298
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επιζητά αποσαφήνιση για το χρέος μας | REUTERS/Evan Vucci/Pool

Λαγκάρντ: Θα δώσουμε χρήματα μόνο με διευκρινίσεις για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 22:14
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επιζητά αποσαφήνιση για το χρέος μας
|REUTERS/Evan Vucci/Pool

Λαγκάρντ: Θα δώσουμε χρήματα μόνο με διευκρινίσεις για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 22:14

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, υπογράμμισε: «Θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα».

H γενική διευθύντρια του Ταμείου υποστήριξε ότι είναι αποφασισμένη να προτείνει για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ πολύ σύντομα τη νέα συμφωνία επί της αρχής. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα του ESM και θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές.

«Αρα, έχουμε δεσμευτεί, θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα και θα περιμένουμε έως ότου καταλήξουμε σε αυτό» επεσήμανε η ίδια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ θέλει «το πρόγραμμά μας να ευθυγραμμιστεί με τη διάρκεια και τους στόχους του προγράμματος του ESM κάτι που σημαίνει ότι θα συμμετέχουμε για τους επόμενους 13 μήνες, και όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους». 

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Και συμπλήρωσε: «Οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Από την άποψη αυτή πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, πιστεύω όμως ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας».

Αναφερόμενη στη δόση των 8,5 δισ. ευρώ δήλωσε ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι εκταμιεύουν για την Ελλάδα μια σημαντική δόση, ένα σημαντικό ποσό που θα αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η δόση αυτή  τοποθετεί την Ελλάδα σε μια πορεία που οι ανάγκες για χρηματοδότησή της θα είναι περιορισμένες και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προστατέψει την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα και ένα πιθανό οικονομικό σοκ.  Γι’ αυτό και είναι ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γενικότερα σε θετικές εξελίξεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...