992
Η συνέντευξη Τύπου. Από αριστερά: Αλέξανδρος Ευκλείδης (δντης Εναλλακτικής Σκηνής), Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος (πρόεδρος του ΔΣ), Γιώργος Κουμεντάκης (καλλιτεχνικός δντης) και Βασιλης Λούρας (διευθυντής επικοινωνίας) | Nikos Libertas / SOOC

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε, αυτή είναι η νέα Λυρική

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 20 Φεβρουαρίου 2017, 19:37
Η συνέντευξη Τύπου. Από αριστερά: Αλέξανδρος Ευκλείδης (δντης Εναλλακτικής Σκηνής), Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος (πρόεδρος του ΔΣ), Γιώργος Κουμεντάκης (καλλιτεχνικός δντης) και Βασιλης Λούρας (διευθυντής επικοινωνίας)
|Nikos Libertas / SOOC

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε, αυτή είναι η νέα Λυρική

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 20 Φεβρουαρίου 2017, 19:37

Ξεχάστε τις τυχαίες επιλογές έργων: όλα τώρα θα αποτελούν μέρος συγκεκριμένων θεματικών κύκλων(όπως ο κύκλος των Ατρειδών που μόλις ανοίγει) και με στόχο να καλυφθεί όλο το ρεπερτόριο – ναι και το παραμελημένο μπαρόκ. Ξεχάστε την ενοικίαση αμφιλεγόμενης αισθητικής παραγωγών από το εξωτερικό και κυρίως από περιφερειακά θέατρα της Ευρώπης: τώρα θα υπάρχουν με το εξωτερικό μόνο συμπαραγωγές επί ίσοις όροις. Ξεχάστε τις επικλήσεις ονομάτων από το εξωτερικό απλώς και μόνο για να υπάρξουν ξένα ονόματα στο πρόγραμμα –τώρα θα αξιοποιηθούν ιδανικά οι σπουδαίοι έλληνες λυρικοί τραγουδιστές που διαπρέπουν ανά τον κόσμο και θα υπάρξουν οι διεθνείς μετακλήσεις όπου χρειαστεί. Και ετοιμαστείτε να δείτε την όπερα να συνδέεται με την ελληνική ιστορία, με τα ελληνικά κείμενα με τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής δημιουργίας.

Αυτό είναι το στίγμα που διατρέχει το πρόγραμμα της νέας Λυρικής Σκηνής όπως ανακοινώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Κουμεντάκη. Και όταν λέμε πανστρατιά των υγιών ελληνικών δυνάμεων του εννοούμε: η Αγνή Μπάλτσα θα τραγουδήσει για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή (κι όμως…) ερμηνεύοντας Κλυταιμνήστρα στην «Ηλέκτρα» του  Στράους (δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της παράστασης). Εργα θα παρουσιάσουν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, η Λένα Πλάτωνος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, ο Εκτορας Λυγίζος και πολλοί ακόμα, μέσα από το σύνολο των 320 δράσεων που θα παρουσιαστούν σε βάθος δύο ετών.

09_01_20170220133503_img_6671_sooc1487590556 (1)
Ο Γιώργος Κουμεντάκης στη συνέντευξη Τύπου. Σε δεύτερο πλάνο ο Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος (SOOC)

Ο Γιώργος Κουμεντάκης στάθηκε απέναντι σε καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής, του Ηρωδείου για το καλοκαίρι του 2017 και της εναρκτήριας παραγωγής για την Κεντρική Σκηνή (θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου), μόλις 16 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Πανέτοιμος, αν και ο ίδιος είπε πως νιώθει τον τρόμο του νεαρού πιανίστα πάνω στη σκηνή. Πλάι του ο πρόεδρος του ΔΣ που συνεχίζει το έργο που ξεκίνησε σχεδόν επτά χρόνια πριν, ο Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος που δεσμεύθηκε προσωπικά εκ μέρους του ΔΣ για την συμπόρευση με τον Γιώργο Κουμεντάκη και ο νέος διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Ξεκαθάρισε ο κ. Κουμεντάκης πως στη νέα εποχή της Λυρικής, «δεν μας ενδιαφέρει το ψευτοδίλημμα σύγχρονα ή παραδοσιακά ανεβάσματα. Σημασία έχει η υψηλού επιπέδου τέχνη χωρίς συντηρητισμούς και λαϊκισμούς».  Πρόσθεσε πως χωρίς δογματισμούς η προτεραιότητα θα δοθεί στη νέα δημιουργία, καθώς και στο να μην υπάρξει αλληλοκάλυψη με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς. «Ετσι δημιουργούμε μια νέα οντότητα» υπογράμμισε ενώ στο ακροατήριο βρίσκονταν καλλιτεχνικοί διευθυντές και πρόεδροι από το Μέγαρο Μουσικής, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο κ.α..

