347
Η κυρία της φωτογραφίας μπορεί, πλέον, να κολυμπά χωρίς περιορισμό στις γαλλικές παραλίες | REUTERS/Stringer

«Ναι» στο μπουρκίνι είπε η γαλλική Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 18:56
Η κυρία της φωτογραφίας μπορεί, πλέον, να κολυμπά χωρίς περιορισμό στις γαλλικές παραλίες
|REUTERS/Stringer

«Ναι» στο μπουρκίνι είπε η γαλλική Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2016, 18:56

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας διέταξε την Παρασκευή την αναστολή της απαγόρευσης του μπουρκίνι στην πόλη Βιλνέβ-Λουμπέ, μία από τις περισσότερες από 26 γαλλικές πόλεις που είχαν απαγορεύσει το ολόσωμο μαγιό που φορούν χιλιάδες μουσουλμάνες γυναίκες.

Στην απόφασή του, το Συμβούλιο του Κράτους χαρακτηρίζει την απαγόρευση του μπουρκίνι σοβαρό και παράνομο περιορισμό των θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών. Επίσης, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν «αποδεδειγμένοι κίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη. Σύμφωνα με το γαλλικό δικονομικό σύστημα, προσωρινές αποφάσεις εκδίδονται στην περίπτωση που το δικαστήριο χρειάζεται πολύ χρόνο για να εξετάσει ενδελεχώς τη νομική τεκμηρίωση μιας απόφασης.

Οι απαγορεύσεις παραμένουν σε ισχύ στις υπόλοιπες πόλεις, καθώς δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί σχετικές προσφυγές, όμως το δεδικασμένο που δημιουργήθηκε την Παρασκευή, ουσιαστικά, σημαίνει ότι το μπουρκίνι θεωρείται προσωρινά νόμιμο στη Γαλλία, έως ότου να ληφθεί η οριστική δικαστική απόφαση μέσα στους επόμενους μήνες.

Η νομιμότητα ή μη του μπουρκίνι έχει αναδειχτεί σε μεγάλο κοινωνικό θέμα στη Γαλλία, η οποία προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη Νίκαια, χωρίς όμως να οδηγηθεί σε περιορισμό της ελευθερίας στη θρησκευτική έκφραση.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των γάλλων πολιτών υποστηρίζει την απαγόρευση των μπουρκίνι, ενώ δήμαρχοι που έχουν επιβάλει τις απαγορεύσεις δηλώνουν ότι προασπίζονται τη δημόσια τάξη και τον αυστηρά κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας.

Στον αντίποδα όμως, η μουσουλμανική κοινότητα υποστηρίζει ότι στοχοποιείται άδικα.

Το θέμα έχει διχάσει ακόμα και την γαλλική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να χαρακτηρίζει το μπουρκίνι σύμβολο «υποδούλωσης» των γυναικών, αλλά άλλους υπουργούς να εκφράζουν προβληματισμό για την απαγόρευση.

Δήμαρχοι αρνούνται να άρουν την απαγόρευση του μπουρκίνι

Δήμαρχοι στη νοτιοανατολική Γαλλία, μεταξύ των οποίων οι εκείνοι της Νίκαιας και του Φρεζούς, δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να άρουν την απαγόρευση των μπουρκίνι στις παραλίες τους, παρά την απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης με την οποία αναστέλλεται το εν λόγω μέτρο σε μια γειτονική τους κοινότητα.

Η δήμαρχος της Νίκαιας θα συνεχίσει να επιβάλει πρόστιμα στις γυναίκες που φορούν μαγιό το οποίο καλύπτει ολόκληρο το σώμα τους, καθώς το μέτρο αυτό δεν έχει ακυρωθεί, δήλωσε η ίδια, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ακροδεξιός δήμαρχος του Φρεζούς έκρινε επίσης ότι η απόφασή του παραμένει σε ισχύ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...