474
Ο Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό του | REUTERS/Remo Casilli

Το τέλος του Ματέο Ρέντσι – έπαιξε και έχασε, δύο φορές

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 19:56
Ο Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό του
|REUTERS/Remo Casilli

Το τέλος του Ματέο Ρέντσι – έπαιξε και έχασε, δύο φορές

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 19:56

Ο Ματέο Ρέντσι έπαιξε κι έχασε. Δύο φορές. Το πρώτο παίγνιο ήταν με εκείνο το ακατανόητο όπως φαίνεται τώρα δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016 για συνταγματική αναθεώρηση —το 59,1% του «όχι» είχε στείλει τον Ρέντσι εκτός πρωθυπουργίας. Τώρα ήλπιζε να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεκαπέντε μήνες μετά το δημοψήφισμα ο Ρέντσι είχε αναλάβει να οδηγήσει εκ νέου την ιταλική Κεντροαριστερά στις κάλπες. Το αποτέλεσμα ήταν εξίσου αποκαρδιωτικό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μπορεί να κάνει και πολλές αναλύσεις· η γλώσσα των αριθμών μιλά από μόνη της: συγκέντρωσε ποσοστό κάτω του 20%, που αποτελεί το χαμηλότερο από τη σύστασή του, πριν από 11 χρόνια.

Ετσι, ο φιλόδοξος Ματέο Ρέντσι, που προ πενταετίας εμφανιζόταν ως η μεγάλη ελπίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας —νέος, ωραίος, επιτυχημένος δήμαρχος της πανέμορφης Φλωρεντίας—, υπέβαλε τη Δευτέρα το βράδυ την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Το αν θα μπορέσει ποτέ να επανεφεύρει τον εαυτό του και να επιστρέψει είναι κάτι που ο χρόνος θα δείξει και οι ιταλοί ψηφοφόροι θα κρίνουν. Αν ποτέ του δοθεί μια (τρίτη) ευκαιρία.

Η παραίτησή του ήταν αποτέλεσμα της ξεκάθαρης ήττας του κεντροαριστερού φορέα στις εκλογές της Κυριακής. Χαρακτηριστικό της προσωπικής του συντριβής είναι ότι η αποχώρησή του από την ηγεσία του PD είχε ανακοινωθεί από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μολονότι οι συνεργάτες του το αρνούνταν.

2018-03-05T173627Z_986756179_RC1924935490_RTRMADP_3_ITALY-ELECTION-RENZI

Ο Ρέντσι είπε, σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί να περάσει στην αντιπολίτευση, όπως ζήτησαν με την ψήφο τους οι ψηφοφόροι, ενώ είπε ότι το PD δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση του Κινήματος «Πέντε Αστέρια» (M5S).

«Θα είμαι απλό μέλος του κόμματος, θα δώσω τη συμβολή μου για κινητοποίηση σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πρέπει να κάνουν όλοι. Παραδίδουμε τα κλειδιά του σπιτιού της χώρας, το οποίο, σήμερα, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όταν τα παραλάβαμε», πρόσθεσε ο Ρέντσι που διατέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο 43χρονος πολιτικός τόνισε ότι «το κόμμα του δεν θα δεχθεί ποτέ την κουλτούρα του μίσους και των ψευδών ειδήσεων» και ζήτησε από το κόμμα του τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

2018-03-05T175817Z_85414063_RC13907A8F90_RTRMADP_3_ITALY-ELECTION-RENZI

Σε ό,τι αφορά την εκλογική ήττα, τόνισε ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν το 2017, για να υπάρξει μια θετική επιρροή από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά παραδέχθηκε ότι το κόμμα του «δεν κατάφερε να εξηγήσει αποτελεσματικά τι έκανε έως τώρα και, κυρίως, τι ήθελε να κάνει στο μέλλον για την Ιταλία».

«Λέμε όχι σε υπόγειες συμφωνίες, όχι σε κλειστούς κύκλους λήψης αποφάσεων μέσα στο κόμμα, και όχι σε κάθε μορφή εξτρεμισμού», είπε με έμφαση ο Ρέντσι, κατά τον οποίο, ο νέος επικεφαλής του κόμματός του θα πρέπει να εκλεγεί, πάντα, με ανοικτή ψηφοφορία μελών και φίλων των «Δημοκρατικών».

Για το προσωπικό του μέλλον, ο Ματέο Ρέντσι περιορίστηκε να πει στους εκπροσώπους του Τύπου: «Θα κάνετε αρκετό καιρό να με δείτε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...