890
|

Ενας 16χρονος που «τρελαίνει» το μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 8 Φεβρουαρίου 2017, 18:20

Ενας 16χρονος που «τρελαίνει» το μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 8 Φεβρουαρίου 2017, 18:20

Οι κυνηγοί ταλέντων στις ΗΠΑ έχουν «τρελαθεί» με την ευκολία του να βάζει καλάθια από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του γηπέδου. Οι «πενηντάρες» και οι «εξηντάρες» του είναι, πλέον, συνηθισμένο φαινόμενο. Το βράδυ της Τρίτης, όμως, ο πιτσιρικάς… το τερμάτισε. Στον αγώνα Τσίνο Χιλς – Λος Οσος, για το σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ, σημείωσε 92 πόντους. Στα 16 του χρόνια, ο ΛαΜέλο Μπολ θεωρείται «the next big thing» του αθλήματος. Ενας… μικρός Στεφ Κάρι, που το ‘χει περισσότερο με τα δίποντα.

Στον συγκεκριμένο αγώνα, στον οποίο η ομάδα του νίκησε με 146-123, το γυμνασιόπαιδο – «θαύμα» πέτυχε 63 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο – 41 από αυτούς στην τέταρτη περίοδο. Είχε 30 στα 39 δίποντα, 7 στα 22 τρίποντα και 11 στις 14 βολές. Επίσης, μοίρασε επτά ασίστ και πήρε πέντε ριμπάουντ. Μόλις ολοκλήρωσε την εκπληκτική του παράσταση, που άφησε τους θεατές με το στόμα ανοιχτό, δυο συμμαθητές του -υπεύθυνοι της αθλητικής στήλης στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Γυμνασίου τους- τον πλησίασαν και τον ρώτησαν (σε ελεύθερη μετάφραση): «Μα, τι σ’ έπιασε σήμερα;». Εκείνος τους απάντησε ότι ήταν τσαντισμένος, επειδή στο προηγούμενο παιχνίδι του το Τσίνο Χιλς είχε χάσει το σερί των 60 νικών που μετρούσε. Α, και ότι ήταν πολύ λυπημένος που δεν έπαιζε (χθες) ο αδελφός του.

Παρόμοια περίπτωση, κι αυτός. Ονομάζεται Λι Αντζελο Μπολ, είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος (πάει στην τελευταία τάξη του Highschool) και τα ξημερώματα -στην Ελλάδα- της 1ης Δεκεμβρίου 2016 σημείωσε 72 πόντους στη νίκη του Τσίνο Χιλς επί του Ράντσο Κρίστιαν. Εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα είχε πετύχει 56 πόντους στη νίκη της ομάδας του (121-89) επί του Οραντζ Λούθεραν, σε έναν αγώνα όπου ο ΛαΜέλο είχε βάλει 21 πόντους και είχε δώσει 18 ασίστ. Ο Λι Αντζελο, ο οποίος έχει ύψος 1,96 μέτρα και αγωνίζεται ως σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ, έχει πάρει υποτροφία από το Κολέγιο UCLA. Εκεί θα παίζει -και θα σπουδάζει- από το προσεχές φθινόπωρο.

Εναν χρόνο μετά, όταν θα γίνει 18, θα τον ακολουθήσει ο «μικρός», που αγωνίζεται ως γκαρντ. Ηταν πολλά τα κολέγια που «έπεσαν στα πόδια του», όμως το UCLA πρόλαβε και τον «έκλεισε» προτού, καν, συμπληρώσει τα 16 του χρόνια. Ο επικεφαλής των scouters του Κολεγίου περιέγραφε στην έκθεσή του για τον πιτσιρικά ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο χαρισματικό σκόρερ σε αυτή ή σε παραπλήσια ηλικία. Εχει διαβάσει, μόνο, για τα κατορθώματα του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ΛαΜέλο πέτυχε ένα καταπληκτικό καλάθι από το κέντρο του γηπέδου, και το βιντεάκι με το επίτευγμά του -που θύμισε τον Κάρι- έκανε τον γύρο του Κόσμου. Το εντυπωσιακό ήταν, ότι ο νεαρός Μπολ δοκίμασε αυτό το φιλόδοξο σουτ χωρίς να τον πιέζει ο χρόνος. Κοντοστάθηκε, έδειξε στους αντιπάλους τη γραμμή του κέντρου, σηκώθηκε, σούταρε και ευστόχησε. Τέτοια αυτοπεποίθηση! Εκείνο το απόγευμα είχε οδηγήσει το Τσίνο Χιλς στην 47η διαδοχική νίκη του.

