420
«Leave» από την ΕΕ, «Leave» και από την κυβέρνηση; | REUTERS/Mary Turner/Pool/File Photo

Κυβερνητική κρίση στους Τόρις – Με παραίτηση απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 16:05
«Leave» από την ΕΕ, «Leave» και από την κυβέρνηση;
|REUTERS/Mary Turner/Pool/File Photo

Κυβερνητική κρίση στους Τόρις – Με παραίτηση απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 16:05

Λίγες ημέρες πριν η Τερέζα Μέι παρουσιάσει τις θέσεις της για το Brexit και κυρίως ποια ακριβώς θα είναι η σχέση της Βρετανίας  με την ΕΕ και κοινή αγορά της, η πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει κυβερνητική κρίση με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ενας από τους πυλώνες της καμπάνιας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και έκτοτε υπέρμαχος σκληρών θέσεων, ο Τζόνσον διαρρέει ότι θα παραιτηθεί -και μάλιστα «μέσα στην εβδομάδα»- αν η πρωθυπουργός ταχτεί υπέρ μίας συμφωνίας ελβετικού τύπου.

Με άλλα λόγια, αν η Μέι προτείνει μια συμφωνία με την οποία το Λονδίνο θα πληρώνει για την πρόσβαση στην Κοινή Αγορά, ο Τζόνσον θα παραιτηθεί.

Η Telegraph αναφέρει ότι ο Τζόνσον είπε κατ’ ιδίαν σε φίλους ότι «δεν μπορεί να δεχτεί» μια «λάιτ» συμφωνία παραμονής στην κοινή αγορά (EEA minus).

Πάντως δημόσια, σε δημοσιογράφους, ο Τζόνσον διέψευσε την Τρίτη ότι θα παραιτηθεί και πρόσθεσε μάλιστα ότι στο υπουργικό συμβούλιο επικρατεί ομοφωνία.

Την Πέμπτη συγκαλείται ακριβώς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο η πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την τελική εκδοχή της ομιλίας της για το Brexit, την οποία θα εκφωνήσει την Παρασκευή στη Φλωρεντία.

Η Μέι, η οποία έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της ομιλίας, αναμένεται (στην καλύτερη περίπτωση) να ξεκαθαρίσει την θέση της για το αν η Βρετανία θα επιλέξει ανάμεσα σε ένα σκληρό ή σε ένα ήπιο Brexit. Δηλαδή αν θα αποχωρήσει πλήρως από την κοινή αγορά ή αν θα διατηρήσει μια σχέση περίπου ανάλογη με αυτή της Νορβηγίας.

Η επιλογή της «ημιπαραμονής» σημαίνει ότι η  Βρετανία θα καταβάλει ποσά στην ΕΕ για την πρόσβαση στην Κοινή Αγορά, ενώ θα πρέπει να τηρεί πολλούς από τους κανονισμούς της ΕΕ. Ενδιαφέρον ως προς αυτό έχει η λέξη που χρησιμοποιεί ο Telegraph, που ήταν υπέρ του Brexit, για το πώς μια τέτοια συμφωνία  θα βάλει τη Βρετανία στον ζυγό (yoke) της ΕΕ.

Ο Τζόνσον δέχεται αυτού του είδους τις πληρωμές μόνο για ένα μεταβατικό διάστημα. Εξάλλου, μια τέτοια απόφαση δύσκολα θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την καμπάνια που έκανε ο ίδιος και με το αποτέλεσμα που επιδίωκε το «Leave», αυτό της πλήρους απεξάρτησης από την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός, ένα και πλέον χρόνο μετά το δημοψήφισμα και ενώ έχουν αρχίσει οι –αδιέξοδες ως τώρα- συνομιλείς με την ΕΕ δεν έχει δώσει κανένα καθαρό μήνυμα για τις προθέσεις της.

Πολιτικοί φίλοι του Τζόνσον τον έχουν προτρέψει να μείνει στην κυβέρνηση και πολεμήσει για όραμά του «από τα μέσα». Σε διαφορετική περίπτωση, αν η Μέι και η κυβέρνηση εξακολουθήσουν να πορεύονται χωρίς όραμα για το Brexit, παράγοντας τωνν Τόρις προειδοποιεί ότι έτσι έτσι ανοίγουν τον δρόμο για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...