Ερωτόκριτος- φωτό Κ. Ρήγος_artwork K.Georgantas
Artwork από τον Ερωτόκριτο, του Δημήτρη Μαραμή, μιούζικαλ που θα σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Τον Μάιο.

Η νέα οντότητα θα στεγάσει καλλιτέχνες από το ευρύτερο δημιουργικό φάσμα αφού «ενδιαφερόμαστε για το παραστατικό μέρος εξίσου με το λυρικό». Επίσης θα διευρύνει το άνοιγμα στην κοινωνία με δράσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, ουσίας και όχι επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, όπως τόνισε με νόημα ο Γιώργος Κουμεντάκης. Και θα συνεχίσει τις δημιουργικές συνεργασίες που έχει ήδη αρχίσει, όπως με τον οργανισμό ΝΕΟΝ όπου ήδη παρουσίασε ένα έργο η Εναλλακτική, νέα δημιουργία, για την έκθεση «Η Υπέρβαση της Αβυσσος» στο Ωδείο Αθηνών.

Στα διοικητικής υφής ενδιαφέροντα που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου –και τα οποία θα έχουν συνέχεια καθώς χρίζουν εκτενούς ρεπορτάζ- σημειώνουμε την δήλωση του Γιώργου Κουμεντάκη πως πεποίθησή του είναι ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής των πολιτιστικών φορέων δεν πρέπει να έχει περισσότερες από δυο θητείες (κάτι που όπως τόνισε σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν βλαπτικό και για τον διευθυντή και για τον οργανισμό). Επίσης ανακοίνωσε πως ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία για την πρόσληψη οικονομικού και διοικητικού διευθυντή καθώς και η σύνταξη νέου οργανογράμματος, η δομή του οποίου στηρίζεται στα πρότυπα των διεθνών μεγάλων θεάτρων προκειμένου να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία. Τόνισε πως δεν αλλάζουν τα εργασιακά δεδομένα και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Καταγραφή
Ο Μπένζαμεν Μιλπιέ, έργο του οποίου παρουσιάζεται στο πλαίσιο της παραγωγής Τοπία. Θα παρουσιαστεί τελικά όχι στο Ολύμπια αλλά στην Κεντρική Σκηνή της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ από τον Μάρτιο

Ο οικονομικός διευθυντής που θα κληθεί να αναλάβει θα αντιμετωπίσει όμως μια μεγάλη πρόκληση: να διερευνήσει το έλλειμα 3.115.000 ευρώ που εντοπίστηκε στη Λυρική και που δεν επιτρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις προς τρίτους και αμοιβές καλλιτεχνών εδώ και περίπου ένα χρόνο… Σημειώνουμε ότι το πρώτο χρέος των 17 εκατομμυρίων ευρώ είχε καλυφθεί από ειδικές επιχορηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών όπως τόνισε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής. Πώς δημιουργήθηκε αυτή η τρύπα που κληρονομεί η νέα διοίκηση; Ο Γιώργος Κουμεντάκης προσεκτικά απέφυγε να κάνει εικασίες, περιμένοντας τους ειδικούς να ερευνήσουν και να αποφανθούν.

Ετσι οικονομικά, η προίκα που παραλαμβάνει είναι το έλλειμμα αυτός καθώς κι η δυσκολία να καλύψει η Λυρική το λειτουργικό κόστος που πρέπει να καταβάλει ετησίως στην ΚΠΙΣΝ ΑΕ και που ανέρχεται στα 4.668.000 ευρώ. «Η τακτική επιχορήγηση μας για το 2017 είναι 12.5 εκατομμύρια, με τα οποία θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το έλλειμμα μας, να πληρώσουμε τα πάγια, καθώς και τα έξοδα της μεταστέγασης και να κάνουμε και το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα» τόνισε ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Καταγραφή
Η Μαντάμα Μπατερφλάι θα ανέβει στο Ηρώδειο τον Ιούνιο. Η άλλη θερινή παραγωγή είναι ο Τροβατόρε

Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής για τα επόμενα δυο χρόνια που ανακοινώθηκε σήμερα και ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ καλύπτεται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ έχει εξασφαλισθεί χορηγία από τον όμιλο Μυτιληναίο για την εναρκτήρια παραγωγή της Λυρικής στην Κεντρική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ, στις 15 Οκτώβρη που δεν είναι άλλη από την Ηλέκτρα του Στράους, με την Αγνή Μπάλτσα στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας, τον Βασίλη Χριστόπουλο στη διεύθυνση Ορχήστρας και τον Γιάννη Κόκκο στη σκηνοθεσία και τα σκηνικά.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής εδώ.

Διαβάστε αναλυτικά τον προγραμματισμό για το Ηρώδειο και το Ολύμπια

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...