322
Ο γάλλος πρόεδρος στο Παλάτι των Βερσαλλιών | REUTERS/Etienne Laurent/Pool

Ο Μακρόν θα μειώσει τον αριθμό των βουλευτών κατά το ένα τρίτο!

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 18:33
Ο γάλλος πρόεδρος στο Παλάτι των Βερσαλλιών
|REUTERS/Etienne Laurent/Pool

Ο Μακρόν θα μειώσει τον αριθμό των βουλευτών κατά το ένα τρίτο!

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 18:33

Περισσότερες ατομικές ελευθερίες στους γάλλους πολίτες, λιγότερους βουλευτές στο κοινοβουλευτικό σώμα. Γενναίες και δραστικές αλλαγές εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των δύο σωμάτων της Βουλής, τη Δευτέρα.

Γι’ αυτό και επέλεξε να συγκληθεί το Κογκρέσο στο Παλάτι των Βερσαλλιών, τον τόπο όπου γεννήθηκε η γαλλική Δημοκρατία, στην αρχή της θητείας του.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στην οποία βρίσκεται η χώρα από τον Νοέμβριο του 2015, όταν σημειώθηκε η πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν, σε εστιατόρια του Παρισιού και στο Σταντ ντε Φρανς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άτομα.

Χωρίς να προσδιορίσει κάποιο χρονικό πλαίσιο, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι θέλει να «επανακαθιερωθούν οι ελευθερίες των γάλλων πολιτών» καθώς αυτές είναι «προϋπόθεση για μία ισχυρή Δημοκρατία».

Στην ομιλία του, ο ίδιος ενημέρωσε ότι θέλει να μειώσει τον αριθμό των μελών του κοινοβουλίου κατά το ένα τρίτο! Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης θα μειωθούν από 577 σε 385 και της Γερουσίας από 348 σε 232, όμως σημειώνει το BBC.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι τέτοιες αλλαγές θα έχουν θετικά αποτελέσματα στη γενικότερη ποιότητα της λειτουργίας της Βουλής εξηγώντας ότι ένα πιο ισχυρό κοινοβούλιο με λιγότερα μέλη «εργάζεται καλύτερα». Εξέφρασε την επιθυμία του να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των θεσμών «μέσα σε έναν χρόνο από τώρα».

«Θέλω να αποφύγουμε τις μισές δουλειές και τις επιφανειακές διευθετήσεις», είπε. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Αλλά αν χρειαστεί θα καταφύγω στην ψήφο των πολιτών, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», τόνισε.

Το κόμμα του Μακρόν, Δημοκρατία Εμπρός, σημείωσε πανηγυρική νίκη στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία της Βουλής, με 308 έδρες από τις 577.

Επιπλέον, ο 39χρονος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, ώστε να υπάρχει πιο αναλογική εκπροσώπηση και να ακούγονται περισσότερες φωνές σε επίπεδο διακυβέρνησης.

Υποσχέθηκε να πείσει «όσους τον εμπιστεύονται με επιφυλάξεις, όλους αυτούς που δεν ψήφισαν, όλους αυτούς που ο θυμός και η απογοήτευση μπροστά στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών τους οδήγησαν σε ακραίες επιλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...