231
Είναι απολύτως λογικό να έχει αυτή την έκφραση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπειτα από τα τελευταία στοιχεία | Χαλκιόπουλος Νίκος / INTIME NEWS

«Μαύρη τρύπα» άνω των 600 εκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2017, 19:08
Είναι απολύτως λογικό να έχει αυτή την έκφραση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπειτα από τα τελευταία στοιχεία
|Χαλκιόπουλος Νίκος / INTIME NEWS

«Μαύρη τρύπα» άνω των 600 εκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2017, 19:08

Πρόκειται για μια «τρύπα» 610 εκατομμυρίων ευρώ. Καταγράφηκε στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο του έτους, ενώ το μεγάλο χάσμα διαφαίνεται στις εισπράξεις του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα ανήλθαν σε 27,34 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 2,2% κάτω από τον στόχο που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Τα προσωρινά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν αναλυτικά τις πηγές υστέρησης στα έσοδα, όμως ειδικά τον Ιούλιο -όποτε έπρεπε να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος- καταγράφηκε κενό 663 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η αστοχία στις εισροές αντισταθμίστηκε εν μέρει από την περιστολή των δημόσιων δαπανών, οι οποίες ήταν 1,57 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο των €30,23 δισεκατομμυρίων.

Θετικά μηνύματα ήλθαν από το μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο στο επτάμηνο διαμορφώθηκε οριακά πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο καλύτερα από τον στόχο που είχε τεθεί μέσω μνημονίων.

Είναι προφανές, όμως, ότι ουδείς στην κυβέρνηση δικαιούται να πανηγυρίσει για τα παραπάνω στοιχεία, την ίδια στιγμή κατά την οποία η «πληγή» των δημοσίων εσόδων μεγαλώνει. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξακολουθεί να μειώνεται όσο αυξάνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Μήνα με τον μήνα.

Ολα τα παραπάνω θέτουν εν αμφιβόλω τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατά την επόμενη χρονιά. Το πιο βασικό είναι ότι οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να αγγίζουν τα όρια της αντοχής τους – στην περίπτωση που εκείνη ακόμα υφίσταται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...