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά υπάρχει και τρίτος Μπολ που «τα σπάει» στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού. Πρόκειται για τον Λόνζο Μπολ, τον μεγαλύτερο αδελφό, ο οποίος αγωνίζεται στο UCLA ως πόιντ γκαρντ και ετοιμάζεται για το ΝΒΑ. Οι ειδικοί του αμερικανικού μπάσκετ θεωρούν αρκετά πιθανό, ο Λόνζο να επιλεγεί ακόμα και στο Νο 1 του φετινού draft. Και τα τρία παιδιά της οικογένειας είναι πραγματικές… καλαθομηχανές, όμως ο ΛαΜέλο -ο νεώτερος- είναι το μεγάλο ταλέντο. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και τον Κόμπι Μπράιαντ, όταν ήταν στην ηλικία του.

16587338_1353130694707580_2600829261576779361_o
Ο «μικρός Κάρι» με δύο αντιπάλους «κολλημένους» πάνω του

Μπαίνοντας στο Γυμνάσιο, το 1953, ο Ουίλτον Νόρμαν «Ουίλτ» Τσάμπερλεϊν είχε, ήδη, ύψος 2,10 μέτρα. Με το σχολείο του, το Οβερμπρουκ, κατέκτησε δυο τίτλους και άλλη μια φορά έφτασε στον τελικό του Πρωταθλήματος. Στα τρία χρόνια του εκεί, πέτυχε συνολικά 2.359 πόντους, δηλαδή -κατά μέσον όρο- 37,4 ανά παιχνίδι. Ο ΛαΜέλο βάζει πολύ περισσότερους. Ο «Ουίλτ» τους έβαζε όταν μεγάλωσε. Πρώτα στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα με το Πανεπιστήμιο του Κάνσας κι έπειτα στο ΝΒΑ, αρκετά συχνά σκόραρε 50, 60 ή και 70 πόντους στο ίδιο ματς, πράγμα αδιανόητο στο σημερινό μπάσκετ. Στο ΝΒΑ κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων πόντων που σημειώθηκαν από έναν παίκτη σε έναν αγώνα, φτάνοντας τους 100 απέναντι στους Νιού Γιόρκ Νικς το 1962.

Ως γυμνασιόπαις στο Λόουερ Μέριον της Φιλαδέλφεια, ο Κόμπι Μπράιαντ είχε σημειώσει 2.883 πόντους, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Τσάμπερλεϊν. Στην τελευταία του χρονιά στο Γυμνάσιο ο «Black Mamba» είχε 30,8 πόντους και ήταν -μακράν- ο κορυφαίος της ηλικίας του. Ετσι πήρε την απόφαση να δηλώσει συμμετοχή στο draft του 1996 χωρίς να πάει σε κολέγιο.

Αν μιλάμε για «χέρι», ο 16χρονος θεωρείται μεγαλύτερο ταλέντο, και από τους δυο. Αρκετές ομάδες του ΝΒΑ έχουν, ήδη, βάλει ανθρώπους να τον παρακολουθούν σε κάθε του βήμα. Είναι ένα από τα δυο ονόματα αθλητών κάτω των 18 ετών που έχουν σημειώσει στην ατζέντα τους, δίπλα σε ‘κείνο του Κάσιους Στάνλεϊ. Ο ύψους 1,98 μέτρων γκαρντ του Χάρβαρντ Ουέστλεϊκ είναι, κατά πολλούς, ο καλύτερος μπασκετμπολίστας που εμφανίστηκε σε high-school μετά τον Βινς Κάρτερ.

Γεννημένος το 1999, έχει άνοιγμα χεριών ίσο με το μπόι του, και το ύψος του με το χέρι σηκωμένο (με τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα) ξεπερνά τα δυόμισι μέτρα. Πήρε το όνομά του από τον Κάσιους Κλέι (μετέπειτα Μοχάμεντ Αλι), επειδή ο πατέρας του ήταν φανατικός θαυμαστής του, και «κάρφωσε» για πρώτη φορά όταν ήταν 11 ετών. Αλλά, αντιθέτως με τον ΛαΜέλο Μπολ, που ανυπομονεί να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ, ο Κάσιους Στάνλεϊ ονειρεύεται να γίνει… κομισάριος του ΝΒΑ. Τι «βίτσιο» κι αυτό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...