633
Ο Κέβιν Σπέισι (αριστερά) και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ | Melinda Sue Gordon/Reuters

Ερχεται το κινεζικό «House of Cards»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2016, 12:16
Ο Κέβιν Σπέισι (αριστερά) και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ
|Melinda Sue Gordon/Reuters

Ερχεται το κινεζικό «House of Cards»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2016, 12:16

Ποιος είδε τον Κέβιν Σπέισι και δεν τον… λιμπίστηκε; Ποιος είδε την Ρόμπιν Ράιτ και δεν ήθελε μία τέτοια γυναίκα; Ποιος είδε το «House of Cards» και δεν γοητεύτηκε από τις πανούργες ραδιουργίες που λαμβάνουν χώρα; Ποιος ασχολείται με την πολιτική και δεν ζήλεψε τη διεισδυτικότητα και την επιρροή που μπορεί να έχει μια τηλεοπτική σειρά στους πολίτες και ψηφοφόρους μιας χώρας;

Σίγουρα όχι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Γιατί αυτό ζήλεψε και… παραζήλεψε. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που αναγκάστηκε να πληρώσει έναν… σκασμό λεφτά για να αποκτήσει τη δική του τηλεοπτική σειρά που θα απεικονίζει τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ ως άλλο Φρανκ Αντεργουντ.

Ο κινέζος ηγέτης έχει δώσει εντολή εδώ και μήνες και έχει αρχίσει η παραγωγή τηλεοπτικής σειράς στα πρότυπα του «House of Cards». Το σενάριο θέλει έναν νέο, αδιάφθορο και ικανότατο, κινέζο ερευνητή, ο οποίος ονομάζεται Χου Λιανπίνγκ (μοιάζει το επώνυμο με αυτό του προέδρου) και ο οποίος ταξιδεύει στην (εικονική) κινεζική επαρχία Μπιάνζι. Τι κάνει εκεί; Ερευνά έναν φόνο. Εναν φόνο, ο οποίος έγινε κάτω υπό περίεργες συνθήκες και ο οποίος αναμένεται να φέρει στο φως ενδιαφέροντα –αν μη τι άλλο- περιστατικά, τα οποία έχουν συμβεί στο παρασκήνιο των πολιτικών διεργασιών της χώρας.

Ομως, ο άτεγκτος ερευνητής δεν είναι μόνος του. Μαζί του βρίσκεται και η σύζυγός του, η οποία –όμως- δεν εμφανίζεται κανονικά. Λειτουργεί undercover, λειτουργεί incognito, λειτουργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο που λειτουργεί το ζεύγος Αντεργουντ, στο House of Cards.

House_of_Cards_Season_3_Frank_Underwood_and_Claire_Underwood_promo
Κλερ (αριστερά) και Φρανκ Αντεργουντ θεωρούνται ένα από τα πιο… αχτύπητα δίδυμα στην ιστορία των τηλεοπτικών σειρών

Τα γυρίσματα έχουν, ήδη, αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως η σειρά θα αποτελείται από 42 επεισόδια, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό το σε πόσους κύκλους θα χωριστεί. Είναι πιθανόν να προβληθούν όλα σε έναν κύκλο και όχι να «σπάσουν» σε διαφορετικές χρονιές. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να συνδέσει την προβολή της σειράς με την προεδρική του θητεία και αυτό θέλει να συμβεί μέσα στο 2016.

Οσον αφορά το κόστος της σειράς, αυτό –με βάση τα όσα αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ- ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείται μία αρκετά κοστοβόρα παραγωγή. Μάλιστα, στην εν λόγω σειρά θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχουν σαφείς αναφορές και υπονοούμενα για το γεγονός πως… ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα αφήνεται να εννοηθεί ότι πως μόνο υπάρχει διαφθορά στους κόλπους του ΚΚΚ, αλλά ότι αυτή ανθεί μάλιστα, ενώ και αρκετοί αξιωματούχοι του κόμματος θα εμφανίζονται και ως… οι κακοί της υπόθεσης.

2615
Ο Ζου Γιονγκάνγκ, πρώην επικεφαλής της κινεζικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της δίκης του, το 2015, Είναι ένα από τα πολλά «θύματα» της εκστρατείας του Σι Τζινπίνγκ κατά της διαφθοράς

Ολα τα παραπάνω, προφανώς, δεν γίνονται για την… καλή καρδιά, ούτε στο όνομα της τέχνης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για στρατευμένη τέχνη, αφού ο Σι Τζινπίνγκ έχει βάλει ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και θέλει με αυτόν τον τρόπο να περάσει καλύτερα τα μηνύματά του και να συνδέσει το όνομά του με την εξυγίανση της χώρας και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μάλιστα, για να γίνει αυτό, οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι και γενικά οι συντελεστές της σειράς είχαν την ευκαιρία να βρεθούν μέσα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κίνας και να πάρουν μία γεύση για τις συνθήκες που επικρατούν. Οπως καταλαβαίνετε, δεν είναι κάτι που συνηθίζεται αυτό στην άλλη άκρη του κόσμου.

Spoiler Alert

Σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Φαν Ζιβέν και με βάση τα όσα διακινούνται ως φήμες, το τέλος της σειράς περιλαμβάνει τη σύλληψη και τη δίκη τριών παραγόντων του ΚΚΚ που μένουν και δραστηριοποιούνται στην επαρχία Μπιάνζι. Ε, μεταξύ μας, αυτό συμβαίνει συχνά στην Κίνα. Συλλήψεις και δίκες πολιτικών παραγόντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...