Η South China Morning Post για το ουράνιο και το πλουτώνιο του Κιμ / Ο L'Obs για το λυκόφως της Ευρώπης / Το Bloomberg για πάρτι γενεθλίων στους αιθέρες / Και το AFP...
  • South China Morning Post

    Και αν μπλοφάρει τελικά ο Κιμ;

    Οτι τα εμπόδια στον δρόμο για μια ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ-ουν και στον Ντόναλντ Τραμπ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι πολλά, σίγουρα είναι γνωστό. Και μεταξύ αυτών των εμποδίων πρέπει να περιληφθεί και το ισχυρό ταμπεραμέντο των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών της ιστορικής συνάντησης που θα λάβει χώρα αύριο στη Σιγκαπούρη. Αλλά η Λιου Ζεν, δημοσιογράφος της South China Morning Post επισημαίνει ένα σημαντικό δεδομένο το οποίο δεν πρέπει να λησμονιέται και αφορά το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που οι δύο ηγέτες δεν τα βρουν, ο Κιμ όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την πλήρη ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου του. Γιατί το εμπλουτισμένο πλουτώνιο και ουράνιο που διαθέτει η χώρα, επισήμαναν ειδικοί στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, είναι εύκολο να φυλάσσεται σε μυστικές τοποθεσίες ενώ όσον αφορά τις απαραίτητες γνώσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, από τη στιγμή που την απέκτησαν οι Βορειοκορεάτες, είναι αδύνατο να τις χάσουν. Το χειρότερο σενάριο όμως αφορά την πιθανότητα ο Κιμ να πράξει ανάλογα, ακόμα και αν συμφωνήσει καταρχήν.  

    Κανένας δεν γνωρίζει τις ακριβείς ποσότητες των δύο εν λόγω ραδιενεργών στοιχείων που διαθέτει σήμερα η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τον Σίγκφριντ Χέκερ, πρώην διευθυντή των εργαστηριών ατομικής ενέργειας των ΗΠΑ στο Λος Αλαμος, στο τέλος της περασμένης χρονιάς η Πιονγιάνγκ κατείχε από 250 έως 500 κιλά ουράνιο 235 και από 20 έως 40 κιλά πλουτώνιο 239. Αλλά για ένα πυρηνικό οπλικό σύστημα αρκούν μόλις 15 κιλά από το πρώτο και 10 κιλά από το δεύτερο, ενώ για την κατασκευή μιας βόμβας υδρογόνου αρκούν σχάσιμα υλικά που παράγονται πιο εύκολα.

    Το συμπέρασμα είναι, υποστηρίζει ο Ζάο Τονγκ του ιδρύματος Carnegie Endowment for International Peace, πως στην καλύτερη των περιπτώσεων η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας μπορεί να πραγματοποιηθεί πάνω στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι η απόλυτη διαφάνεια είναι αδύνατη ενώ απαραίτητη θα πρέπει να θεωρείται και η αυστηρή επιτήρηση από αρμόδια όργανα της διεθνούς κοινότητας ώστε να διασφαλιστεί ότι τα όποια μέτρα δεσμευτεί να λάβει ο Κιμ θα αποτελούν «βήματα μη αντιστρέψιμα και όχι επιφανειακά».

    Ενας από τους παράγοντες που αναμένεται πως θα επηρεάσει την ιστορική σύνοδο της Ταϊλάνδης είναι η ιδιοσυγκρασία των δύο ηγετών.  / Φωτογραφία: Reuters
  • L’Obs

    Η ωδή ενός μεγάλου δημοσιογράφου για τη νεκρή Ευρώπη

    Οχι, η Ευρώπη δεν είναι μόνον οι τεχνοκράτες και οι κανόνες των Βρυξελλών. Και για να το θυμόμαστε αυτό, ίσως πρέπει να έχουμε κατά νου τα λόγια ενός μεγάλου ευρωπαίου δημοσιογράφου. Ενώπιον των «κυρίων Σαλβίνι και Ντι Μάιο που παρελαύνουν στη Ρώμη για εφαρμόσουν το ξενοφοβικό και αντιευρωπαϊκό πρόγραμμά τους», ενώπιον «της συμπαιγνίας λαϊκισμού και εθνικισμού που βλέπουμε να αναπτύσσεται επίσης στην Πολωνία και την Ουγγαρία» και η οποία θα μπορούσε «σήμερα, όπως και τότε, να οδηγήσει σε σύρραξη», ενώπιον μιας Κίνας με βλέψεις «αυτοκρατορικές», ο Ζαν Ντανιέλ, φίλος και συνεργάτης του Αλμπέρ Καμύ, συνθέτει στην ηλικία των 97 ετών τη δική του «ωδή για μια νεκρή Ευρώπη».

