530
|

Britain got #SandwichGate

Avatar Λουκρητία 11 Νοεμβρίου 2014, 00:03

Britain got #SandwichGate

Avatar Λουκρητία 11 Νοεμβρίου 2014, 00:03

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας με το εξώφυλλο της Daily Mail, το οποίο ρωτούσε με τεράστια κεφαλαία γράμματα «Δεν έχει μείνει κανείς στην Βρετανία που μπορεί να φτιάξει σάντουιτς;». Δεν αφορά το σόου «Britain got Talent», η εφημερίδα δεν ψάχνει νέα ταλέντα. Πρόκειται περισσότερο για μια κραυγή αγανάκτησης στην είδηση πως μια εταιρεία, που παρασκευάζει σάντουιτς και προμηθεύει μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, αναγκάστηκε να προσλάβει εργαζόμενους από την ανατολική Ευρώπη. Η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Greencore υποστήριξε πως προσπάθησαν να βρουν εργαζόμενους από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν ήταν το είδος της δουλειάς που οι Βρετανοί ήθελαν να κάνουν. Έτσι, πήραν την απόφαση να πετάξουν ως την Ουγγαρία προς αναζήτηση 300 εργαζομένων για να στελεχώσουν το νέο εργοστάσιό τους που θα ανοίξει στις αρχές του 2016.

Μέχρι εδώ, είμαι σίγουρη πως έχετε τραβήξει ήδη τις παράλληλες γραμμές μεταξύ αυτής της περίπτωσης και των όσων είχαμε ακούσει στην Ελλάδα στο παρελθόν, όπως το κλασικό πλέον «οι Έλληνες καλόμαθαν και δεν καταδέχονται να κάνουν χειρωνακτικές δουλειές, γι' αυτό τα χωράφια έχουν γεμίσει Πακιστανούς και Αλβανούς». Και δεν θα είχατε άδικο αν το κάνατε. Περίπου μια τέτοια συζήτηση έχει ξεκινήσει και στην Βρετανία, με το βάρος της ευθύνης να πέφτει πάνω στο σύστημα πρόνοιας ανέργων. Αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτό το «γενναιόδωρο» σύστημα επιδομάτων δημιούργησε μια γενιά που δεν είναι πρόθυμη να εργαστεί σε τέτοια πόστα. Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική ανοιχτών θυρών στην αγορά εργασίας που έχει προσελκύσει μετανάστες εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης, συχνά γεμίζει τις σελίδες των εφημερίδων με αγγελίες εταιρειών που ψάχνουν συγκεκριμένα εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη.

Στην προκειμένη περίπτωση, γέμισε και το twitter. Όχι από αγγελίες, αλλά από το #SandwichGate, δηλαδή φωτογραφίες χρηστών που βάλθηκαν να απαντήσουν με κυνισμό και χιούμορ στην ερώτηση της Daily Mail. Ναι, οι Βρετανοί ξέρουν να φτιάχνουν σάντουιτς. Απλώς δεν είναι τόσο σίγουρο ότι θα βρεθεί άνθρωπος που να θέλει να τα φάει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News