606
Ακιντζί και Ερντογάν. Παρά τα χαμόγελά τους, οι σχέσεις τους είναι κακές. Και έχει παίξει και αυτό τον ρόλο του στο ναυάγιο | Reuters

Κυπριακό: Κανείς δεν θελει να πει ότι πέθαναν οι συνομιλίες

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 30 Ιανουαρίου 2017, 09:45
Ακιντζί και Ερντογάν. Παρά τα χαμόγελά τους, οι σχέσεις τους είναι κακές. Και έχει παίξει και αυτό τον ρόλο του στο ναυάγιο
|Reuters

Κυπριακό: Κανείς δεν θελει να πει ότι πέθαναν οι συνομιλίες

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 30 Ιανουαρίου 2017, 09:45

Ο Γιουσούφ Κανλί, έμπειρος αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, πιστεύει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «τα έκανε θάλασσα» με το να παραδώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά χάρτη «με εδαφικές τροποποιήσεις», κάτι που συμβαίνει, λέει, για πρώτη φορά από τουρκοκύπριο ηγέτη από τότε που πρωτάρχισαν οι δικοινοτικές συνομιλίες το 1968. Ηταν μια «μάλλον λανθασμένη και αρκετά ερασιτεχνική προσέγγιση από τον Ακιντζί και την διαπραγματευτική του ομάδα», συμπληρώνει ο τουρκος δημοσιογράφος, ο οποίος θεωρεί επιπλέον ότι ο Ακιντζί εμφανίστηκε «μαλακός» και στο θέμα των εγγυήσεων ισχυριζόμενος ότι «οι τουρκοκύπριοι πολίτες δεν θα ψήφιζαν ποτέ υπέρ ενός σχεδίου που δεν θα περιλάμβανε συνέχιση της παρουσίας της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης».

Είναι γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ο τουρκοκύπριος ηγέτης πραγματοποίησε μια έντονη επικοινωνιακή εκστρατεία στην Κωνσταντινούπολη προσπαθώντας, μέσω σειράς συνεντεύξεών του, να εξηγήσει στους Τούρκους ότι μετά από μία ομόσπονδη λύση στην Κύπρο «δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη συνέχισης της παρουσίας μεγάλου αριθμού τούρκων στρατιωτών στο νησί». Η Αγκυρα δεν θέλει κανέναν άλλον εκτός από αυτήν να μιλάει για τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, ούτε καν για το εάν θα μείνουν λίγοι η πολλοί. Στην δική της γραμμή, δεν έχει μπει μέχρι στιγμής, ποτέ, ποσοτικός παράγοντας.

Ο Κανλί πιστεύει ότι ο Ακιντζί, έχοντας πια περιθωριοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία (όχι πως ήταν ως τώρα καλές οι μεταξύ τους σχέσεις – αντίθετα, λέγεται πως από τη πρώτη μέρα που εξελέγη πρόεδρος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δηλώνοντας αποφασισμένος να λύσει το Κυπριακό, ο Ερντογάν είχε πεί «αποκτήσαμε έναν πονοκέφαλο εκεί», εννοώντας ακριβώς τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων), πραγματοποίησε τον τελευταίο επικοινωνιακό του γύρο στην Τουρκία «για να βελτιώσει την εικόνα του, και να αλλάξει τις αρνητικές εντυπώσεις που υπάρχουν για αυτόν».

Είναι γεγονός ότι και ο ελληνοκυπριακός Τύπος έχει αναφερθεί τον τελευταίο καιρό σε σοβαρό ρήγμα Αγκυρας – Ακιντζί, παρακάμπτοντάς τον χάριν του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί. Επίσης είναι γνωστό ότι ο Ναμί, που συμμετέχει στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες από την εποχή των Χριστόφια – Ταλάτ, διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αγκυρα, κυρίως με το υπουργείο Εξωτερικών. Ομως ο αρθρογράφος Γιουσούφ Κανλί θεωρεί ότι αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες για ρήξη της Τουρκίας με τον Ακιντζί, και προσπάθεια παράκαμψής του, αυτή θα είναι «μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» διότι «ούτε ο Ναμί μπορεί να κάνει τέτοιο πράγμα, ούτε και ο Ακιντζί να το αποδεχτεί».

Κατά τους σοβαρούς αναλυτές στον τουρκικό Τύπο, είναι πλέον σαφές ότι η πενταμερής δίασκεψη για το Κυπριακό έχει αποτύχει, όπως και η συνέχισή της με τα τεχνικά κλιμάκια, «τα οποία δεν απέδωσαν έργο»…

«Η τελευταία φάση της άσκησης των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι πεθαμένη», παρατηρεί ο Κανλί. «Ομως ακόμα οι δύο πλευρές αποφεύγουν να κηρύξουν τη διαδικασία νεκρή». Κανείς δεν θέλει να λάβει την ευθύνη να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου ακόμα μιας διαδικασίας.

Οσο για την τελευταία προσπάθεια του Μουσταφά Ακιντζί να πείσει την Αγκυρα ότι ναι μεν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν με κάποιο, συμβολικό μάλλον, τρόπο να παραμείνει η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά όχι με μεγάλο αριθμό στρατιωτών της στο νησί (πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μικρο άγημα τουρκικής δύναμης, περίπου 650 ανδρών), η απάντηση από τον Ερντογάν ήρθε με την αποστολή στη Γενεύη του αναπληρωτή πρωθυπουργού του, Τουγκρούλ Τουρκές, που δεν παραβρέθηκε ούτε σε μία συνεδρία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων για τις εγγύησεις, και μόνο σε δείπνο συναντήθηκε με την τουρκική και τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία.

Γιατί τον έστειλε, δεν ξέρουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι, μετά τις δηλωσεις Ακιντζί περί συμβολικής εγγυητικής παραμονής της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Τουρκές εκανε την ακόλουθη δήλωση που προβλήθηκε με έντονα γράμματα απ’ όλα τα τουρκικά ΜΜΕ:

«Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας τουρκοκύπριος πολίτης στη Κύπρο, το νησί θα είχε πάλι τεράστια στρατηγική σημασία για την Τουρκία».

«Capish?», ρωτά ο Κανλί τους αναγνώστες του.

«Καταλάβαμε», η απάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...