767
Ο Ρονάλντο πανηγυρίζει αφού έχει πετύχει χατ τρικ κόντρα στην Ισπανία | REUTERS/Murad Sezer

Κριστιάνο, ευχαριστούμε για τη «ματσάρα»

Sportscaster Sportscaster 16 Ιουνίου 2018, 12:15
Ο Ρονάλντο πανηγυρίζει αφού έχει πετύχει χατ τρικ κόντρα στην Ισπανία
|REUTERS/Murad Sezer

Κριστιάνο, ευχαριστούμε για τη «ματσάρα»

Sportscaster Sportscaster 16 Ιουνίου 2018, 12:15

Ενα με πέναλτι (που κέρδισε ο ίδιος). Ενα με σουτ («δωράκι» του δε Χέα). Κι άλλο ένα με απευθείας εκτέλεση φάουλ – ίσως την ωραιότερη σε όλη του την καριέρα. Τρία γκολ στους Ισπανούς δεν είχε βάλει ποτέ, κανείς σε Μουντιάλ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως, το έκανε κι αυτό. Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου όλων των εποχών, ο πορτογάλος σούπερ-σταρ έπαιξε την εθνική Ισπανίας «μόνος του και όλοι τους».

Στα τρία προηγούμενα Μουντιάλ του είχε σκοράρει από ένα γκολ. Τώρα, στο τέταρτο, πέτυχε τρία σε ένα ματς, απέναντι στη φημισμένη ισπανική άμυνα. Αυτή η διοργάνωση, ποτέ δεν ήταν το φόρτε του. Τι ήταν, άραγε, εκείνο που τον έκανε να ανοίξει το κουτάκι με τα θαύματα – αυτά που, συνήθως, ο «CR7» κρατάει για το Champions League; Η βεβαιότητα των haters ότι θα αποτύχει σε ένα, ακόμη, Παγκόσμιο Κύπελλο; Η «προσβολή» των ευρωπαίων αθλητικογράφων που δεν τον περιέλαβαν στην ενδεκάδα των κορυφαίων της σεζόν; Ο φόβος ότι δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να αφήσει το αποτύπωμά του (και) στο Μουντιάλ;

Η πιο εκπληκτική του παράσταση σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε τη μέρα που ο Κριστιάνο συμβιβάστηκε με ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 18,8 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η περιλάλητη υπόθεση φοροδιαφυγής του. Λες και αυτή η εξέλιξη τον «έφτιαξε», μπήκε στο γήπεδο για να γράψει ιστορία. Με το 51ο χατ-τρικ της καριέρας του έγινε ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που έχουν σκοράρει τρία γκολ σε έναν αγώνα Μουντιάλ, αλλά και ο γηραιότερος απ’ όσους το έχουν κατορθώσει. Χθες (Παρασκευή) βράδυ ο Κριστιάνο ήταν 33 ετών και 131 ημερών.

Τόσο λέει η ταυτότητά του. Γιατί οι εργομετρικές του εξετάσεις τον κάνουν μόλις 23 ετών, σύμφωνα με προ μηνών δημοσίευμα της As. Οι εξειδικευμένες μετρήσεις που του έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο, έβγαλαν εξωπραγματικά -για την ηλικία του- αποτελέσματα. Το λίπος στο σώμα του δεν ξεπερνά το 7% (στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές top επιπέδου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 10% και 11%, κατά μέσον όρο), ενώ η μυϊκή του μάζα μετρήθηκε στο 50% (ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το 46%). Παλαιότερη σωματομετρική έρευνα της Castrol είχε δείξει ότι ο Κριστιάνο να πηδά 44 εκατοστά σε επιτόπιο άλμα και 78 εκατοστά σε άλμα με φόρα: επτά εκατοστά ψηλότερα από τον μέσο όρο των παικτών μπάσκετ που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Το διαπιστώσαμε και προσφάτως. Με το αξέχαστο «ψαλιδάκι» του στο Τορίνο, στον αγώνα Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης για το Champions League, συνάντησε την μπάλα 2,33 μέτρα πάνω από το έδαφος.

2018-06-15T203528Z_310797980_RC1177D5E0F0_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-POR-ESP
Μόνος του και όλοι τους

Ο Πορτογάλος σούπερ-σταρ βιώνει τη δεύτερη νιότη του. Δεν το οφείλει μόνο στα γονίδιά του ή στην τρομερή δουλειά που κάνει με τον γυμναστή του, Αντόνιο Πίντους, αλλά και στην «πατρική στοργή» του Ζινεντίν Ζιντάν. Ο πρώην προπονητής του στη Ρεάλ ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να τον πείσει να βάλει στην άκρη τον εγωισμό του και να αγνοήσει το συμβόλαιό του με τη Nike (που προβλέπει περικοπές στην αμοιβή του, εάν οι απουσίες του ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο), και να μη σπαταλά δυνάμεις. «Εάν με ακούσεις, εάν δεχτείς να μην παίζεις σε ορισμένα παιχνίδια, να μην έχεις εμμονή με τα ρεκόρ, θα παίζεις πολύ καλύτερα και θα επιμηκύνεις την καριέρα σου για πολλά χρόνια ακόμα», του είχε πει ο Ζιντάν σύμφωνα με την Equipe. Και τον έπεισε. Ολοι οι προηγούμενοι προπονητές που είχαν σκεφτεί να τον ξεκουράζουν σε κάποια ανούσια ματς, κατάφεραν μόνο να τον εκνευρίσουν.

Αυτή η ειδική διαχείριση, τα δυο τελευταία χρόνια, κρύβεται πίσω από τα τελευταία του κατορθώματα. Από τις αρχές του 2018 έως τον Απρίλιο, στα 33 του πια, ο Ρονάλντο εμφάνισε το καλύτερο ποσοστό σκοραρίσματος της καριέρας του, όπως έγραψε η Marca. Στις 8 του περασμένου Απριλίου είχε παραβιάσει τις αντίπαλες εστίες 24 φορές στις τελευταίες 13 συμμετοχές του σε όλες τις διοργανώσεις. Ούτε στα νιάτα του. Και χθες, στο ματς με τους Ισπανούς, πραγματοποίησε 26 σπριντ, έπιασε μέγιστη ταχύτητα 29,9 χιλιόμετρα/ώρα και έτρεξε, στο σύνολο, 8,5 χιλιόμετρα. Επειτα από μια εξουθενωτική σεζόν, που του χάρισε άλλο ένα τρόπαιο Champions League.

Μπήκε στο Μουντιάλ φουριόζος. Η Πορτογαλία οφείλει αποκλειστικώς σε ‘κείνον τον πρώτο της βαθμό, σε ένα ματς στο οποίο -κατά διαστήματα- υπέφερε από το «άγριο» μονότερμα των Ισπανών. Δεν συνηθίζεται, σε τέτοιο επίπεδο, ένας και μόνον παίκτης να αρνείται την ήττα της ομάδας του και, μάλιστα, απέναντι σε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Ο Κριστιάνο δείχνει αποφασισμένος να σπάσει την κακή του παράδοση στα Παγκόσμια Κύπελλα, που -μέχρι χθες- μουντζούρωνε το βιογραφικό του. Το έδειξε στο γήπεδο με τον πιο εμφατικό τρόπο, αλλά το είπε και με λόγια μετά τη «ματσάρα» που μας χάρισε: «Ηρθαμε για να μείνουμε μέχρι το τέλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...