563
Oταν η ελπίδα βγαίνει από την απελπισία... | intimenews

«Κουτοπονηριές» στην Ειδομένη

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 15 Μαρτίου 2016, 07:18
Oταν η ελπίδα βγαίνει από την απελπισία...
|intimenews

«Κουτοπονηριές» στην Ειδομένη

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 15 Μαρτίου 2016, 07:18

Πήγα στο Χαμηλό την περασμένη Παρασκευή. Ρώτησα πού τελειώνει ο φράκτης που έχουν υψώσει οι γείτονες. Μου είπαν ότι τελειώνει 5 χιλιόμετρα δυτικά της Ειδομένης και πήγα.

Εχει κάτι λόφους από τη δική μας μεριά. Από τη δική τους είναι αμπέλια και κάμπο. Οταν πέρασα από την απέναντι μεριά, μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας μου είπε ότι τα βλέπουν όλα σε αυτό το σημείο με θερμικές κάμερες και άλλα τεχνικά μέσα. «Οποιος μπαίνει θα απελαύνεται» μου είπαν οι αξιωματούχοι των γειτόνων.

Υπάρχουν ωστόσο ερωτήματα για τη δική μας πολιτική. Τι ακριβώς θέλουμε; Να συνεχίσουν οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες να διασχίζουν τη μεθόριο παράνομα και να φαίνεται, διεθνώς, πως κάνουμε στη γειτονική μας χώρα ό,τι κάνει η Τουρκία σε εμάς; Και έπειτα, όπως είναι ο βαλκανικός διάδρομος, όσοι περάσουν από την ΠΓΔΜ θα τους σταματήσει η Σερβία. Και όσοι περάσουν από εκεί θα τους σταματήσει η Κροατία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Αυστρία. Με μια κουβέντα: τα σύνορα είναι κλειστά και δεν θα ανοίξουν.

Στην Ειδομένη είδα πάνω από 70 συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά, για την απαξία των συνόρων. Δεν είμαι σίγουρος ότι τα έγραψαν πρόσφυγες και μετανάστες…

Ο Γιάννης Μουζάλας το είπε επανειλημμένα αυτό αλλά υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι που έχουν «υιοθετήσει» την Ειδομένη και θέλουν να κάνουν πολιτική με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Θα με ρωτήσετε πώς το ξέρω. Θα σας πω.

Στην Ειδομένη είδα πάνω από 70 συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά, για την απαξία των συνόρων. Δεν είμαι σίγουρος ότι τα έγραψαν πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπάρχει ένα ερώτημα αν η αστυνομία της ΠΓΔΜ ειδοποιήθηκε από τη δική μας αστυνομία για το χθεσινό «ντου» που προκλήθηκε μετά τη διανομή ενός φυλλαδίου. Προφανώς δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η ΕΛ.ΑΣ διευκρίνισε ότι θα προχωρούσε σε συλλήψεις όσων επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα, αλλά αυτό δεν έγινε. Ωστόσο άλλες πηγές στην Αθήνα λένε ότι ούτε αυτή η προειδοποίηση υπήρξε. Σε κάθε περίπτωση η θέση της χώρας μας δεν πρέπει να υποβιβασθεί με «κουτοπονηριές». Το κυριότερο, οι άνθρωποι που είναι στριμωγμένοι στην Ειδομένη δεν είναι «πρόβατα» ούτε «πιόνια» σε ένα παιχνίδι για την εσωτερική κοινή γνώμη.

Τι έγραφε το φυλλάδιο που προκάλεσε την «απόδραση»:

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.
2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.
3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.
4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).
5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).
2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.
3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.
Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...