532
Μια σκηνή από παλαιότερο Eurogroup. O Σόιμπλε σαν να παρακολουθεί χαρούμενος τον Τσακαλώτο. Τον θεωρεί «εξαιρετικό διαπραγματευτή» | REUTERS

Υμνοι Σόιμπλε για Τσακαλώτο: «Κρίμα που ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 14:33
Μια σκηνή από παλαιότερο Eurogroup. O Σόιμπλε σαν να παρακολουθεί χαρούμενος τον Τσακαλώτο. Τον θεωρεί «εξαιρετικό διαπραγματευτή»
|REUTERS

Υμνοι Σόιμπλε για Τσακαλώτο: «Κρίμα που ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 14:33

Δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα, αλλά όχι το χρέος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup, επαναλαμβάνει για όσους ελπίζουν ακόμα περί ρύθμισης του χρέους: «Πρώτα ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά η συζήτηση για το χρέος».

Ο Σόιμπλε πάντως ήταν ασυνήθιστα αισιόδοξος και μάλιστα έπλεξε το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου! Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι «εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών» και «ένας σκληρός διαπραγματευτής», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά». Σε αυτό το σημείο, ο Σόιμπλε φρόντισε να καταδείξει το πρόβλημα της ελληνικής πλευράς και να αποδομήσει τα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης. Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε: «Ακόμη τηλεφωνεί στην καγκελάριο (την Ανγκελα Μέρκελ) και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: “Αλέξη, είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών, ο Ευκλείδης πρέπει να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ και θα φτάσουν εκεί κάπως”»…

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε «Θα τα καταφέρουμε, θα το δείτε». Πάντως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ, σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει: «Το Eurogroup θα έχει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συζητήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την βελτίωση αυτής».

Και συνεχίζει: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο έδωσε την συγκατάθεσή του στις 19 Μάϊου για ένα μεγάλο κομμάτι των εφαρμοστικών νόμων που αφορούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Το ολλανδικό Κοινοβούλιο έχει ενημερωθεί σε γενικές γραμμές σχετικά με το περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Οι ελληνικές αρχές εργάζονται τώρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που υπολείπονται και το Eurogroup θα λάβει την σχετική ενημέρωση».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει πως «ο ESM πρόκειται να υποβάλει προτάσεις σχετικά με το εύρος και την μορφή που θα λάβει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Η εκταμίευση θα συντελεστεί μόνον εφόσον από την οριστική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί».

Σε ο,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει τις «δύο σημαντικές προϋποθέσεις» που έχει θέσει για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ο πρώτος όρος ήταν η δέσμη μέτρων. Ο δεύτερος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο Eurogroup».

Εν τω μεταξύ και αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ εμφανίζονται και αυτοί αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει την Πέμπτη λύση που θα ξεκλειδώσει το επόμενο τμήμα της δόσης προς την Ελλάδα.

Ως πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος, με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018, εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο. Στην καλύτερη περίπτωση θα πρόκειται για μια υποτυπώδη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, διατυπωμένη έτσι ώστε να μην συνιστά «αλλαγή προγράμματος» και να μην χρειάζεται  η έγκριση της γερμανικής Βουλής και εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...