380
Σκάφος της ΜΚΟ Proactiva Open Arms έχει πλευρίσει το καράβι που μεταφέρει τις ψυχές. Η διάσωση έχει ξεκινήσει… | REUTERS/Giorgos Moutafis

Διασώζοντας 6.500 μετανάστες στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2016, 17:41
Σκάφος της ΜΚΟ Proactiva Open Arms έχει πλευρίσει το καράβι που μεταφέρει τις ψυχές. Η διάσωση έχει ξεκινήσει…
|REUTERS/Giorgos Moutafis

Διασώζοντας 6.500 μετανάστες στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2016, 17:41

Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ότι συντόνισε επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση, περίπου, 6.500 μεταναστών στα ανοικτά της Λιβύης, έναν αριθμό που είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

«Το κέντρο επιχειρήσεων συντόνισε 40 επιχειρήσεις διάσωσης» στα ανοικτά της Λιβύης, κατά τη διάρκεια των οποίων σκάφη του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλοία του FRONTEX και ανθρωπιστικών οργανώσεων «έσωσαν 6.500 μετανάστες», ανέφερε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.

Ο μεγάλος αριθμός, από μόνος του, δεν περιγράφει τις εικόνες οι οποίες σοκάρουν – για άλλη μια φορά. Χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από την Ερυθραία και τη Σομαλία, παστωμένοι σαν σαρδέλες, ταξιδεύουν μέσα σε ξύλινα πλοιάρια. Κρατούν μωρά στα χέρια τους και περιμένουν καρτερικά τους «Ευρωπαίους» να τους σώσουν.

Οι περίπου 40 συντονισμένες επιχειρήσεις διάσωσης έλαβαν χώρα 12 μίλια (περίπου 20 χιλιόμετρα) από την πόλη Σαμπράθα της Λιβύης και σε αυτή μετείχαν σκάφη του ιταλικού λιμενικού, της Frontex και των μη κυβερνητικών οργανώσεων Proactiva Open Arms και των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Μόλις βλέπουν τα σκάφη του λιμενικού να πλησιάζουν, οι άνθρωποι βουτούν στο νερό και αρχίζουν να πανηγυρίζουν.

Το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιταλικές αρχές σοκάρει…

Τα πλοιάρια των μεταναστών είχαν ξεκινήσει από τις ακτές της Λιβύης με ελάχιστα καύσιμα, που επαρκούσαν ίσα-ίσα για να φτάσουν στο σημείο όπου περιπολούσαν οι διασώστες.

Την Κυριακή, άλλοι 1.100 μετανάστες είχαν διασωθεί στην ίδια περιοχή.
Από την περασμένη χρονιά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες -οι περισσότεροι από τη Συρία- έφτασαν στην Ευρώπη, πυροδοτώντας μια τεράστια κρίση στη Γηραιά Ηπειρο.

Παρότι οι ροές της «Μεσογειακής οδού» έχουν μειωθεί, μετανάστες από Αφρικανικές χώρες όπως η Ερυθραία, η Σομαλία, η Νιγηρία και η Γκάμπια συνεχίζουν να φτάνουν κατά χιλιάδες στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, 284.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ευρώπη, μέσω των διαφόρων παράνομων οδών, από τις αρχές του 2016.

Από τις αρχές του 2016, σε ιταλικό έδαφος έχουν φτάσει 106.000 μετανάστες ενώ 2.726 πέθαναν στο ταξίδι προς το όνειρο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι άλλες 275.000 άνθρωποι βρίσκονται στη «λίστα αναμονής» για να ταξιδέψουν από τη Λιβύη, παίρνοντας το δικό τους δικαίωμα στην ελπίδα.

Επειδή αυτό το όνειρο, για μια καλύτερη ζωή, που μπορεί και να πνιγεί στα ανοιχτά της θάλασσας, δεν σταματά ποτέ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...