    Και διερωτάται, σε κύριο άρθρο στο γαλλικό L’Obs, εάν αυτοί που εμπνέονται «από την κληρονομιά του Χίτλερ και του Μουσολίνι» έχουν αντιληφθεί ότι «οι γεμάτες μίσος ιδιοτροπίες τους ανήκουν σε μια άλλη εποχή», προσθέτοντας πως «θα ήταν καλύτερο να σκεφθούν πως ο άξονας του κόσμου έχει μετακινηθεί. Η Ανγκελα Μέρκελ, η πιο αξιόλογη από τους ευρωπαίους ηγέτες, το έχει καταλάβει. Ανησυχεί για την Κίνα γιατί αυτή η χιλιετής αυτοκρατορία αγνοεί σε απόλυτο βαθμό μια βασική αξία του δυτικού κόσμου: την ελευθερία συνείδησης, λόγου και μετακίνησης, που εμείς οι Ευρωπαίοι μάθαμε να βάζουμε πάνω από τα κράτη». 

    Καταλήγοντας ο γηραιός δημοσιογράφος, θέλησε να επισημάνει πως «αυτό που πονάει περισσότερο, θα το έχετε μάλλον μαντέψει, είναι το λυκόφως της Ευρώπης, μίας, δηλαδή, από τις πιο μεγάλες δημιουργίες των ανθρώπων από τότε που κατάφεραν να δημιουργήσουν ενώσεις λαών ή, καλύτερα, πολιτισμούς. Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε είναι η αποκήρυξη της Ευρώπης. Η αγωνία της αποτελεί το τέλος του κόσμου μας».

    Ματέο Σαλβίνι: θα μπορούσε να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της παρακμής της Ευρώπης / Φωτογραφία: Reuters
  • Bloomberg

    Παιδικά πάρτι αρκετές χιλιάδες πόδια πάνω από την επιφάνεια της Γης

    Τα παιδιά αξίζουν να γιορτάζουν καθημερινά. Αλλά επειδή συνήθως όποτε συμβαίνει αυτό επικρατεί ένας ευχάριστος πανζουρλισμός, ελάχιστοι είναι οι γονείς που επιλέγουν να οργανώσουν το πάρτι των βλασταριών τους στα σπίτια τους. Οι διαθέσιμοι χώροι είναι, πλέον, πάρα πολλοί και για όλα τα γούστα, τόσο εντός των πόλεων όσο και στην εξοχή. Αλλά η νέα μόδα στα παιδικά πάρτι ανεβάζει τα παιδιά, ψηλά, πολύ ψηλά, στα 45 χιλιάδες πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πρωτότυπη, ομολογουμένως, αυτή ιδέα ανήκει στη VistaJet, μια εταιρεία ιδιωτικών αεροσκαφών πολυτελείας που εδρεύει στην Μάλτα, με το Bloomberg να κάνει λόγο για μια «χώρα των θαυμάτων», ιδανική για να γιορτάζουν και να ξεφαντώνουν αγόρια και κορίτσια στον αέρα, συνοδευόμενα, φυσικά, από τους ζάπλουτους και πολυάσχολους γονείς τους.
    Το ειδικό εορταστικό πακέτο ονομάζεται «
    Adventures in The Sky» (Περιπέτειες στον αέρα) και, δεδομένου ότι πρέπει να είναι όλα στην εντέλεια, η αεροπορική επιχείρηση ξεκίνησε να συνεργάζεται στενά με την Sharky & George, την κορυφαία βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται στη διοργάνωση παιδικών εορτών. Πέρα από το σετ της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων», υπάρχει ένα άλλο που είναι εμπνευσμένο από το Χόλιγουντ και ένα τρίτο περισσότερο περιπετειώδες, με μυστικούς πράκτορες και κατασκόπους. «Δεδομένου ότι σε μία στις τέσσερις πτήσεις υπάρχει ένα παιδί, διακρίναμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι απίστευτα ιδιαίτερο για τους μικρότερους επιβάτες μας» εξήγησε ο Ματέο Ατι, της VistaJet. Το ελάχιστο αντίτιμο για την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών εν πτήσει από το Ντουμπάι, για παράδειγμα, έως τη Νέα Υόρκη είναι 4.000 δολάρια, ποσό στο οποίο πρέπει να συνυπολογίσουν οι γονείς και τα ναύλα του αεροσκάφους που ανέρχονται σε τουλάχιστον 12.000 δολάρια την ώρα!

