να μην κινήσει υποψίες.

Μια εικόνα από το σέλφι βίντεο του δράστη στην Κωνσταντινούπολη (Dogan News Agency via Reuters)

Ακόμη, έχουν έλθει στο φως και λεπτομέρειες για τη διαδρομή που ακολούθησε ο δράστης και τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε μέσα στο «Ρέινα».Φέρεται να χρησιμοποίησε μια χειροβομβίδα κρότου πριν αρχίσει να πυροβολεί στο πλήθος μέσα στο κλαμπ. Για τις Αρχές παραμένει ακόμη ασαφές πώς ο δράστης ήξερε όλες τις εξόδους του «Ρέινα», ακόμα και τρεις μυστικές πόρτες για το προσωπικό, αλλά και το ότι οι φρουροί στο κλαμπ δεν οπλοφορούσαν. Απέφυγε μάλιστα να κινηθεί προς τις τουαλέτες γιατί ήταν μακριά από την είσοδο, ενώ δεν πήγε ούτε προς την κουζίνα, την οποία χρησιμοποίησε για να κρυφτεί και να διαφύγει σχεδόν ανενόχλητος, πολύ πιθανό υποδυόμενος το θύμα.

Ολα αυτά έρχονται στο φως εν μέσω άλλης μίας παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Οι διευρυμένες εξουσίες της κυβέρνησης παραμένουν σε ισχύ για άλλους τρεις μήνες αρχής γενομένης από τις 19 Ιανουαρίου.

Το μέτρο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, στο οποίο το κυβερνών AKP έχει άνετη πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση σπεύδει να τονίζει βέβαια ότι αυτό έχει σχέση με την εξάρθρωση των δικτύων που πρόσκεινται στην -όπως τη χαρακτηρίζει- τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, στην οποία αποδίδει την οργάνωση του πραξικοπήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...