335
|

Θέμα χρόνου η εύρεση ζωής αλλού

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 15 Οκτωβρίου 2015, 23:39

Θέμα χρόνου η εύρεση ζωής αλλού

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 15 Οκτωβρίου 2015, 23:39

Κάποτε, ανακαλύψαμε ότι εκτός από τον δικό μας πλανήτη η γειτονιά μας έχει και άλλους. Μάλιστα μέχρι πρόσφατα λέγαμε ότι ήταν εννιά αλλά μετά ο Πλούτωνας έχασε τον βαθμό του πλανήτη. Ας είναι οκτώ, μου αρέσει το νούμερο μιας και μου θυμίζει συμπληρωμένη στοιβάδα ατόμου.

Μετά, ανακαλύψαμε ότι εκτός από το δικό μας άστρο, τον Ήλιο, ο ουρανός είναι γεμάτος και από άλλους ήλιους. Με γυμνό μάτι θα δούμε το πολύ 3-4 χιλιάδες από αυτά στον νυχτερινό ουρανό κάποιας εξοχής δίχως φωτορύπανση αλλά μόνο στον Γαλαξία μας είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Πριν από περίπου εκατό χρόνια, ο Αμερικάνος αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ ανακάλυψε ότι εκτός από τον δικό μας Γαλαξία υπάρχουν και άλλοι. Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες… της Ανδρομέδας είναι ο κοντινότερος στον δικό μας. Χώρια που οι σύγχρονες παρατηρήσεις υπολογίζουν την ορατή ύλη στο 4,6% του περιεχομένου του ορατού σύμπαντος. Τιμήσαμε τον Χαμπλ δίνοντας το όνομά του στο διάσημο τηλεσκόπιο που βάλαμε σε τροχιά γύρω από τη Γη το οποίο μας χαρίζει εκπληκτικές εικόνες του διαστήματος.

Πριν μόλις τρεις δεκαετίες, ανακαλύψαμε πλανήτες εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος και ήδη γνωρίζουμε για περίπου δυο χιλιάδες πλανήτες γύρω από άλλα άστρα. Τα βρίσκουμε κοιτώντας αν το κάθε άστρο έχει περιοδικές αλλαγές στην κίνηση (λόγω βαρυτικής έλξης του πλανήτη), στο φως του (λόγω περάσματος του πλανήτη από μπροστά του) και με άλλες τεχνικές.

Όσο για πάγο και υγρό νερό, τη βάση της δικής μας ζωής, ήδη το βρήκαμε σε αρκετές περιπτώσεις στη γειτονιά μας. Με τις διαστημικές μας αποστολές έχουμε συλλέξει στοιχεία για πάγο και τρεχούμενο νερό στον Άρη, πάγο στη Σελήνη μας, πάγο στον Πλούτωνα, υπόγειους ωκεανούς στον δορυφόρο του Δία την Ευρώπη και στον δορυφόρο του Κρόνου τον Εγκέλαδο κτλ. 

Το σύμπαν είναι ασύλληπτα μεγάλο και όσο το εξερευνούμε τόσο διαπιστώνουμε ότι είναι γεμάτο από όλα. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν να ανακαλύψουμε ότι η ζωή αλλού, δημιουργείται εύκολα και συχνά. Και αν θες να πας τη σκέψη ακόμη παραπέρα, ίσως όλα όσα γνωρίζουμε μπορεί να είναι συμπαντικά συνηθισμένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News