495
Δεκάδες τα θύματα από την επίθεση | EPA/STR

Λουτρό αίματος στο Σινά: Τουλάχιστον 235 νεκροί από επίθεση σε τέμενος! [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 14:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/11/2017, 16:07
Δεκάδες τα θύματα από την επίθεση
|EPA/STR

Λουτρό αίματος στο Σινά: Τουλάχιστον 235 νεκροί από επίθεση σε τέμενος! [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 14:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/11/2017, 16:07

Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε η προσευχή της Παρασκευής σε τέμενος στο βόρειο Σινά στην Αίγυπτο, μετά από συντονισμένη επίθεση ένοπλων ισλαμιστών μαχητών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προσευχής εξερράγη βόμβα και ακολούθως, καθώς οι πανικόβλητοι πιστοί προσπαθούσαν να διαφύγουν, έπεσαν σε ενέδρα των τρομοκρατών που άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 235, με πάνω από 110 τραυματίες. Το βίντεο από το εσωτερικό του τεμένους μετά την επίθεση είναι συγκλονιστικό:

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο, αλλά και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Μπιρ αλ-Αμπέντ, περί τα 40 χιλιόμετρα από την αλ Αρίς, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Σινά.

Οπως αναφέρουν οι τοπικές Αρχές, τουλάχιστον τέσσερα τζιπ με ενόπλους άνοιξαν πυρ κατά των πιστών που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο τέμενος. «Πυροβολούσαν στον κόσμο που έφευγε, ακόμη και στα ασθενοφόρα», είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Λίγο αργότερα «ανέβηκαν» τα πρώτα βίντεο από τη σφαγή στο τέμενος.

Το BBC αναφέρει ότι, κατά μία εκδοχή, τα θύματα ήταν σουφιστές μουσουλμάνοι.

Δεν είναι για την ώρα σαφές ποιοι ευθύνονται για την επίθεση.

epa06347846 People walk outside a mosque that was attacked in the northern city of Arish, Sinai Peninsula, Egypt, 24 November 2017. According to initial reports, dozens were killed and injured in a bombing and gunfire targeting worshipers leaving the Friday prayers in the northern city of Arish. EPA/STR BEST QUALITY AVAILABLE
Το τέμενος στο οποίο έγινε η επίθεση (EPA/STR)

Η επίθεση έρχεται μερικές εβδομάδες μετά από αιματηρή ενέδρα ενόπλων κατά αστυνομικών, κατά την οποία σκοτώθηκαν 18 άτομα.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι συγκάλεσε σύσκεψη των δυνάμεων ασφαλείας. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος.

Η χερσόνησος του Σινά από το 2013 έχει γίνει πεδίο αιματηρής αντιπαράθεσης μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και του αιγυπτιακού στρατού. Αφορμή η ανατροπή του τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον τότε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Αλ Σίσι.

Οι ένοπλοι του Σινά, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, εκμεταλλεύονται την ερημική, ορεινή περιοχή που τους δίνει την δυνατότητα για ανταρτοπόλεμο ενώ ο στρατός οργανώνει συνεχώς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις χωρίς να έχει καταφέρει να περιορίσει το πρόβλημα.

Αν και γενικά περιορίζονται στο Σινά, οι ισλαμιστές έχουν χτυπήσει και πέρα από τη χερσόνησο, κυρίως σε κοπτικές εκκλησίες αφήνοντας δεκάδες θύματα.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αιγυπτιακό λαό για την τραγωδία που προκάλεσαν «αμετανόητοι τρομοκράτες»

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του, αλλά και ανησυχία «για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τραγωδία στο Σινά μας οδηγεί να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον πόλεμο κατα της τρομοκρατίας, ανέφερε στο μήνυμά του για την τρομοκρατική επίθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...