543
O Εντ Γουίτλοκ είναι φαινόμενο. Δεν πιστεύει ούτε σε φυσικοθεραπείες ούτε σε μετρητές παλμών. Μόνο τρέξιμο. | YouTube

Μαραθωνοδρόμος ετών 85 και με παγκόσμιο ρεκόρ!

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 09:08
O Εντ Γουίτλοκ είναι φαινόμενο. Δεν πιστεύει ούτε σε φυσικοθεραπείες ούτε σε μετρητές παλμών. Μόνο τρέξιμο.
|YouTube

Μαραθωνοδρόμος ετών 85 και με παγκόσμιο ρεκόρ!

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 09:08

Σε έναν μέσο άνθρωπο το ερώτημα είναι αν μπορεί να τερματίσει σε Μαραθώνιο. Οχι σε πόση ώρα μπορεί, αλλά αν μπορεί. Σε έναν 85χρονο κανονικά το ερώτημα είναι αν προλαβαίνει να σκεφτεί τι τον ρωτάμε, προτού τον πάρει ο Δημιουργός. Εκτός κι αν είσαι ο Εντ Γουίτλοκ. Αθλητικά παπούτσια και σθένος εφήβου. Ο καναδός δρομέας-φαινόμενο οποίος στα 85 του μετρά πάνω από 80 παγκόσμια ρεκόρ σε ηλικιακές κατηγορίες άνω των 65. Και που την περασμένη Κυριακή αψήφησε τη βροχή και τον άνεμο στον μαραθώνιο του Γουότερφροντ στο Τορόντο και κατέρριψε το ρεκόρ διανύοντας τα 42.195 μέτρα της απόστασης σε λιγότερες από τέσσερις ώρες!

Ο Γουίτλοκ συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία 85 – 89 ετών κατά περισσότερο από μισή ώρα. Ο προκάτοχός του, ο Αυστραλός Ρόμπερτ Χόρμαν, είχε φτάσει στη γραμμή τερματισμού σε 4 ώρες 35 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα και ο Γουίτλοκ «έριξε» τον χρόνο στις 3 ώρες, 56 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα!

1
Ο Εντ Γουίτλοκ στον Μαραθώνιο του Τορόντο

Λίγο μετά τον θριαμβευτικό τερματισμό του, δήλωσε στο αθλητικό site Canadian Running πως έτρεξε πολύ γρήγορα στα πρώτα χιλιόμετρα και ξεπέρασε ένα δύσκολο σημείο περίπου στο 25ο χλμ, όμως ζορίστηκε αρκετά προς το τέλος, στην προσπάθειά του να σπάσει το ρεκόρ των τεσσάρων ωρών.

Σκεφτόταν μάλιστα πως δεν θα τα καταφέρει, εκτιμώντας πως ο ρυθμός του δεν θα τον βοηθούσε να τερματίσει όσο γρήγορα σκόπευε.

Σύμφωνα με όσα είπε στο CBS News, δεν είναι «απόλυτα ευχαριστημένος από την απόδοσή του», καθώς στόχευε σε 3 ώρες και 50 λεπτά. Μα προς το τέλος άρχισε να νιώθει πως θα εγκαταλείψει, τα πόδια του βάραιναν, η αντοχή μειωνόταν…

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα καταφέρνει περίφημα – ο Γουίτλοκ σπάει αθλητικά ρεκόρ εδώ και δεκαετίες. Στα 73 του τερμάτισε σε μαραθώνιο μέσα σε 2 ώρες και 54 λεπτά, χρόνος ζηλευτός ακόμα και για δρομείς με τα μισά του χρόνια. Εχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία, ωστόσο, όπως δήλωσε, «απλώς προπονείται με χαλαρούς ρυθμούς γύρω από ένα νεκροταφείο κοντά στο σπίτι του».

Τα δε παπούτσια του τον συνοδεύουν εδώ και 20 χρόνια, έχει τρέξει αμέτρητα μίλια με αυτά. Συμμετείχε συχνά σε αγώνες νεότερος αλλά σταμάτησε περίπου στην ηλικία των 20. Ξεκίνησε ξανά, για να διαπρέψει, στην ηλικία των 40.

Δεν ακολουθεί καμία από τις συνήθεις τεχνικές των δρομέων. Ούτε φυσικοθεραπείες, ούτε μασάζ, ούτε μετρητές παλμών… Πιστεύει μάλιστα πως όσο περισσότερο αναλώνεται κάποιος σε δευτερεύοντα θέματα, τόσο πολύτιμο χρόνο χάνει από το τρέξιμο.

Σε ποια ηλικία σκέφτεται να εγκαταλείψει; Μόνο όταν τα πόδια του δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει. Εχει ακόμα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...