441
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας | Nick Paleologos / SOOC

Λιαργκόβας: «Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, για να αποφύγουμε νέο μνημόνιο»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 12:49
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας
|Nick Paleologos / SOOC

Λιαργκόβας: «Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, για να αποφύγουμε νέο μνημόνιο»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 12:49

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να μπει άμεσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για να αποφύγει νέο δανεισμό, που ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο.

«Δεν κάνουμε τους μάντεις κακών. Αποτυπώνουμε δεδομένα. Και τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση, δεν μπούμε στο QE και δεν αλλάξουμε σελίδα, τότε δεν αποκλείεται να χρειαστούμε νέο δανεισμό. Και ο νέος δανεισμός, όπως μάθαμε στην οκταετία αυτή, σημαίνει νέο Μνημόνιο», σημείωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ θα σημαίνει φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της οικονομίας, γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε σταδιακή απόσυρση των capital controls, ενώ η Ελλάδα θα μπορέσει να επιδιώξει έξοδο στις αγορές.

Αναφερόμενος δε στις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Λιαργκόβας έστειλε «μήνυμα» και προς τους Θεσμούς, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να παραγνωρίζονται με τη λογική των αριθμών.

Ωστόσο επισήμανε ότι ακόμη και μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα συνεχιστεί ο «ανηφορικός δρόμος». «Κατ’ επανάληψη στις εκθέσεις του το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή έχει επισημάνει ότι η χαλάρωση δεν είναι όπως ίσως την φαντάζονται κάποιοι. Διότι ναι μεν θα υπάρξει μια ανάσα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα σταματήσει να είναι ανηφορικός. Χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια. Και χρειάζεται ακόμη περισσότερη για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Λιαργκόβας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το εθνικό νόμισμα, προκειμένου και οι πολίτες να μάθουν τις επιπτώσεις, κυρίως στην καθημερινότητά τους, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται όταν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε εξέλιξη, διότι επηρεάζουν και μάλιστα αρνητικά. «Συζήτηση πρέπει να γίνεται για όλα στον κατάλληλο χρόνο, με νηφαλιότητα και κυρίως με επιχειρήματα σοβαρά, που θα λαμβάνουν υπόψη ανάλογα γεγονότα σε άλλες χώρες, αλλά και στην ίδια την Ελλάδα κατά το παρελθόν», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συζήτηση για το αφορολόγητο όριο, ο κ. Λιαργκόβας σχολίασε ότι σε μία συνολική συμφωνία, βάσει της οποίας θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα μέτρα όπως αυτό.

«Δηλαδή αν αυτό συνοδευτεί από μια μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα φυσικά πρόσωπα; Αν μειωθεί π.χ. ο ΦΠΑ; Δεν μπορούμε να κρίνουμε έτσι απλά. Θα πρότεινα, όμως, να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα διαχωρίζει και τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειωθεί το αφορολόγητο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Να μην υπάρξει δηλαδή μια απλή οριζόντια μείωση, εάν τελικά μια τέτοια πρόταση είναι στο τραπέζι και την αποδεχθεί φυσικά η ελληνική πλευρά», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...