322
Χαρούμενος για την τιμή ο Ντι Κάπριο, ανήρτησε στο προφίλ του στο facebook την εικόνα του εντόμου που πλέον φέρει το διάσημο όνομά του | Τwitter

Βάφτισαν σκαθάρι της νήσου Βόρνεο Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 19:39
Χαρούμενος για την τιμή ο Ντι Κάπριο, ανήρτησε στο προφίλ του στο facebook την εικόνα του εντόμου που πλέον φέρει το διάσημο όνομά του
|Τwitter

Βάφτισαν σκαθάρι της νήσου Βόρνεο Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2018, 19:39

Βρέθηκε στη Βόρνεο, στο τμήμα της που ανήκει στη Μαλαισία, μέσα σε ρηχό ποτάμι που οδηγεί σε καταρράκτη, πάνω σε έναν βράχο – ήταν ένα μαύρο ενδημικό σκαθάρι χωρίς όνομα, άγνωστο, άσημο, τιποτένιο, αλλά απεδείχθη «τυχερό»: από τούδε και στο εξής θα καλείται Grouvellinus leonardodicaprioi, τουτέστιν Λεονάρντο Ντι Κάπριο. (Το σχετικό δημοσίευμα του Guardian εδώ.)

Ανάδοχοι στην τελετή ονοματοδοσίας του εντόμου υπήρξαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε μια αποστολή εξερεύνησης της περιοχής Maliau Basin: άλλοι ήταν ιδιώτες, άλλοι προερχόμενοι από το Πανεπιστήμιο της Μανίλας (Φιλιππίνες) και άλλοι από την ολλανδική εταιρεία Taxon Expeditions η οποία εκπαιδεύει άτομα σε επιστημονικές τεχνικές σύλληψης, μελέτης και αναγνώρισης νέων ειδών.

Το ονοματεπώνυμο του ηθοποιού εδόθη στο ζωύφιο τιμής ένεκεν, αφού ο άνθρωπος Ντι Κάπριο θεωρείται οικολογικώς ευαίσθητος και μάλιστα έχει τιμηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη (το 2014) με τον τίτλο του «Αγγελιοφόρου της Ειρήνης» για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την κλιματική αλλαγή και για τις προσπάθειές του κατά της υπερθέρμανσης της Γης.

Της ονοματοδοσίας προηγήθηκε πανηγυρική ψηφοφορία στο Maliau Basin Center επί τη λήξει της αποστολής. Για τους τυχόν κακεντρεχείς, οι άνθρωποι της Taxon Expeditions φρόντισαν να δηλώσουν ότι το όνομα δεν δόθηκε επειδή το έντομο μοιάζει στον Ντι Κάπριο, αλλά με σκοπό να τονιστεί η αξία της ζωής ενός μικροσκοπικού πλάσματος. (Εξάλλου, ένα διαφορετικό και εξίσου άγνωστο έντομο που εντοπίστηκε σε αυτήν την αποστολή έλαβε επίσης όνομα ανθρώπου, αυτό του ολλανδού αστροναύτη Αντρέ Κάιπερς.)

Το συγκεκριμένο Grouvellinus leonardodicaprioi έχει μήκος 3 mm, κεφαλή που μερικώς μαζεύεται μέσα στο κυρίως σώμα του, μάτια κάπως πεταχτά και μάλλον ταλαιπωρημένα το ένα μπροστινό του πόδι και μία από τις κεραίες του.

Ζωύφια-προσωπικότητες

Nωρίτερα εφέτος το όνομα ενός άλλου αστέρα του Χόλιγουντ δόθηκε σε έντομο: μια μύγα στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου ονοματίστηκε Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες βαπτίσεις: ένα είδος σκόρου φέρει πλέον την ονομασία Ντόναλντ Τραμπ, ενώ άλλα έντομα ονομάζονται Κέιτ Γουίνσλετ (η συμπρωταγωνίστρια του Ντι Κάπριο στο φιλμ «Τιτανικός»), Τζορτζ Μπους (νεώτερος), Μπιλ Κλίντον, ακόμη και… Χίτλερ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...