1029
Ο Λένου, το Μπόστον τεριέ του Σάουλι Νιινίστε, είναι εξίσου αν όχι πιο δημοφιλής από το αφεντικό του, τον πρόεδρο της Φινλανδίας | Youtube

Λένου, ο Πρώτος Σκύλος της Φινλανδίας κλέβει την παράσταση

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 07:28
Ο Λένου, το Μπόστον τεριέ του Σάουλι Νιινίστε, είναι εξίσου αν όχι πιο δημοφιλής από το αφεντικό του, τον πρόεδρο της Φινλανδίας
|Youtube

Λένου, ο Πρώτος Σκύλος της Φινλανδίας κλέβει την παράσταση

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2018, 07:28

Ο Σάουλι Νιινίστε, επανεξελέγη στην Προεδρία της Φινλανδίας από τον πρώτο κιόλας γύρο την Κυριακή συγκεντρώνοντας ποσοστό 62,7% των ψήφων έναντι του 12,4% που έφερε ο κύριος αντίπαλός του Πέκα Χααβίστο των Πρασίνων. Ο Νιινίστε είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του. Από το 2012 που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά κατάφερε να χειριστεί διακριτικά τις σχέσεις της ουδέτερης Φινλανδίας με τη Δύση και το ΝΑΤΟ  από τη μια και με τη Ρωσία από την άλλη. «Δεν έχει κάνει μεγάλα λάθη», δήλωσε στους New York Times ο Τέιβο Τεϊβάινεν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, περιγράφoντας τα πρώτα έξι χρόνια της προεδρίας του. «Φαίνεται πολύ προσεκτικός».

Ωστόσο, το κατοικίδιο του κ. Νιινίστε έχει καταφέρει να κλέψει την παράσταση όλα αυτά τα χρόνια. Ο Λένου, ο «πρώτος σκύλος» της Φινλανδίας, ένα μυώδες Μπόστον τεριέ με τα μεγάλα μαύρα μάτια και το ρυτιδωμένο πρόσωπο έχει γίνει διασημότητα ακόμη και εκτός της χώρας.

Οι σχετικά λιγοστές αναρτήσεις του κ. Νιινίστε στο Twitter, συγκεντρώνουν συνήθως μερικές δεκάδες retweets. Όμως, ένα πορτρέτο του χαμογελαστού (τρόπος του λέγειν), άτακτου Λένου στην αγκαλιά του αφεντικού του σε μια επίσημη περίσταση (το ανέβασε ένας δημοσιογράφος), μοιράστηκε στο Twitter πάνω από 50.000 φορές και συγκέντρωσε περισσότερα από 150.000 likes.

In case you need another reason to love Finland. #lennu #firstdog #finland #bostonterrier #dog

A post shared by FERRIS & FERRIS (@ferris2) on

Παρά τη δημοτικότητα του σκύλου του όμως ο πρόεδρος δεν πήρε τον Λένου μαζί του στην προεκλογική του εκστρατεία. Εικάζεται ότι η ασθένεια μπορεί να είναι ένας παράγοντας στην απουσία του. Τον προηγούμενο μήνα, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, -μια μεγάλη γιορτή της Φινλανδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος δίνει δώρα σε αξιωματούχους-, ο κτηνίατρος του Λένου ήταν επίσης παρών στην τελετή.

Ο φινλανδός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Λένου είχε καταρρεύσει εξαιτίας της «γρίπης των σκύλων», ανησυχώντας τους πολυάριθμους φαν του. Αργότερα δήλωσε ότι ο Λένου είχε αναρρώσει, πρόσθεσε όμως ότι το εφτάχρονο κατοικίδιό του θα έκανε «διακοπές την περίοδο των εκλογών».

