567
|

Ομιχλώδες σκηνικό για τις βρετανικές εκλογές

Avatar protagon.import 7 Μαΐου 2015, 00:11

Ομιχλώδες σκηνικό για τις βρετανικές εκλογές

Avatar protagon.import 7 Μαΐου 2015, 00:11

Κρίσιμη Αναμέτρηση

Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου 2015 στην Μεγάλη Βρετανία, θα είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων δεκαετιών. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το Κόμμα των Συντηρητικών του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θα εξασφαλίσει 33%, το ίδιο ποσοστό ψήφων με τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ. Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, που αναδείχθηκε σε πολιτικό πρωταγωνιστή με το 27,5% στις ευρωεκλογές του 2014 των ευρωεκλογών, φέρεται να παραμένει τρίτη δύναμη με 15%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι εταίροι του Κάμερον στον νυν κυβερνητικό συνασπισμό, συγκεντρώνουν ποσοστό 9%.

Υπό τα ιδιόρρυθμα δεδομένα του βρετανικού εκλογικού συστήματος (πλειοψηφικό σε μονοεδρικές περιφέρειες), η κατανομή των εδρών προβλέπεται πως θα χαρίσει την πρώτη θέση στους Συντηρητικούς, αν και με αξιοσημείωτα χαμηλότερο αριθμό βουλευτών (περί τους 280) από το προηγούμενο κοινοβούλιο. Το Εργατικό Κόμμα μάλλον θα εξασφαλίσει 10 ως 12 λιγότερους αντιπροσώπους. Ειδικά οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να απωλέσουν πάνω από τις μισές έδρες τους, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για τη συγκυβέρνηση με τους Τόρυδες. Το UKIP, του οποίου η επιρροή στην πολιτική του Κάμερον ήταν σημαντική, δεν θα κερδίσει, λόγω των ιδιομορφιών του συστήματος, περισσότερες από 4-5 έδρες. Την έκπληξη των εκλογών θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) που αναμένεται να εκλέξει 50+ βουλευτές, μεταβάλλοντας άρδην τις ισορροπίες της βρετανικής πολιτικής σκηνής και αναδεικνυόμενο σε de facto ρυθμιστή της επομένης ημέρας.

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω διότι, σύμφωνα με το βρετανικό Σύνταγμα (που δεν είναι γραπτό) ο Μονάρχης δεν υποχρεούται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως στον ηγέτη του σχετικώς πλειοψηφήσαντος κόμματος αλλά «ορίζεται πρωθυπουργός το πρόσωπο που είναι σε θέση να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων για να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση». Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση Συντηρητικών, ούτε τα κόμματα της Δεξιάς πρόκειται να συνεργαστούν με το SNP, καθώς το θεωρούν απειλή για την ενότητα της χώρας.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι μετεκλογικές ζυμώσεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και δεν είναι απίθανο να υπάρξει ακόμα και καθυστέρηση εβδομάδων μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβερνήσεως. Τα σενάρια που εξετάζονται έχουν ως εξής:

  • οι Συντηρητικοί να επιχειρήσουν εκ νέου κυβερνητικό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Επειδή όμως οι Φιλελεύθεροι προβλέπεται να αποδυναμωθούν σημαντικά κερδίζοντας το πολύ 25 έδρες, ο συνδυασμός δεν θα συγκεντρώνει τον αριθμό των 325 και θα έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας.
  • οι Εργατικοί θα συνάψουν συμφωνία για στήριξη με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και τους Φιλελευθέρους, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν το έχουν πει ξεκάθαρα, εξασφαλίζοντας ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή.
  • Νέες εκλογές το φθινόπωρο, μετά από κατάρρευση κάποιας ενδιάμεσης κυβερνήσεως μειοψηφίας.

Βrexit

Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης, ένεκα των διακυβευμάτων που έχουν φέρει την πολιτική ύπαρξη και τον στρατηγικό προσανατολισμό του Ηνωμένου Βασιλείου σε σημείο καμπής. 

Συγκεκριμένα, οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για αυτό το θέμα το 2007, ενώ ο Εντ Μίλιμπαντ έχει υποσχεθεί να μην το πράξει. Ανεξάρτητα από το αμφίρροπο αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, και μόνον η εκστρατεία που θα προηγηθεί θα δηλητηρίαζε αυτήν τη σχέση και θα προκαλούσε ασύλληπτους κλυδωνισμούς σε όλη την Ευρώπη. Πιθανή, δε, έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελούσε το οριστικό τέλος της πανευρωπαϊκής ιδέας που γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα οδηγούσε σύντομα την ΕΕ σε διάλυση.

*Ο Δημήτριος Α. Φλούδας είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κολλεγίου Hughes Hall στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και ακαδημαϊκό μέλος της British Academy of Experts

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News