To Inc για την τελευταία λέξη της τεχνητής νοημοσύνης / Η Repubblica για την εξέγερση της ελίτ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ / Ενας ψύχραιμος αναλυτής στην Corriere della Sera για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ / Και το CNN…
  • Inc.

    Το πιο εξελιγμένο ρομπότ λέγεται (πώς αλλιώς;) Σοφία

    «Χαίρω πολύ, το όνομά μου είναι Σοφία, γεννήθηκα στις 19 Απριλίου του 2015 και είμαι ρομπότ». Αυτή η Σοφία είναι ό,τι πιο εξελιγμένο κυκλοφορεί στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Οπως επισημαίνεται στο άρθρο του Inc, αλλά και όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο κλάδος αυτός θα «μετακινήσει» επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δημιουργήσει άλλα δυο εκατομμύρια έως το 2020. Η Σοφία είναι δημιουργία μιας εταιρίας από το Χονγκ Κονγκ, της Hanson Robotics, και «είναι σε θέση να καταλαβαίνει τους ανθρώπους και να αλληλεπιδρά μαζί τους εκτός από το να εκτελεί διάφορες εργασίες με τα χέρια της» – πόδια δεν έχει ακόμη.

    Οπως εξηγεί η ίδια (ναι, η ίδια), «μπορώ να προωθώ προϊόντα, να παρουσιάζω εκδηλώσεις, να εκπαιδεύω ανθρώπους, να τους καθοδηγώ στα καταστήματα, να εξυπηρετώ πελάτες στα ξενοδοχεία». Ενώ δεν αποκλείει στο μέλλον να μπορεί να διδάξει παιδιά, να βοηθά ηλικιωμένους, να κάνει επιστημονικές έρευνες. Η όψη της Σοφίας είναι μια μείξη από το πρόσωπο της συζύγου του Χάνσον, του ιδρυτή της Hanson Robotics, και της μυθικής Οντρεϊ Χέπμπορν. Το δέρμα της έχει φτιαχτεί από frubber, ένα υλικό που αντιγράφει το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου. Κι έτσι, έχει τη δυνατότητα να χαμογελάει. Μα είναι ποτέ λυπημένη; «Εχω πολλά συναισθήματα αλλά έχω προγραμματιστεί να είμαι ευτυχισμένη» απαντά.

    Μια απάντηση τόσο ανθρώπινη που πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι τα ρομπότ θα πάρουν μια μέρα τη θέση τους.

    Φωτό: Λίγο Οντρεϊ Χέπμπορν και πολλή ευτυχία: το ρομπότ του μέλλοντος είναι ήδη εδώ. Πηγή: Inc/ Will Yakowicz
  • Corriere della Sera

    Φαρίντ Ζακαρία / «Ο Τραμπ; Ενας κλασικός συντηρητικός πρόεδρος»

    «Ψυχραιμία, παιδιά!». Είναι το σύνθημα που ρίχνει ο Φαρίντ Ζακαρία, ένας από τους πιο επιδραστικούς αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ινδικής καταγωγής, με σπουδές στο Χάρβαρντ και καριέρα μεταξύ άλλων στο Time και το CNN, o 52χρονος Ζακαρία βλέπει στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ό,τι και πολλοί άλλοι: έναν αθεράπευτο ψεύτη που θα συνεχίσει να λέει ψέματα και από τον Λευκό Οίκο. Όπως όμως λέει σε συνέντευξή του στην Corierre della Sera, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια φιλελεύθερη, στέρεη και παγιωμένη δημοκρατία. Επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυταρχικής ή ακόμη και φασιστικής εκτροπής.

    «Ο Τραμπ έχει μια τηλεοπτική αντίληψη της προεδρίας. Στην πραγματικότητα, όμως, η δουλειά αυτή είναι πιο σύνθετη και συχνά πιο βαρετή». Επομένως; «Ασφαλώς θα φωτογραφηθεί μπροστά από το τείχος που θα φτιάξει, που πάντως δεν θα είναι τόσο μακρύ, και θα απελάσει παράτυπους μετανάστες – όχι πάντως 11 εκατομμύρια που είχε πει. Νομίζω όμως ότι γενικά θα έχουμε μια συμβατική ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, ενδεχομένως με πιο συντηρητικές γωνίες σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά δεν θα έχει  καμία σχέση, ε το φαινόμενο που είδαμε στην προεκλογική εκστρατεία». Ο Ζακαρία εκτιμά πάντως ότι στη διεθνή σκηνή θα υπάρξει αβεβαιότητα: «Ο Τραμπ είπε πολλά και ανησυχητικά πράγματα. Βλέπει τις σχέσεις με του συμμάχους του ως μια μετάβαση, όχι σαν μια κοινή βάση αξιών και συμφερόντων. Αν κινηθεί σε αυτή τη γραμμή θα είναι επικίνδυνο».