    Φωτογραφία: VistaJet.
  • Daily Nation

    Οι Ουζμπέκοι στο Μουντιάλ για να στηρίξουν τον αγαπημένο τους... διαιτητή

    Υπάρχει μια χώρα που οι πολίτες της στα τελευταία δύο Μουντιάλ υποστήριζαν όχι τόσο την Εθνική τους ομάδα ποδοσφαίρου, όσο έναν διαιτητή. Πρόκειται για το Ουζμπεκιστάν, το οποίο όσα δεν καταφέρνει με την μπάλα στα πόδια το καταφέρνει με τη σφυρίχτρα στα χείλη. Χάρη στον Ραβσάν Ιρμάτοφ, αναφέρει το AFP και αναπαράγει η Daily Nation, τον οποίο κυριολεκτικά λατρεύουν ως εθνικόν ήρωα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας.  

    Τις επόμενες ημέρες στα γήπεδα της Ρωσίας ο ουζμπέκος ρέφερι θα συμμετάσχει, για τρίτη φορά στην καριέρα του, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρώην ποδοσφαιριστής που εγκατέλειψε, ωστόσο, γρήγορα τα γήπεδα λόγω ενός τραυματισμού, ο Ιρμάτοφ επέστρεψε φορώντας αυτήν τη φορά τη μαύρη φανέλα. Πρώτη φορά σε αγώνα Παγκόσμιου Κυπέλλου συμμετείχε το 2010, όντας, μάλιστα, ο διαιτητής του πρώτου αγώνα ανάμεσα στις ομάδες της Νότιας Αφρικής και του Μεξικού. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ήταν και ο νεότερος. Από τότε, όμως, έως και σήμερα ο Ιρμάτοφ έχει ανακηρυχθεί πέντε φορές καλύτερος διαιτητής της Ασίας, έχοντας σφυρίξει, μεταξύ πολλών άλλων αγώνων, και σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Στην πατρίδα του τον σταματάνε στον δρόμο για να του ζητήσουν αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν μαζί του. Αλλά εκείνος παραμένει ταπεινός και αφοσιωμένος στον στόχο του. «Ο διαιτητής δεν πρέπει να βγαίνει στο γήπεδο και να προσπαθεί να γίνει ο άρχοντας του αγώνα. Καθήκον μας είναι να προστατέψουμε την εικόνα του ποδοσφαίρου: εάν σέβεσαι το πνεύμα του αθλήματος και προστατεύεις τους ποδοσφαιριστές από τραυματισμούς, τότε σε σέβονται και αυτοί» υποστήριξε. 

    Στη Ρωσία ζουν δύο εκατομμύρια μετανάστες από το Ουζμπεκιστάν και είναι σίγουρο πως θα σπεύσουν να δουν από κοντά τον δικό τους αστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. «Ο λαός μας αγαπάει το ποδόσφαιρο και ο νέος πρόεδρός μας έχει αναγάγει την ανάπτυξή του σε προτεραιότητα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε σύντομα το Ουζμπεκιστάν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ίσως και στο Κατάρ το 2022». Και δεν αποκλείεται να είναι και ο Ιρμάτοφ εκεί. Για να σπάσει ακόμα ένα ρεκόρ, όντας, σήμερα, ο διαιτητής που έχει σφυρίξει στα περισσότερα, εννέα, συνολικά, ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Ο Ραβσάν Ιρμάτοφ επί το έργον. Φωτογραφία: / Getty Images



text
  • O Στέφανος μας λέει ότι όταν βαφτίστηκε σχηματίστηκε ένας σταυρός από λάδι. Μα είναι όλος ένα θαύμα!


    16 Απριλίου 2024, 21:43