344
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τους Θεσμούς να αποκαταστήσει τον Γεωργίου

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 11:21
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τους Θεσμούς να αποκαταστήσει τον Γεωργίου

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 11:21

Οι συμβιβασμοί, υποχωρήσεις, δεσμεύσεις στις οποίες έχουν προβεί οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών των Μνημονίων είναι αμέτρητες. Δεν μετρώνται καν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αλλά αυτή η υποχώρηση ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Θα τη θυμόμαστε.

Για να κλείσει η συμφωνία και να εκταμιευτεί κανονικά η πρώτη δόση των 7,7 δισ. ευρώ στη χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η κυβέρνηση υποχώρησε σε μία υπόθεση που ουσιαστικά ανακίνησε η ίδια: τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για τα στατιστικά στοιχεία του 2010.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αργύρη Παπαστάθη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, προκειμένου να προχωρήσει κανονικά η δανειοδότηση στη χώρα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, υπό έντονες πιέσεις, δέχθηκε να απολογηθεί δημοσίως για τις διώξεις κατά του κ. Γεωργίου και μάλιστα να τον αποζημιώσει για τα δικαστικά και προσωπικά έξοδα που τον επιβάρυναν κατά τη διάρκεια της δικαστικής περιπέτειας στην οποία εισήλθε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι στις κατηγορίες ότι «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009.

Επιπλέον, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, ήταν να απαλλαγούν τρεις κοινοτικοί εμπειρογνώμονες σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, μία Ιταλίδα, ένας Ισπανός και ένας Σλοβάκος, που διώκονται ποινικά.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η φωτογραφική αναφορά στο μνημόνιο είναι σαφής. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα «νομοθετήσει την κρατική αποζημίωση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ –και άλλων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ που ενεργούν υπό την εποπτεία του/της- έναντι νομικών και άλλων εξόδων οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα νομικών προσφυγών/ενεργειών/διαδικασιών που έχουν ληφθεί ή επικρέμανται εναντίον τους ως προς τις αποφάσεις που έχουν λάβει και τις ενέργειες που έχουν κάνει κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους».

Το ποσό που θα καταβάλει το Δημόσιο στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, αγγίζει τα 100.000 ευρώ…

Το αίτημα φέρεται να τέθηκε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group που προηγήθηκε του Eurogroup της 16ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Μόνον αφότου διατυπώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης σε χαρτί και με τη συνεργασία -υπόδειξη- των Θεσμών η τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ESM αποφάσισε στις 7 Ιουλίου την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...