385
Οι 53 επιβάτες και το σκάφος που τους μετέφερε | CreativeProtagon

Πώς πέρασαν ανενόχλητοι 53 πρόσφυγες από την Τουρκία… στο Πόρτο Λάγος

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 20:22
Οι 53 επιβάτες και το σκάφος που τους μετέφερε
|CreativeProtagon

Πώς πέρασαν ανενόχλητοι 53 πρόσφυγες από την Τουρκία… στο Πόρτο Λάγος

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 20:22

Το πρωί της Πέμπτης εμφανίστηκε ένα πλήθος ατόμων να περπατά κοντά στην παραλία Μολυβωτή της Ροδόπης, απομακρυνόμενο από αυτήν.

Κάποιος σκέφτηκε ότι αυτό είναι λίγο περίεργο και ειδοποίησε τη λιμενική αρχή του Πόρτο Λάγος.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έσπευσαν, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο περί 53 αλλοδαπών οι οποίοι αποβιβάστηκαν από σκάφος που είχε φτάσει στη Ροδόπη, ξεκινώντας από την Τουρκία.

Δηλαδή, το παράνομο σκάφος με το ανθρώπινο φορτίο διέσχισε ολόκληρο το Θρακικό πέλαγος, έφτασε στην παραλία της Ροδόπης όπου και αποβίβασε.

Έπλεε για περίπου 7 ώρες, χωρίς να εντοπιστεί πουθενά.

Map_Molivoti_Rodopis_Protagon

Για τα δεδομένα της Χίου, της Λέσβου ή του Αγαθονησίου, κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρείται καθημερινό περιστατικό. Όχι όμως για τη Ροδόπη, όπου κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές. Η απόσταση από τα κοντινότερα τουρκικά παράλια εκτιμάται στα 70-100 ναυτικά μίλια και όχι στα 8 ή 10 που είναι η απόσταση ελληνικών νησιωτικών ακτών από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων στην εφημερίδα «Ο Χρόνος» της Κομοτηνής, το σκάφος ξεκίνησε από την Τουρκία στις 3 τα ξημερώματα κι έφτασε στην παραλία της Ροδόπης γύρω στις 10 το πρωί. Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο προσέγγισης της Ελλάδας, η οποία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μεταφέρει τους επιβάτες στην ενδοχώρα και δεν εγκλωβίζονται σε νησί. Μάλιστα, ο διακινητής χρησιμοποίησε πολυεστερικό σκάφος και όχι φουσκωτό που είναι ο συνήθης τρόπος μεταφοράς. Το πολυεστερικό θα μπορούσε να θεωρηθεί από μακριά και ως ψαράδικο και να μην κινήσει υποψίες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι 53 επιβάτες πλήρωσαν 5.500 ευρώ ο καθένας και τα παιδιά 2.500 προκειμένου να μεταφερθούν από την Καππαδοκία στην Ελλάδα. Δηλώνουν ιρακινής και συριακής καταγωγής και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο στο Πόρτο Λάγος, έως ότου αποφασιστεί πού θα μεταφερθούν. Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε 24 ώρες αργότερα, το Λιμενικό Σώμα τους αναφέρει ως «πρόσφυγες».

Το δελτίο Τύπου από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής:

«Στον εντοπισμό πενήντα τριών (53) προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πόρτο Λάγους για περιστατικό αποβίβασης ικανού αριθμού αλλοδαπών από ύποπτο σκάφος στην παραλία ”ΜΟΛΥΒΩΤΗΣ” N. Ροδόπης. Στο σημείο έσπευσαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή της ξηράς πενήντα τρεις (53) αλλοδαπούς, ενώ το πολυεστερικό σκάφος από το οποίο είχαν νωρίτερα αποβιβαστεί, είχε προσαράξει στην ως άνω παραλία.

Προανάκριση διενεργείται από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...