585
|

Βγάζεις 35Κ τον χρόνο; Μπορείς να μείνεις!

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 7 Ιουλίου 2015, 22:40

Βγάζεις 35Κ τον χρόνο; Μπορείς να μείνεις!

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 7 Ιουλίου 2015, 22:40

Το μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί τη Γηραιά Αλβιώνα χρόνια. Τα τελευταία δε, ακόμα περισσότερο, γιατί τα νούμερα αυξάνονται ιλιγγιωδώς. Το 2014 διπλασιάστηκε ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών εκτός Ε.Ε., 68.000 στο σύνολο, με την κυβέρνηση ήδη να οργανώνει σχέδιο ελέγχου εισόδου και εξόδου. Το 2012 η τέως και νυν Υπουργός Εσωτερικών Thereza May, ανακοίνωσε μια νέα πολιτική γραμμή προσέγγισης στο ζήτημα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2016: μετανάστες προερχόμενοι από χώρες εκτός Ε.Ε. που δουλεύουν πάνω από πέντε χρόνια στη Μ.Βρετανία, θα πρέπει να κερδίζουν 35.000 λίρες τον χρόνο, προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση. Μάλιστα. Νούμερα πάνω στα νούμερα. Αυξάνεται η «απειλή» ας αυξήσουμε και τα μέτρα, γιατί μια πιο σκληροπυρηνική πολιτική θα αποφέρει την πολυπόθητη λύση.

35.000 λίρες ετησίως, σιγά τον αριθμό! Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε, ότι όλοι αυτοί οι χιλιάδες θα καταφέρουν μέσα σε πέντε χρόνια, απασχολούμενοι σε οποιοδήποτε εργασιακό τομέα, να αγγίξουν αυτά τα μισθολογικά όρια; Τελικά, δεν ξέρω πού αναφέρεται και σε ποιον η κυβέρνηση. Σε αυτούς του χρηματοοικονομικού και του IT; Γιατί, όπως σωστά αναφέρθηκε και στον Guardian, αυτοί προφανώς και θα επιβιώσουν του μέτρου. Μήπως θεωρείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικών μεταναστών -των εκτός Ε.Ε- προσγειώνονται στα εθνικά αεροδρόμια με μισθούς να τους περιμένουν ωσάν κόκκινα χαλιά;

Το Royal College of Nursing άσκησε έντονη κριτική, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα επιφέρει χάος στο σύστημα υγείας. Ή θα προσθέσει στο χάος, θα έλεγε κάποιος. Και βέβαια δεν είναι μόνο ο νοσηλευτικός τομέας. Ας μην γελιόμαστε. Αρχίζει το ξεκαθάρισμα. Μπούκωσε η χώρα λένε πολλοί, όχι μόνο Βρετανοί. Μπούκωσε από ανέργους, μπούκωσε από παράνομους μετανάστες, μπούκωσε από σπίτια τριών δωματίων με 15 στη ζήση του. Η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει «καθαρότητα» στο μεταναστευτικό, μειώνοντας την τρομοκρατία και τα έξοδα των δήμων πολλαπλών επιδομάτων. Ο τέως δήμαρχος του Tower Hamlets, Lutfur Rahman, άφησε ένα «απόλυτο χάος στον δήμο», με διαφθορά που άγγιξε εξωφρενικά οικονομικά και ηθικά μεγέθη. Μέχρι και νεκροί αναστήθηκαν για να τον ψηφίσουν, ουρανοί!

Βεβαίως και είναι πρόδηλο ότι η Μ. Βρετανία ανήκει στις χώρες αποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών. Σχεδιασμός όμως οφείλει να υπάρχει όχι μόνον αναφορικά στη ρύθμιση ροής της μετανάστευσης, μα κυρίως στην κοινωνική ενσωμάτωσή των μεταναστών. Εκτός αν η Υπουργός και οι συμβουλάτορές της, θεωρούν δεδομένο το ποσό των 35.000 ως σημείο αναφοράς. Εκτός αν τελικά η εικόνα για τη Γηραιά Αλβιώνα είναι αυτή του αμερικανικού ονείρου και των χρυσών πορτοφολιών. Μήπως νομίζετε ότι για τους μετανάστες της Ε.Ε. από την άλλη, το ποσό αυτό είναι καραμελίτσα που θα αγοραστεί από τα επιχειρηματικά περίπτερα σε πέντε-έξι χρόνια, σε διαφορετικές γεύσεις; Γιατί ακούω κατά καιρούς διάφορους εισαχθέντες εις την πόλιν, να θεωρούν ότι βρήκαν τη σωστική λέμβο τους.

Τα σπίτια στη χώρα θα συνεχίσουν να μπουκώνουν, κυρίως στο Λονδίνο. Και αν αυτό δεν σας αρέσει, αγαπητοί κύριοι και κυρίες της κυβερνήσεως και παρά πέρα, αρχίστε τον έλεγχο των μεσιτικών γραφείων και όλης αυτής της δυναστείας τους εγκλήματος της στέγασης. Λύστε πρώτα αυτό, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνει κανείς μετανάστης και πολίτης της χώρας box rooms, κρεβάτια σε διαδρόμους και σπίτια με μούχλα και bed bugs με ποσά αστρονομικά. Ελέξτε τους δημάρχους σας και αυτούς τους εργοδότες/σκνίπες που ακόμα πληρώνουν 6.50 λίρες την ώρα. Ελέξτε το σύστημα υγείας σας. Μπείτε σε νηπιαγωγεία και μιλήστε με εργαζόμενους των 16.000-18.000 λιρών με 40ωρη εβδομαδιαία εργασία και μετά θέστε τα μισθολογικά όρια των 5-6 χρόνων σας, προτού ρίξετε τη μάχαιρα της απέλασης.

Ό,τι και να γίνει, ένα είναι σίγουρο: το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σείεται συθέμελα. Με θεσμικά μερεμέτια, κάθε μέλος θα ασθενεί. Ηθικά πρωτίστως. Γιατί από εκεί ξεκινάν όλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News