442
|

Μουστακαλήδες και ξανθιές

Avatar testSO 22 Νοεμβρίου 2012, 06:14

Μουστακαλήδες και ξανθιές

Avatar testSO 22 Νοεμβρίου 2012, 06:14

Την είχα διαβάσει την είδηση, όταν ακόμα ήμουν στην Ελλάδα, αλλά πού να τα θυμάται όλα ο άνθρωπος; Μια σουηδική εταιρία γαλακτοκομικών, έβαλε τη φωτογραφία ενός χαρακτηριστικού Κρητικού στο γιαούρτι της και το πουλάει ως «γιαούρτι με τουρκική συνταγή». Βλέποντας χθες στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου, προς στιγμήν ξεχάστηκα και αναρωτήθηκα αν «υπάρχουν και στην Τουρκία, τέτοιοι μουστακαλήδες με σαρίκι;»  Με τη βοήθεια της μνήμης και φίλων, η απορία λύθηκε. Δεν υπάρχουν.

Ο κύριος της φωτογραφίας είναι Έλληνας, ο οποίος διεκδικεί και δυο εκατομμύρια ευρώ από την εταιρία για τη ζημιά που έπαθε και μπήκε το όνομά του κάτω από τη λέξη «τούρκικη», το σαρίκι που φοράει έλκει φυσικά το όνομά του από την Τουρκία και το γιαούρτι είναι απλώς σουηδικό.  Ένα εύκολο μπέρδεμα. Ωστόσο, το γιαούρτι με «τουρκική συνταγή», ομολογώ πως είναι νοστιμότατο. Το βρίσκω,  όμως,  απολύτως λογικό, να μπερδεύουν οι Σουηδοί τους Έλληνες με τους Τούρκους και γενικά τους λαούς των Βαλκανίων. Είναι προφανές πως, σκέφτονται ως Σκανδιναβοί. Εδώ, οι αιώνιες, και ενίοτε αιματηρές διαφορές ανάμεσα στους γείτονες, έχουν μετατραπεί σε δύναμη συνεργασίας. Πλέον, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σηκώσει ο ένας τη σημαία του άλλου. Αλλά δεν ξέρουν ότι στα μέρη μας, έχουμε το ζωνάρι λυμένο και δεν επιτρέπουμε παιχνίδια τέτοιου τύπου. Και άντε να τους εξηγήσεις πως, όταν δεν κάνουμε πορεία για να μην σηκώσει «την τιμημένη μας σημαία αλλοδαπός μαθητής», γίνεται ένα «πατριωτικό» και ναζιστικό photoshop που  δίπλα στην ελληνική σημαία, η δασκάλα «βάζει την αλβανική σημαία».  Και τότε γίνεται μεγαλύτερος χαμός.

Δυο άλλα περιστατικά, μου φέρανε τελευταία έντονα στη μνήμη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο Οργανισμός Συγκοινωνιών της περιοχής που μένω, περιοχή που περιλαμβάνει τη Νότια Σουηδία και διαχειρίζεται όλα τα δημόσια ΜΜΜ, στο διαφημιστικό του φυλλάδιο, έχει επιλέξει να βάλει ως κεντρικό πρόσωπο, μια έφηβη που χαμογελά πλατιά. Όχι όμως ένα τυπικό σουηδικό ξανθό κοριτσάκι. Έχει επιλέξει ένα έγχρωμο παιδί μεταναστών. Και μόνο η σκέψη, πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στα μέρη μας, με τρομάζει. Όχι μόνο οι νεοναζί βουλευτές, αλλά και πλήθη μαινόμενων «αγανακτισμένων πολιτών», μπορεί να απαιτούσαν τον «αποκεφαλισμό» εκείνου που θα τολμούσε να βάλει «στα δικά μας ΜΜΜ, τη φωτογραφία μιας μαύρης».  

Και αν για αυτό εικάζω τι θα γινόταν, για το επόμενο δεν χωράει αμφιβολία πως θα είχαμε μέχρι και απαίτηση για «κρέμασμα στο Σύνταγμα του προδότη». Υπερβολικό; Σκέψου μόνο τις αντιδράσεις των «απλών φορολογούμενων πολιτών», αν εκφωνούσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ, μια δημοσιογράφος μαύρου χρώματος, όπως συμβαίνει στο SVT1, το κρατικό κανάλι της Σουηδίας. Πού θα κρυβόταν ο υπεύθυνος αυτής της… «ιεροσυλίας»; Φαντάζεσαι, «με τα δικά μας λεφτά να εκφωνεί ειδήσεις η μαυρούλα";  Χάθηκαν τα δικά μας κορίτσια; Είπαμε, όμως, εδώ (δεν) είναι Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News