1074
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο έλληνας ομόλογός του στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα | (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλαν ο Κοτζιάς και ο Σταϊνμάγερ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2016, 18:26
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο έλληνας ομόλογός του στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα
|(INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλαν ο Κοτζιάς και ο Σταϊνμάγερ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2016, 18:26

Το πρωί της Κυριακής, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία και στις επιπόλαιες συζητήσεις περί Grexit. Αργότερα, από την Αθήνα, έθιξε το άλλο εθνικό ζήτημα της χώρας, δηλαδή την Τουρκία, τις σχέσεις της Αθήνας με την Αγκυρα και το Κυπριακό. Και στην τελευταία συνάντηση της ημέρας συνομίλησε με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, διεξοδικά για της ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το Προσφυγικό και για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική. Ολοι γνωρίζουν τι θα σήμαινε το να αρχίσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα. Σίγουρα αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες» τόνισε ο κ. Σταϊνμάγερ. . Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και τα οράματα, καλώντας την Τουρκία να περιορίσει την νευρικότητα και να εφαρμόσει το διεθνές Δίκαιο. Πρόσθεσε ότι η συνθήκη προβλέπει το αυτοδιοίκητο της Ιμβρου και της Τενέδου που δεν εφαρμόζεται.

Σε ότι αφορά την προοπτική ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι παρατηρείται τάση αναδυόμενου εθνικισμού στη γειτονική χώρα λόγω εκλογών, τον Ιούνιο. Εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ενωση αλλά ότι για να να γίνει αυτό θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα κριτήρια, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας.

Για το Προσφυγικό ο κ. Σταϊνμάγερ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να δέχεται μέρος των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι περίπου 500 το μήνα γίνονται δεκτοί στη χώρα του. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχε η συμφωνία τότε η Ελλάδα θα επωμιζόταν όλο το βάρος μόνη της.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τέθηκαν και στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο
186354 (1)
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βάλτερ Σταϊνμάγερ (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Στη συνάντησή που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 17.30 την Κυριακή, ο κ. Σταϊνμάγετ εκτίμησε ότι μία λύση στο Κυπριακό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Αθήνας με την Αγκυρα αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Aναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης επανέλαβε ότι οι συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί και τα σύνορα που έχουν καθορισθεί στο παρελθόν δεν νοείται να αμφισβητούνται.

Δήλωσε ότι και ο ίδιος έχει τακτικές συζητήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αιντε και υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στα τελευταία μέτρα τα οποία πρέπει να διανύσουν. «Σε μία μακρά πορεία πολλές φορές τα τελευταία μέτρα εμφανίζουν περισσότερα εμπόδια, τα οποία καλείται κανείς να υπερπηδήσει», είπε. «Αυτό το Σαββατοκύριακο, φάνηκαν οι δύο πλευρές να έχουν την βούληση να έρθουν και πάλι πιο κοντά και να υπάρξει και ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα μας οδηγήσει τους επόμενους μήνες», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι  «η Ευρώπη έχει αλλάξει, όπως και η κατάσταση της ασφάλειας επίσης στην Ευρώπη έχει αλλάξει, τουλάχιστον από την προσάρτηση της Κριμαίας και μετά», ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση των Βρετανών για Brexit, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες πιέσεις από λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις και κινήματα.

Χαρακτηρίζοντας τον κ. Σταϊνμάγερ κορυφαίο ευρωπαίο πολιτικό ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παραμένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία». Αναφέρθηκε επίσης στη Συνθήκη της Λωζάνης γιατί αυτή «καθορίζει κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», διευκρινίζοντας ότι «ξέρουμε πολύ καλά ότι εκτός από τα δικά μας σύνορα, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε και τα σύνορα της Ευρώπης».

Μιλώντας για το Κυπριακό και το ζήτημα των εγγυήσεων, υπογράμμισε την έννοια της κυριαρχίας η οποία προκύπτει μέσα από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Και χαίρομαι γιατί εσείς το επισημάνατε αυτό με βάση την εμπειρία της Γερμανίας.  Ξέρετε πολύ καλά ότι στην Γερμανία, όταν ενοποιήθηκε, θεωρήθηκε ολοκληρωμένη η ενοποίησή της όταν πια είχαν αποχωρήσει τα στρατεύματα κατοχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε ότι «εμείς τείνουμε χείρα φιλίας στην Τουρκία», τονίζοντας όμως ότι αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της Αγκυρας ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

186306
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (INTIMENEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο γερμανός υπουργός βρέθηκε μαζί με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επέλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα που δημοσιεύτηκε μία συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –στην οποία ο γερμανός υπουργόςε Εξωτερικών επαναφέρει εμμέσως την προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη- για να ασκήσει κριτική σε όσους μιλούσαν τα τελευταία χρόνια για σενάρια Grexit.

Ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε -με νόημα: «Πολλοί στη χώρα μου δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων ετών που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα». Κατά την ομιλία που εκφώνησε άσκησε κριτική σε φωνές που έχουν καταφερθεί κατά της Ελλάδας λέγοντας ότι «ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ενα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο».

186303
Ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (INTIMENEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς, έσπευσε να τονίσει ότι «εμείς λέμε ότι θέλουμε μια χώρα ανοιχτή σε όλους, με όλους τους πολιτισμούς ανοιχτούς. Πιστεύουμε βαθιά στον κανόνα του Δικαίου. Είμαστε μια σταθερή δύναμη που πιστεύει σε αυτό το εγχείρημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ένα σύστημα Δικαίου». Οπως είπε, «ελπίζουμε, μαζί με τους Γερμανούς μας φίλους, να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας». Επεσήμανε ότι «για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε την καλή τη δημιουργική, την παραγωγική σχέση με τις τέχνες και την ιστορία, έτσι ώστε η ιστορία να είναι ρο σχολείο μας για το αύριο και όχι η φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μας».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...