Η χαρακτηριστική κοντή και πλακουτσή μύτη του Μπόστον τεριέ, που θυμίζει τη μύτη του pug ή ενός αγγλικού μπουλντόγκ, μπορεί να είναι ευάλωτη σε αναπνευστικά προβλήματα. Η κρεμασμένη γλώσσα του Λένου και τα πλατιά του χαμόγελα μπορεί να είναι αξιολάτρευτα, αλλά μπορεί επίσης  να σημαίνουν ότι οι εκπρόσωποι αυτής της ράτσας καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες για να αναπνεύσουν, καθώς οι μυς του προσώπου τους είναι πολύ μεγάλοι (και με ρυτίδες) για το μέγεθος του κρανίου τους.

Σε κάθε περίπτωση οι εμφανίσεις του Λένου είναι κάθε φορά πολύ αναζωογονητικές και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία η απουσία του ήταν φανερή. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν από την αρχή ότι ο κ. Νιινίστε επρόκειτο να κερδίσει άνετα. Το τελευταίο ντιμπέιτ της εκστρατείας την περασμένη Πέμπτη περιλάμβανε μερικές δύσκολες ερωτήσεις για τον απερχόμενο, ο οποίος χειρίστηκε τους αντιπάλους του με ευγένεια. «Σε γενικές γραμμές, όλες οι συζητήσεις ήταν αρκετά κουραστικές και βαρετές», δήλωσε ο ο Τέιβο Τεϊβάινεν, «Ήταν πολύ λίγες οι στιγμές που τα πράγματα ζεστάθηκαν κάπως».

Ανάμεσα στους πολλούς φαν του Λένου είναι και οι υπάλληλοι του «Cafe Esplanad» στο κέντρο του Ελσίνκι, ένα στέκι πολιτικών αλλά και τουριστών που έρχονται εδώ για μια σούπα σολομού ή ρολά κανέλας. Μάλιστα, το καφέ έχει σχεδιάσει ένα ειδικό κέικ προς τιμήν του Λένου. «Το χαμόγελο είναι το πιο δύσκολο σημείο», δήλωσε η Τάρια Αϊρακζίνεν, αρτοποιός του καφενείου, περιγράφοντας πώς τοποθετεί τη χαλαρή γλώσσα από κόκκινο μαρτσιπάν πάνω από ένα φίνο γλυκό με μους από ράσμπερι στην καρδιά του, πασπαλισμένο με καρύδα και μετά το ραντίζει με λιωμένη σοκολάτα. Αλλά την Παρασκευή το κατάστημα ήταν άδειο. Οι ιδιοκτήτες του ήταν επιφυλακτικοί στο να εκφραστούν πολιτικά κατά τη διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας, η διάρκεια της οποίας ήταν μόλις λίγες ημέρες.

Ο κ. Νιινίστε, όπως και άλλοι πρόεδροι, έχει περάσει πολλές φορές από το καφενείο της, δήλωσε η 87χρονη ιδιοκτήτρια, Γκούνβορ Μπάκμαν, προσθέτοντας ότι το προσωπικό της είναι ειδικά εκπαιδευμένο να αφήνει τους πελάτες –ανάμεσά τους συγκαταλέγονται πρόεδροι και διασημότητες- να απολαύσουν το γλυκό τους με την ησυχία τους.  Χωρίς χαμόγελα ή κολακείες. «Ο πελάτης είναι πελάτης και εμείς είμαστε εδώ για να τον εξυπηρετήσουμε», δήλωσε κατηγορηματικά, «Αν τα βλέμματά μας συναντηθούν, ίσως να κάνω ένα μικρό νεύμα».

Πώς είναι ο Λένου σαν πελάτης; Η κυρία Μπάκμαν είπε ότι δεν επέτρεπε τα σκυλιά μέσα στο καφέ της, αλλά ο γιος της είναι πιο επιεικής σε τέτοια θέματα. Η δημοτικότητα του Λένου είναι πραγματικά ασυνήθιστη στα χρονικά των ζώων συντροφιάς στη Φινλανδία, αλλά δεν είναι ο πρώτος. Η προκάτοχος του Σάουλι Νιινίστε, η Τάρια Χαλόνεν, είχε τρεις γάτες, τη Ρόντι, τη Μίσκα και τη Μέγκι. Η τρίτη, μάλιστα, ήταν δώρο του τότε προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...