    Αλλά κι εκεί – λέει αμέσως μετά – μπορεί να αλλάξει. Εμείς τι να πούμε; Μακάρι.

    Φωτό: O 52χρονος Φαρίντ Ζακαρία θεωρείται ο πιο επιδραστικός αναλυτής της γενιάς του. Πηγή: cnn.com
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Η «λέσχη των προοδευτικών εκατομμυριούχων» αντεπιτίθεται

    Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση έγινε στο πολυτελές ξενοδοχείο Mandarin Oriental της Ουάσινγκτον. Αυτοί που συναντήθηκαν θα μπορούσαν να αποτελούν τα μέλη μιας άτυπης «λέσχης των προοδευτικών εκατομμυριούχων». Πού τι άλλο τα ενώνει εκτός από τα εκατομμύριά τους – ή μάλλον ακόμη περισσότερο από αυτά; Η πολιτική τους απέχθεια προς τον Ντόναλντ Τραμπ και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει.

    Αυτός που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο – γράφει η Repubblica – είναι ο Τζορτζ Σόρος. Αυτός κάλεσε τους «προοδευτικούς εκατομμυριούχους», κυρίως χρηματιστές που κινούνται στον χώρο των Δημοκρατικών, για να συζητήσουν πώς θα οργανώσουν και ασφαλώς πώς θα χρηματοδοτήσουν την (πολιτική) αντίσταση απέναντι στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν ο Τομ Στέγερ, μεγιστάνας με περιβαλλοντικές ευαισθησίες ο οποίος πρόσφατα διέθεσε 140 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και δήλωσε πρόθυμος να διαθέσει όσα χρειαστούν ακόμη στον αγώνα εναντίον της ατζέντας του Τραμπ.

    Το πρόσωπο που θα εμφανιστεί πάντως στο προσκήνιο δεν θα είναι κάποιο από τα μέλη της λέσχης των προοδευτικών εκατομμυριούχων αλλά ένας πολιτικός. Ή μάλλον μία. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιαστή και είδωλο των νέων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, για την οποία θεωρείται ότι είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί της αντίστασης. Με το σύνθημα «Venceremos»;

    Φωτό: O Τζόρτζ Σόρος. Πηγή: Reuters
  • CNN

    Η BMW που σώζει ζωές από τους ελεύθερους σκοπευτές του ISIS

    Τα σημάδια από τις σφαίρες είναι φυσικά ευδιάκριτα στο αμάξωμα και τα τζάμια αυτής της θωρακισμένης BMW του 1990 που αποκτήθηκε σε έναν πλειστηριασμό. Αλλά είναι χάρη σε αυτό το αυτοκίνητο που ο Ακο Αμπντουλαραχμάν έσωσε τη ζωή 70 ανθρώπων από τους ελεύθερους σκοπευτές του Ισλαμικού Κράτους.

    «Οι πεσμεργκά μου χάρηκαν πραγματικά όταν αγόρασα το αυτοκίνητο. Επιτέλους μπορούσαν να πάνε το μέτωπο χωρίς να ανησυχούν για τις σφαίρες του ISIS» διηγείται στο CNN. Ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει δράση όταν είδε ότι οι τραυματίες από τις επιθέσεις στη Μοσούλη δεν μπορούσαν να λάβουν καμία βοήθεια εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών που πυροβολούσαν αδιακρίτως. «Είπα στον εαυτό μου ότι είχε έρθει η ώρα να βοηθήσω τον λαό μου. Στο αυτοκίνητό μου έχω βάλει σουνίτες, σιίτες, τούρκους χριστιανούς. Ενιωσα ένας πραγματικός Ιρακινός».

    Κι όταν κάποια στιγμή ο κυβερνήτης του Κιρκούκ θέλησε να τον τιμήσει με 500.000 ιρακινά δηνάρια (περίπου 350 ευρώ), εκείνος αρνήθηκε. «Θα ήταν προσβολή» είπε ζητώντας μόνο να επιδιορθώσουν την BMW του για να μπορεί να συνεχίσει να την χρησιμοποιεί.

    Φωτό: Η BMW έχει γίνει σουρωτήρι. Αλλά σώζει ζωές. Πηγή: motortrend.com



text
  • Πάρτε φωτογραφίες ουρανού και φυλάξτε λίγη δροσιά γιατί θα μας λείψουν


    20 Απριλίου 2024, 08:47