534
|

Ο κιτρινισμός της Wendy

Avatar Λουκρητία 18 Οκτωβρίου 2014, 00:18

Ο κιτρινισμός της Wendy

Avatar Λουκρητία 18 Οκτωβρίου 2014, 00:18

Τη Wendy Davis η Ελλάδα την έμαθε πριν έναν χρόνο. Για την ακρίβεια, τα μίντια την αγάπησαν -κι εγώ μαζί, δεν το κρύβω. Αν δεν σας λέει κάτι το όνομά της, είναι εκείνη η «πεισματάρα» γερουσιαστής των Δημοκρατικών που στάθηκε όρθια αγορεύοντας επί 11 ώρες προκειμένου να εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών σε κλινικές για άμβλωση στην πολιτεία του Τέξας. Τη «γνωστή» πλέον σε όλους μας διαδικασία, filibuster. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από αυτήν τη συμπαθέστατη πολιτικό με τα αθλητικά παπούτσια, το ταγιέρ και τους ευγενικούς σκοπούς της να εισάγει ένα νέο πολιτικό ήθος στον προεκλογικό αγώνα για Κυβερνήτη του Τέξας. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως η αμερικανική παράδοση σε κιτρινισμούς, λάσπη και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη κατά του πολιτικού αντιπάλου, καλά κρατεί, σαν αυτά που έχουμε δει σε ταινίες όπως το «Αι ειδοί του Μαρτίου» ή το «Οι Υποψήφιοι». Όμως αυτή τη φορά, ίσως η υποψήφια των Δημοκρατικών έπεσε πιο χαμηλά από κάθε άλλο υποψήφιο στο παρελθόν.

Το σποτ που τιτλοφορείται «Δικαιοσύνη» δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και επιτίθεται στον έτερο διεκδικητή και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον δικηγόρο Greg Abbott. Αναφέρεται ανοιχτά στην αναπηρία του, ενώ δεν διστάζει να τον αποκαλέσει, μέσες-άκρες, υποκριτή. Ο Abbott είχε ένα ατύχημα το 1984 καθώς έκανε jogging, το οποίο τον άφησε παράλυτο κι έκτοτε βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο τότε 27χρονος Greg μήνυσε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την περιποίηση των δέντρων και κέρδισε τη δίκη λαμβάνοντας αποζημίωση ύψους 6 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα.

Το σποτ της Wendy τον κατακρίνει αναφέροντας: «Ένα δέντρο έπεσε πάνω στον Greg Abbot. Έκανε μήνυση και πήρε εκατομμύρια. Έκτοτε αφιέρωσε όλη την καριέρα του εναντίον άλλων θυμάτων» και συνεχίζει επιστρατεύοντας μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις και επιχειρήματα του αντιπάλου της. «Μια γυναίκα, της οποίας ακρωτηρίασαν το πόδι, δεν είναι ανάπηρη, γιατί έχει πρόσθετο μέλος», «Aπέρριψε ένα θύμα βιασμού, το οποίο μήνυσε μια εταιρεία επειδή απέτυχε να κάνει έλεγχο ιστορικού σε έναν σεξουαλικό παραβάτη», «Τάχθηκε με ένα νοσοκομείο, το οποίο μήνυσαν γιατί δεν σταμάτησε έναν επικίνδυνο χειρούργο που παρέλυε ασθενείς».

Φυσικά, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του Abbott δήλωσαν πως «πρόκειται για το πιο χαμηλό επίπεδο στην ιστορία που έχει πέσει κάποιος που επιδιώκει να αντιπροσωπεύει το Τέξας. Το βίντεο της Davis δείχνει έλλειψη κρίσης από μια απεγνωσμένη πολιτικό και την αποκλείει εντελώς από το να καταλάβει κάποιο ανώτερο αξίωμα». Από το στρατόπεδο της Wendy, τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της υπερασπίστηκαν το σποτ λέγοντας πως «αυτό το βίντεο δεν υπάρχει μόνο του, ξεκομμένο, αλλά περιλαμβάνει ζητήματα που έχουν τεθεί σε όλη την καμπάνια μας. Ο Abbott έχει χτίσει μια καριέρα αρνούμενος την ίδια δικαιοσύνη που ο ίδιος είχε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει το Τέξας». Δεν ξέρω πόσοι ψηφοφόροι της απογοητεύτηκαν από τη συγκεκριμένη επιλογή της. Ίσως ακόμα και η ίδια βαθιά μέσα της το έχει μετανιώσει αλλά δεν τολμάει να το πει. Δεν θα μάθουμε ποτέ, δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι η κοινή γνώμη και τα media. Και δυστυχώς για την Davis, το περιοδικό TIME σχολίασε το γεγονός απονέμοντας το βραβείο για την πιο κακοσχεδιασμένη και απερίσκεπτη πολιτική διαφήμιση του 2014. Συμφωνείτε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News